Την πεποίθηση πως η Περιφέρεια Αττικής θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας, μέσα από ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό αναπτυξιακό πλάνο, διατύπωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.
Κατά την τοποθέτηση του στο Συνέδριο του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων στο Ζάππειο με θέμα «Η Βιώσιμη Ανάπτυξη της Περιφέρειας Αττικής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής περιφερειακής ανάπτυξης», ο κ. Πατούλης προσδιόρισε τους στόχους της νέας Περιφερειακής Αρχής προκειμένου να κερδηθεί το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης.
Στο Συνέδριο τοποθετήθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σ. Αρναουτάκης και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φ. Σπανός.
«Θα αυξήσουμε την απορροφητικότητα των κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ»
Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η απεμπλοκή ήδη εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύτηκε πως προτεραιότητα της νέας περιφερειακής αρχής είναι η απεμπλοκή έργων μέσω των ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων και συνεπώς αύξηση της απορροφητικότητας των διαθέσιμων κονδυλίων.
Όπως ανέφερε υπάρχουν τεράστιες επενδυτικές δυνατότητες και ευκαιρίες για τη χώρα που δεν έχουν αξιοποιηθεί και επικαλέστηκε το παράδειγμα της αξιοποίησης του Ελληνικού και την προοπτική επενδύσεων από την Κινέζικη Cosco αναφέροντας «Στην Περιφέρεια Αττικής, η προώθηση της επένδυσης από την παρούσα κυβέρνηση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού θα περιλαμβάνει οικιστική και εμπορική ανάπτυξη, πάρκο, καζίνο και μαρίνα. Αρχικά θα δημιουργηθούν 30.000 θέσεις εργασίας, ενώ μετά την ολοκλήρωση του έργου μέχρι και 75.000 θα απασχολούνται στις εγκαταστάσεις του. Ακόμη η Κινεζική Cosco έχει υποβάλλει σχέδια για την επέκταση της κρουαζιέρας, νέων υποδομών και ξενοδοχειακών κτιρίων. Το έργο υπολογίζεται σε περισσότερα από 800 εκατομμύρια ευρώ, με 2.500 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και 3.000 μετά την ολοκλήρωση του έργου, ενώ αναμένεται ότι η Περιφέρεια Αττικής θα επωφεληθεί τα μέγιστα από τα έργα αυτά».
«Θα ενισχύσουμε την εξωστρέφεια της Περιφέρειας Αττικής»
Επισημαίνοντας πως η νέα Περιφερειακή Αρχή θα εργαστεί βάσει ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού με συγκεκριμένους στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα και με ενσωματωμένες τις αρχές τις Βιώσιμης Ανάπτυξης, ανακοίνωσε τους προσεχείς στόχους που είναι οι εξής:
• H αξιοποίηση των διεθνών επαφών μας από τη συμμετοχή μας στα ευρωπαϊκά όργανα από το 2015, από τη θέση του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR
• H αναδιοργάνωση και ουσιαστική λειτουργία του Γραφείου που διατηρεί η Περιφέρεια Αττικής στις Βρυξέλλες, ώστε να επιτύχουμε μια συνεχή ενημέρωση για όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τους τρόπους και τις διαδικασίες αξιοποίησής τους, αλλά και να ενημερωνόμαστε ταυτόχρονα σε τακτική βάση για εφαρμοσμένες ευρωπαϊκές πρακτικές, πάνω σε καθημερινά ζητήματα που αφορούν τους πολίτες της Αττικής
• H διαρκής παρουσία της Περιφέρειας Αττικής στα Ευρωπαϊκά Όργανα, ώστε να λειτουργήσουν οι επαφές αυτές ως μοχλός διαβούλευσης για νευραλγικά ζητήματα της Περιφέρειας.
• Επιπλέον, όπως τόνισε, μέσα από τη συμμετοχή μας στην «Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρώπης» και τη συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), επιδιώκουμε την αποτύπωση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο των απόψεων αλλά και των αναγκών των περιφερειακών και τοπικών αρχών.
«Αυτοσκοπός η στήριξη του επιχειρείν»
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε τη σημασία προώθησης ενός στρατηγικού πλαισίου δράσεων και πρωτοβουλιών, για τη βιωσιμότητα του εγχώριου επιχειρηματικού οικοσυστήματος, προς όφελος της ίδιας της κοινωνίας.
Βασικοί άξονες της Περιφέρειας Αττικής σε αυτή την προσπάθεια είναι, όπως ανέφερε, η αειφορία, η κυκλική οικονομία, η επίτευξη υψηλής απασχολησιμότητας, η καταπολέμηση των ανισοτήτων.
Ως βασικό στόχο προσδιόρισε την αξιοποίηση εργαλείων, όπως είναι η κοινωνική οικονομία, η εταιρική κοινωνική ευθύνη, ο συμμετοχικός στρατηγικός σχεδιασμός, δηλαδή η ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:
“Ως Περιφέρεια Αττικής, καινοτομούμε και προχωράμε άμεσα στην εφαρμογή ενός μόνιμου κεντρικού μηχανισμού συστηματικής συνεργασίας και σύμπραξης με τα μέλη της αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Πολιτεία, Δήμοι, κοινωνία των πολιτών, Συλλογικοί Φορείς επιχειρηματική κοινότητα, απόδημος Ελληνισμό, κ.α.). Θα δημιουργήσουμε δηλαδή, ένα επιπλέον στρατηγικό εργαλείο στα χέρια των Ο.Τ.Α. και των επιχειρήσεων αλλά και των Υπουργείων με βασική αποστολή την προώθηση της Κοινωνικής Καινοτομίας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κοινωνικής Συνοχής, Εξωστρέφειας, Υπευθυνότητας και Ανάπτυξης.
Η Περιφέρεια Αττικής, ως κοινωνικά υπεύθυνος και πρωτοπόρος οργανισμός και δημιουργώντας ένα νέο μοντέλο συμπράξεων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας».