Γ. Λαγουδάκης: «Με στρατηγικό σχεδιασμό και παρεμβάσεις αλλάζουμε την εικόνα του περάματος»
Στη σημασία της οικονομικής εξυγίανσης που πέτυχε η δημοτική του αρχή κατά την πρώτη της θητεία στάθηκε αρχικά ο δήμαρχος Περάματος, κ. Γιάννης Λαγουδάκης, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, τονίζοντας χαρακτηριστικά: “Όπως όλοι γνωρίζουν, τον Σεπτέμβριο του 2014 ο Δήμος Περάματος ήταν ο πιο υπερχρεωμένος πανελλαδικά αναλογικά με τον πληθυσμό του και μάλιστα εν καιρώ μνημονίων.”
Στη συνέχεια ο δήμαρχος ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και τους τρόπους που προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει.
Ακολουθεί η συνέντευξη του δημάρχου Περάματος, κ. Γιάννη Λαγουδάκη:
Κύριε Δήμαρχε, θα θέλαμε να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη κάνοντας μας έναν απολογισμό των σημαντικότερων παρεμβάσεών σας στον Δήμο Περάματος.
Η πρώτη και ενδεχομένως η σημαντικότερη παρέμβαση που έγινε από τη Δημοτική μας Αρχή, όταν αναλάβαμε τη διοίκηση το 2014 ήταν η οικονομική εξυγίανση του Δήμου. Αντιλαμβάνεστε πως εάν δεν είχαμε προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, οποιοσδήποτε σχεδιασμός δεν θα ήταν εφαρμόσιμος. Όπως όλοι γνωρίζουν, τον Σεπτέμβριο του 2014 ο Δήμος Περάματος ήταν ο πιο υπερχρεωμένος πανελλαδικά αναλογικά με τον πληθυσμό του και μάλιστα εν καιρώ μνημονίων. Ο Δήμος μας αδυνατούσε να παρέχει τις προβλεπόμενες υπηρεσίες στους δημότες, ενώ την ίδια στιγμή εργαζόμενοι, προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, σχολικές επιτροπές και άλλοι πολλοί αξίωναν οικονομικές απαιτήσεις. Αυτή τη στιγμή είμαστε είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους και οικονομικά υγιείς Δήμους της χώρας, με επαρκή υλικοτεχνική υποδομή.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής. Η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Περάματος αποτελεί το σημείο αιχμής μας και συνάμα την πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη υπηρεσία μας. Από το μόλις ένα απαρχαιωμένο απορριμματοφόρο που υπήρχε το 2014 για την αποκομιδή των απορριμμάτων, σήμερα, με την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών «εργαλείων», αλλά και ιδίων πόρων, η υπηρεσία έχει εξοπλιστεί με νέα σύγχρονα και λειτουργικά οχήματα (απορριμματοφόρα, αρπάγη σάρωθρα, φορτηγά, υδροφόρα κ.α.) έτοιμα να βοηθήσουν τους εργαζομένους να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες του Δήμου, ενώ έχουμε εγκαταστήσει βυθιζόμενους κάδους, σε κεντρικά σημεία της πόλης μας. Παράλληλα, με συντονισμένες ενέργειες επανεκκινούμε την ανακύκλωση τοποθετώντας καφέ κάδους, ενώ έχουμε ήδη προμηθευτεί 100 μπλε κάδους ανακύκλωσης που το αμέσως επόμενο διάστημα θα μπουν σε σημεία που θα εξυπηρετούν τους πολίτες.
Σε επίπεδο υποδομών;
Στο επίπεδο των υποδομών, γίνονται καθημερινά παρεμβάσεις στις γειτονιές από το Τμήμα Μικροέργων που έχουν βελτιώσει την ζωή των πολιτών. Για πρώτη φορά ο Δήμος Περάματος έχει σχεδόν 20 πιστοποιημένες παιδικές χαρές, ενώ ανακατασκευάστηκαν από την αρχή πέντε γήπεδα μπάσκετ.
Παράλληλα, αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται παιδική χαρά και για ΑμεΑ. Προχωρήσαμε στην συνολική ανάπλαση του χώρου της Πρόνοιας με παιδικές χαρές, γήπεδο μπάσκετ, ανακαινισμένο στίβο, καθώς και σε παρεμβάσεις στο Γήπεδο Ποδοσφαίρου της πόλης, στο Δυτικό Άκρο, στο Θερινό Σινεμά, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης και στα σχολικά κτίρια της πόλης. Έχουμε προχωρήσει στη διάνοιξη δρόμων σε περιοχές που επί δεκαετίες είχαν εγκαταλειφθεί. Έπειτα από συνεχείς πιέσεις μας κατασκευάζεται από την ΕΥΔΑΠ τροφοδοτικός αγωγός ύδρευσης, που θα εκτείνεται από την Λεωφόρο Σχιστού μέχρι και το Δυτικό άκρο του Δήμου Περάματος. Προχωρούμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής σε έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης. Εξαιρετικά σημαντικό είναι και το γεγονός πως το επόμενο διάστημα προχωρούμε σε αντικατάσταση και αναβάθμιση του δημοτικού οδοφωτισμού με φωτιστικά LED σε όλη την έκταση του Δήμου Περάματος. Στο στρατηγικό μας σχεδιασμό είναι η διεκδίκηση κάθε εθνικού ή ευρωπαϊκού πόρου με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Γενικότερα, ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη και ο δήμος και πως προσπαθείτε να τα αντιμετωπίσετε;
Πρώτιστο καθήκον για εμάς είναι οι Δημοτικές Υπηρεσίες να ανταποκρίνονται στα αιτήματα των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο προχωρήσαμε στη διοικητική ανασυγκρότηση του Δήμου Περάματος, ώστε να καταστεί ο Δήμος πιο λειτουργικός στους δημότες. Βέβαια, η έλλειψη προσωπικού μας αποστερεί τη δυνατότητα να παρέχουμε υπηρεσίες που είναι αναγκαίες στους πολίτες. Προχωρήσαμε στην επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία δυστυχώς καταργήθηκε το 2013 και αναμένουμε από την πολιτεία να προκηρύξει διαγωνισμό για να προσλάβουμε το απαιτούμενο προσωπικό. Είναι μία υπηρεσία απαραίτητη, που θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών απέναντι σε φαινόμενα παραβατικότητας. Μέσω της πλατφόρμας Novoville προσφέρουμε στους πολίτες τη δυνατότητα αποστολής αιτημάτων σε ειδική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, με σκοπό τη διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου μας. Μέσα από αυτήν την εφαρμογή ο δημότης έχει εντελώς δωρεάν τη δυνατότητα να δηλώνει σε πραγματικό χρόνο προβλήματα που συναντά στην καθημερινότητα του.
Σε σχέση με τα διαχρονικά προβλήματα που ταλανίζουν την πόλη μας, είναι γνωστό πως στα γεωγραφικά μας όρια βρίσκεται ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Σχιστού, 5 εταιρείες πετρελαιοειδών και το 70% των δραστηριοτήτων της COSCO. Στον θαλάσσιο χώρο που βρίσκεται μπροστά από το Δήμο Περάματος λειτουργεί το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας που αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο βιολογικό καθαρισμό στον κόσμο και τέλος το πορθμείο Περάματος – Σαλαμίνος το οποίο είναι το μεγαλύτερο πορθμείο της χώρας σε διακίνηση αυτοκινήτων και επιβατών εδώ και δεκαετίες και το δεύτερο μεγαλύτερο της Ευρώπης.
Τι ζητάτε από την Πολιτεία;
Εύλογα λοιπόν, λόγω αυτής της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της πόλης μας, απαιτούμε από την πολιτεία να εντάξει στο Πέραμα σύγχρονες υποδομές που από τη μία πλευρά θα ανακουφίσουν τους κατοίκους της περιοχής, ενώ από την άλλη θα φανεί πως αναγνωρίζει τη συμβολή μας σε μία σειρά από ζητήματα κρίσιμης εθνικής σημασίας, που έχουν ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής όλων μας. Για παράδειγμα, είναι επιτακτική η ανάγκη επέκτασης της γραμμής του ΜΕΤΡΟ στο Δήμο Περάματος, με σκοπό τη σύνδεση της πόλης μας με το συγκοινωνιακό δίκτυο της υπόλοιπης Αττικής.
Αναφορικά με τη λειτουργία των εταιρειών πετρελαιοειδών εντός του οικιστικού ιστού του Δήμου Περάματος, είναι γνωστό πως πάγιο αίτημά μας είναι να γίνει άμεσα η μετεγκατάσταση των δεξαμενών πετρελαιοειδών σε οργανωμένο χώρο εκτός του Δήμου Περάματος και εκτός αστικών περιοχών, καθώς και να αποδοθούν οι χώροι στους πολίτες του Περάματος. Μέχρι να μετεγκατασταθεί και η τελευταία δεξαμενή πετρελαιοειδών από το Πέραμα, οι έλεγχοι που θα διενεργούνται στις εταιρείες πετρελαιοειδών (ΣΑΤΑΜΕ-Seveso) να γίνονται με τα αυστηρότερα στάνταρ ελέγχου που επιβάλλει η διεθνής νομοθεσία και με την συμμετοχή εκπροσώπων του 1ου και του 2ου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης.
Έχετε δημιουργήσει ένα σημαντικό πλέγμα από κοινωνικές δομές. Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε γι’ αυτές, καθώς και για το πολύ σημαντικό ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Έχουμε ως μέγιστη προτεραιότητα την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Παρά το γεγονός πως τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου και οι αυστηροί περιορισμοί στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού θα μπορούσαν να αποτελέσουν τροχοπέδη στην προσπάθειά μας για την ενίσχυση της κοινωνικής μας πολιτικής, εντούτοις κατορθώσαμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και δημιουργήσαμε ένα δίχτυ προστασίας και στήριξης των συμπολιτών μας.
Ο Δήμος Περάματος σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις που αφορούν τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, το Πρόγραμμα ΕΝΔΕΙΑ, την παροχή δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης, το Πρόγραμμα ΤΕΒΑ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, την κάλυψη εξόδων ταφής απόρων και ανασφάλιστων πολιτών, το κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ & ΕΥΔΑΠ, την επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης με την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών, το επίδομα στέγασης, την παροχή δωρεάν διαγνωστικών εξετάσεων, την παροχή δωροεπιταγών σε οικογένειες που βρίσκονται σε διατροφική ανάγκη, την διοργάνωση εθελοντικών αιμοδοσιών, την Δημοτική Ιματιοθήκη, τη συγκέντρωση σχολικών ειδών, καθώς και το Κέντρο Κοινότητας. Επιπλέον, συγκροτήσαμε τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης και συνεργασίας των δύο φύλων και την προώθηση της κουλτούρας της ισότητας και της ισονομίας σε όλους τους κοινωνικούς και θεσμικούς φορείς.
Αναφορικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς ο Δήμος Περάματος φροντίζει για τις στειρώσεις, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τις επεμβάσεις που χρειάζονται τα τραυματισμένα ή άρρωστα αδέσποτα σκυλάκια, καθώς και για όλες τις εξετάσεις που απαιτούνται. Επίσης, παρέχουμε ιατρικές υπηρεσίες για την περίθαλψη και τη στείρωση των αδέσποτων γατών. Πρόσφατα προχωρήσαμε στην προμήθεια 12,5 τόνων ζωοτροφών για τη σίτιση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που βρίσκονται στα γεωγραφικά μας όρια. Σημαντικά είναι και τα διαδικτυακά σεμινάρια κυνολογίας σε συνεργασία με εκπαιδευτές, τα οποία παρέχουν στους δημότες μας χρήσιμες πληροφορίες για τους μικρούς μας φίλους.
Πού βρισκόμαστε στο θέμα της δημιουργίας εργοστασίου απορριμμάτων στο Σχιστό; Γνωρίζουμε πως ο Δήμος έχει αρνητική στάση και αντιδρά δυναμικά σε αυτήν την εξέλιξη.
Η θέση μας και σε αυτό το ζήτημα είναι ξεκάθαρη. Οι Δήμοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά δεν θα υποστούν ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση επειδή κάποιοι θεωρούν τις πόλεις μας Β κατηγορίας. Πριν λίγες μέρες αναλάβαμε μία πρωτοβουλία που είχε ως αποτέλεσμα να συναντηθούμε όλοι οι Δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, με την παρουσία και του Προέδρου της ΠΕΔΑ, του κ. Μαρκόπουλου, προκειμένου να συζητήσουμε για τα επόμενα αναγκαία βήματα. Απαιτούμε από το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων της Αττικής να χωροθετήσουν άμεσα τα σημεία επεξεργασίας των απορριμμάτων τους. Στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά το έχουμε κάνει ήδη από το 2016 για τα δικά μας απορρίμματα, αλλά δυστυχώς ορισμένοι θεωρούν εσφαλμένα πως το Σχιστό μπορεί να γίνει μία δεύτερη Φυλή.
Σε αυτό το πλαίσιο ζητούμε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής να προχωρήσει στην εκπόνηση επιστημονικής μελέτης με σκοπό την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων για την Αττική, το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης του συνόλου των Δήμων της Αττικής. Θεωρούμε ως αυτονόητο πως ένας τέτοιος σχεδιασμός αποτελεί τον μόνο ασφαλή οδηγό στην κατεύθυνση της διεκδίκησης ενός μοντέλου απορριμμάτων που θα είναι δίκαιο, βιώσιμο και θα βασίζεται στην αρχή της εγγύτητας και της χωροταξικής δημοκρατίας. Το μοντέλο των φαραωνικών έργων σε πόλεις που θεωρούνται από κάποιους ως «η πίσω αυλή» τους είναι παρωχημένο και δεν εξυπηρετεί κανέναν.
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, μπορείτε να μας πείτε ορισμένες από τις πολιτιστικές δράσεις του Δήμου;
Πιστεύουμε πως ο πολιτισμός είναι ένα κοινωνικό αγαθό και πρέπει να έχουν σε αυτόν πρόσβαση όλοι οι πολίτες. Ιδιαίτερα στην εποχή μας όπου οι εργαζόμενοι ανταπεξέρχονται πολύ δύσκολα στις υποχρεώσεις τους και οι άνεργοι γίνονται ολοένα και περισσότεροι. Σε μια δύσκολη και απαιτητική περίοδο, λόγω των περιοριστικών μέτρων, διοργανώσαμε σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο του 2021, τις οποίες παρακολούθησαν οι δημότες μας εντελώς δωρεάν. Σπουδαίοι καλλιτέχνες, όπως ο Γιώργος Χατζηνάσιος, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Μπάμπης Τσέρτος, ο Ορφέας Περίδης και ο Κώστας Φέρρης κ.α., έδωσαν το παρών σε ένα πολιτιστικό φεστιβάλ που αφήνει πια ανεξίτηλο το αποτύπωμά του.
Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε και η πολύ σημαντική έκθεση ζωγραφικής «Πράσινο Πέρα(σ)μα για την οικολογία», σε συνεργασία με τον οργανισμό «SHARING PERAMA» στον πλήρως ανακαινισμένο χώρο του Μουσείου Αλιείας και Ναυπηγικής Αλιευτικών σκαφών. Εκτός από τα σπάνια Ναυπηγοξυλουργικά εκθέματα, στην έκθεση παρουσιάστηκαν έργα δεκατριών καλλιτεχνών, τα οποία σχετίζονται με την οικολογία και την ιδέα για έναν «Νέο Ουμανισμό». Μάλιστα, την τελευταία ημέρα της έκθεσης σε συνεργασία με την βιβλιοθήκη της Βουλής συνδιοργανώσαμε βραδιά ανάγνωσης ποιητικών κειμένων που σχετίζονται με το Πέραμα.
Η πανδημία του κορωνοϊού δεν μας εμπόδισε στο να διοργανώσουμε σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη βοήθεια του διαδικτύου. Εξάλλου, η επαφή με τον πολιτισμό καθιστά πιο ευχάριστο, γόνιμο και ποιοτικό τον ελεύθερο χρόνο μας, ιδιαίτερα σε συνθήκες καραντίνας. Σε αυτήν την κατεύθυνση πραγματοποιήσαμε 25 ανοιχτά διαδικτυακά καλλιτεχνικά σεμινάρια για τους δημότες της πόλης μας που έχουν την διάθεση και την έμπνευση ν’ ασχοληθούν με την εικαστική τέχνη. Παράλληλα, κάθε Κυριακή διοργανώνουμε λαογραφικές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν οι δημότες μας με ερωτήσεις και τοποθετήσεις μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ΖΟΟΜ.
Επιπλέον, στο Δήμο μας λειτουργούν εντελώς δωρεάν για τους δημότες μας τμήματα κιθάρας, πιάνου, αρμόνιου, φλογέρας, θεατρολογίας, παραδοσιακών και μοντέρνων χορών. Τα τελευταία χρόνια διοργανώνουμε φεστιβάλ χορού, το έθιμο του «Κλήδονα», καρναβάλι, εκθέσεις ζωγραφικής κ.α. Τέλος, αναφορικά με τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, οι μικροί μας φίλοι θα απολαύσουν κι αυτή τη χρονιά όμορφες δράσεις και εκπλήξεις σε υγειονομικές συνθήκες που ελπίζουμε να είναι καλύτερες σε σχέση με πέρσι.