Γ. Κωνσταντάτος: “Αναγεννήσαμε το Δήμο στον οποίο όλοι χαίρονται να ζουν”
“Η επένδυση στο πρώην Αεροδρόμιο θεωρείται καταλύτης για την οικονομία και την ανάπτυξη όχι μόνο για τον δήμο μας και την Νότια Αθήνα, αλλά και για την Ελληνική Οικονομία συνολικά”, τονίζει στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, κ. Γιάννης Κωνσταντάτος.
Παράλληλα, ο κ. Κωνσταντάτος, προχώρησε σε μία συνοπτική καταγραφή της πορείας του Δήμου επί διοίκησής του και αναφέρθηκε σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που τον απασχολούν.
Ειδική αναφορά γίνεται στη συνέντευξη για τη γειτονική διαμάχη με τον Δήμο Γλυφάδας, όπου ο δήμαρχος εξηγεί ποιοι είναι οι λόγοι της αντιπαράθεσης.
Ακολουθεί η συνέντευξη του δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης, κ. Γιάννη Κωνσταντάτου:
Κύριε Δήμαρχε θα θέλαμε να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη κάνοντάς μας έναν απολογισμό στις παρεμβάσεις σας την τρέχουσα δημοτική θητεία.
Ήμασταν ένας δήμος που το καλοκαίρι του 2014, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ μας έδειχναν με το δάχτυλο, ως παράδειγμα κακοδιοίκησης και έλλειψης ενδιαφέροντος προς τους πολίτες.
Σήμερα η εικόνα αυτή έχει αλλάξει.
Συμπληρώθηκαν ήδη εφτά χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων μας ως διοίκηση του δήμου.
Ικανοποιήσαμε αιτήματα δεκαετιών και αναγεννήσαμε το Δήμο για τον οποίο όλοι χαίρονται να ζουν και έχουν πλέον την αίσθηση πως τους νοιάζεται και βρίσκεται κοντά τους.
Αναγεννήσαμε την πόλη, με εκατοντάδες νέα έργα τα οποία βελτίωσαν την ποιότητα ζωής των δημοτών. Το Πολυτεχνείο, μετά από έρευνα μας κατέταξε στους πρώτους 10 δήμους της Αττικής σε παροχές προς τους κατοίκους μας, πράγμα αδιανόητο πριν από μερικά χρόνια”.
Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης έχει κερδίσει πολλές πανελλαδικές διακρίσεις ενώ μας τιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι δεκάδες πολίτες από άλλους δήμους, επισκέπτονται τα πάρκα της πόλης και απολαμβάνουν ξέγνοιαστες στιγμές με τις οικογένειες τους.
Πριν αναλάβουμε τα ηνία της πόλης, συνέβαινε το αντίθετο. Οι δημότες μας πήγαιναν σε άλλους δήμους για να παίξουν με τα παιδιά τους. Εμείς καταφέραμε και ζωντανέψαμε τις γειτονιές της πόλης μας.
Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα της δεύτερη θητείας, και πιστή στο προεκλογικό μας πρόγραμμα συνεχίζουμε ακάθεκτοι το έργο μας.
Ήδη έχει υλοποιηθεί ένα μεγάλο έργο, αλλαγής του φωτισμού της πόλης, με νέο σύγχρονο τύπου led παράλληλα με την εγκατάσταση συστημάτων Smart City (Διαχείριση δημοτικής συγκοινωνίας, έξυπνες στάσεις, διαχείριση απορριμμάτων κ.α) που σκοπό έχουν την συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας.
Επίσης ανακαινίσαμε τα δύο μεγάλα στάδια της πόλης, αυτά των Σουρμένων και του Α.Ο.Ν.Α με την αλλαγή του χλοοτάπητα με πιστοποιημένο τύπου FIFA και την αναβάθμιση των κερκίδων ενώ έχουμε ήδη ολοκληρώσει τρεις νέες πλατείες στην πόλη μας.
Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη, η κατασκευή ενός σύγχρονου πολυχώρου εκδηλώσεων στο Ελληνικό, ένα ευρύ πρόγραμμα εκσυχρονισμού των παρεχόμενων υπηρεσιών του δήμου προς τους δημότες και μία σειρά μικρών έργων αστικής ανάπλασης τα οποία βελτιώνουν την καθημερινότητα των κατοίκων μας.
Πώς βγαίνει από την πανδημία ο δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης και με ποιους τρόπους στάθηκε στο πλευρό της κοινωνίας και των επαγγελματιών;
Από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε στο πλευρό των επαγγελματιών της εστίασης με μία σειρά μέτρων όπως απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και άλλες οικονομικές ευκολίες. Επίσης δημιουργώντας ένα ευρηματικό τηλεοπτικό διαφημιστικό που έγινε viral σε όλα τα μέσα, προσπαθήσαμε να πείσουμε τους δημότες μας να ψωνίζουν από τα τοπικά μαγαζιά προκειμένου να τονωθεί η τοπική οικονομία.
Η πανδημία έπληξε κυρίως δήμους που αναπτύσσουν έντονη τουριστική δραστηριότητα. Ο δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης θα αποκτήσει τουρισμό εφόσον ολοκληρωθεί το έργο της επένδυσης στο Ελληνικό.
Δυστυχώς λόγω της αδράνειας και της εγκατάλειψης του πρώην Αεροδρομίου στο Ελληνικό αλλά και του παραλιακού μετώπου, τα οποία δεν βρίσκονται στην αρμοδιότητα του δήμου, ο δήμος μας δεν έχει τουρισμό, άρα δεν έχουμε πληγεί σε αυτό το κομμάτι της οικονομίας.
Έχει όμως αρκετούς επισκέπτες από όμορους δήμους που επιλέγουν τον δήμο μας για τις πιστοποιημένες παιδικές χαρές και τα οικογενειακά του πάρκα όπου μία οικογένεια μπορεί να απολαύσει με ασφάλεια στιγμές χαράς και ξεκούρασης.
Επίσης στον δήμο μας είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένος ο κλάδος της εστίασης, με πολλές και διαφορετικές γαστριμαργικές προτάσεις, με συνέπεια, καθημερινά και ιδίως τα Σαββατοκύριακα, η πόλη μας να δέχεται χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Αθήνα.
Συνεπώς η πόλη μας δέχεται «εσωτερικό τουρισμό» ο οποίος σιγά-σιγά αρχίζει και ανακάμπτει, προσαρμοζόμενος στα νέα δεδομένα του κορονωϊού.
Παράλληλα με το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, στις ημέρες της καραντίνας εξυπηρετούσαμε έως και 700 άτομα ημερησίως, με φαγητό, τρόφιμα, φάρμακα και ότι άλλο μας ζητούσανε.
Θεωρώ ότι σταθήκαμε πάρα πολύ δυναμικά απέναντι στις κοινωνικές ομάδες που το είχαν ανάγκη και αποδείξαμε ότι η αυτοδιοίκηση είναι προπύργιο της πολιτείας στην προσφορά προς τους συνανθρώπους μας.
Έχετε προγραμματίσει κάποιες δράσεις για το προσεχές διάστημα που θα μπορούσατε να ανακοινώσετε;
Στο προσεχές διάστημα (12/9 – 22/9) ζωντανεύουμε τις γειτονιές των Σουρμένων.
Οι γειτονιές των Σουρμένων επιστρέφουν στα παιδιά μέσω του πρωτοποριακού Ευρωπαϊκού προγράμματος Living Streets.
Ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης είναι ο μοναδικός δήμος στην Αττική, ο οποίος μαζί με άλλες 6 Ευρωπαϊκές πόλεις υλοποιούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Σκοπός του προγράμματος είναι, να δώσει την ευκαιρία στους δημότες του και κυρίως στα νέα παιδιά να βιώσουν το ανθρώπινο πρόσωπο της πόλης τους και ακόμη περισσότερο της γειτονιάς τους.
Οι δράσεις θα διαρκέσουν 10 ημέρες και θα περιλαμβάνουν παραδοσιακά παιχνίδια δρόμου, δράσεις ανακυκλώσεις και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, δημιουργική απασχόληση, μουσικά συγκροτήματα, χορευτικά δρώμενα και πολλές άλλες εκπλήξεις.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα σας ανακοινώσουμε το σχέδιό μας μας που εγκρίθηκε μεταξύ 70 προτάσεων από όλη την Ελλάδα.
Η περιοχή βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο λόγω της επένδυσης στο Ελληνικό, ποιες είναι οι δικές σας προτεραιότητας ενόψει της μεγάλης αυτής επένδυσης;
Η επένδυση στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού θεωρείται καταλύτης για την οικονομία και την ανάπτυξη όχι μόνο για τον δήμο μας και την Νότια Αθήνα, αλλά και για την Ελληνική Οικονομία συνολικά.
Η ανάπτυξη σε βάθος 15ετίας θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και η τοπική οικονομία θα τονωθεί.
Παράλληλα από την ανάπτυξη του πρώτου σκέλους της επένδυσης, κατασκευή του Ολοκληρωμένου Τουριστικού Συγκροτήματος που θα έχει και καζίνο αλλά και την ανάπτυξη ενός σύγχρονου παραλιακού μετώπου, ο δήμος μας θα αποκτήσει αρκετά έσοδα, ούτως ώστε να αναπτυχθεί και το υπόλοιπο κομμάτι της πόλης μας.
Ως δημοτική αρχή συνεργαστήκαμε με την κυβέρνηση με καλή πίστη.
Δεν εκβιάσαμε ούτε ταμπουρωθήκαμε μέσα στις εγκαταστάσεις του πρ. Αεροδρομίου ώστε με παρελκυστικό τρόπο να πάρουμε αυτά που δικαιούμαστε ως Δήμος.
Προκειμένου να προχωρήσει ομαλά η επενδυτική διαδικασία, εκκενώσαμε ως δήμος 100 περίπου στρέμματα διοικητικών εγκαταστάσεων και υποδομών που βρίσκονται μέσα στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού (Δημαρχείο, Αμαξοστάσιο, Πολιτιστικό Κέντρο, Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ, Παιδικό Σταθμό, Ανοιχτές Αθλητικές Εγκαταστάσεις κ.α.).
Γίνεται αντιληπτό ότι η ομαλή λειτουργία του Δήμου μας και η άμεση αποκατάσταση των υπηρεσιών του είναι βασική προτεραιότητα της διοίκησης το επόμενο διάστημα. Αυτή την στιγμή 150 υπάλληλοί μας στεγάζονται σε κοντέινερς κάτω από δύσκολες συνθήκες ενώ αθλητικά σωματεία, Πολιτιστικοί σύλλογοι και τμήματα του Δήμου αναζητούν χώρους για στέγαση.
Στα οικόπεδα που παραδώσαμε, ο δήμος θα πρέπει να επιστρέψει προκειμένου να φτιάξουμε το Δημαρχείο μας, το Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού, το νέο μας Παιδικό Σταθμό, Αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α.
Όραμα μου είναι ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης, με την προσθήκη των νέων συνοικιών που θα δημιουργηθούν μέσα από την επένδυση στο πρ. Αεροδρόμιο Ελληνικού και στον Μητροπολιτικό πόλο Αγ. Κοσμά, να γίνει δήμος αναφοράς σύγχρονων τεχνολογιών αστικής διαχείρισης και πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Με γειτονικό δήμο της Γλυφάδας υπάρχουν κάποιες διαμάχες για σημαντικά θέματα τι ακριβώς συμβαίνει υπάρχει περίπτωση να επανέλθουν οι σχέσεις καλής γειτονίας;
Δεν υπάρχει καμία διαμάχη με το Δήμο Γλυφάδας και το λαό της Γλυφάδας.
Είναι μία προσωπική επίθεση του δημάρχου Γλυφάδας κ. Παπανικολάου εναντίον του δήμου μας.
Ενώ έχει ήδη παραπεμφθεί στο εισαγγελέα μετά από πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για παράνομες εργασίες στο ρέμα Ευριάλης, έρχεται με διεκδικητική αγωγή και διεκδικεί ύστερα από 80 χρόνια, χρησιμοποιώντας παρελκυστικές τακτικές και έωλα δικονομικά μέσα, τις ιστορικές αθλητικές εγκαταστάσεις της Αθλητικής Ένωσης Σουρμένων και οικόπεδα στα οποία λειτουργούν δημοτικές υπηρεσίες του δήμου μας από το 1963, μέρος των οποίων μισθώνονταν και σε ιδιώτες, ώστε ο δήμος μας να έχει έσοδα.
(σημ. τα οικόπεδα βρίσκονται μεταξύ της Λ. Βουλιαγμένης και Ρόζας Ιμβριώτη στο Ελληνικό).
Επιπλέον αυτών, ο Δήμαρχος Γλυφάδας στο νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο της Γλυφάδας, εντάσσει αυθαίρετα την οδό Παλαιολόγου στην Αργυρούπολη και οικόπεδο στο οποίο θα αναγείρουμε το νέο ΕΠΑΛ Αργυρούπολης, στα διοικητικά του όρια!!!
Με μία αρπαχτική λογική, ο Δήμαρχος Γλυφάδας, όπως και ο Δήμαρχος Αλίμου στο παρελθόν, προσπαθεί να πάρει κάτι που δεν του ανήκει, επιχειρώντας να αλλάξει τα σύνορα των δήμων μας.
Ιστορικοί δήμαρχοι της Γλυφάδας, με πλούσια αυτοδιοικητική εμπειρία, ουδέποτε αμφισβήτησαν τα σύνορά ή περιουσιακά μας στοιχεία. Γιατί άραγε τώρα;
Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας καταδίκασε την απαράδεκτη αυτή ενέργεια η οποία αμαυρώνει τις σχέσεις των δύο δήμων και καλεί τόσο τις δημοτικές παρατάξεις του δήμου Γλυφάδας όσο και δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας να διαχωρίσουν την θέση τους από την αλαζονική συμπεριφορά του δημάρχου Γλυφάδας.
Καλούμε τους δημότες μας σε δυναμικές κινητοποιήσεις εναντίον σε αυτούς που δεν τους αρκούν τα τεράστια έσοδα που έχουν ως δήμος, αλλά επιβουλεύονται και τα δικά μας περιουσιακά στοιχεία.
Να σημειώσουμε δε ότι, στα πλαίσια της μακρόχρονης συνεργασίας και καλή γειτονίας των δύο δήμων, ο δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης έχει παραχωρήσει εδώ και 40 χρόνια στην σχολική κοινότητα του δήμου Γλυφάδας, ιδιόκτητο κτίριο στο Ελληνικό, προκειμένου να στεγαστούν το 3ο Γυμνάσιο – Λύκειο και το 12ο Νηπιαγωγείο Γλυφάδας.
Ως ανταπόδοση λοιπόν, ο δήμος Γλυφάδας προσπαθεί να υπονομεύσει την λειτουργία του δήμου μας, και να αφαιρέσει το δικαίωμα της άθλησης σε 400 παιδιά που αθλούνται στις εγκαταστάσεις της Αθλητικής Ένωσης Σουρμένων.
Μόνο ντροπή και θλίψη προκαλούν τέτοιου είδους ενέργειες.
Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να υπονομεύσει την λειτουργία του δήμου μας.
Υπάρχει περιθώριο να επανέλθουν οι σχέσεις καλής γειτονίας;
Βεβαίως και υπάρχουν περιθώρια, αρκεί ο Δήμαρχος Γλυφάδας να αποσύρει την απαράδεκτη αγωγή εναντίον του δήμου μας και να σεβαστεί τους νόμους και τα διοικητικά όρια των δήμων μας, τα οποία ισχύουν εδώ και δεκαετίες που ουδέποτε αμφισβητήθηκαν από ιστορικούς δημάρχους της Γλυφάδας στα πλαίσια της καλή γειτονίας και συνεργασίας που είχαν οι δύο δήμοι
Δυστυχώς τέτοιου είδους τακτικές και καταστάσεις δεν έχει βιώσει ποτέ η Τοπική Αυτοδιοίκηση και προκαλούν μόνο θλίψη και αποτροπιασμό.