Προτάσεις για την διδασκαλία της Ιστορίας στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο από την Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του, και ύστερα από σχετική εισήγηση του προέδρου της κ. Χάρη Σαπουντζάκη, συζήτησε το θέμα: «Διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας στο Δημοτικό σχολείο και το Γυμνάσιο», δεδομένου ότι είχε υπάρξει σχετικό πόρισμα της επιτροπής σύνταξης Προγραμμάτων Σπουδών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας.
Μετά από διάλογο αποφασίστηκε να αποσταλεί έγγραφο – υπόμνημα στην Επιτροπή, την οποία να υπογράφουν εκ μέρους του Δ.Σ ο Πρόεδρος κ. Χάρης Σαπουντζάκης και ο Γεν. Γραμματέας κ. Αθαν. Γουναρίδης και στο οποίο να δηλώνεται η αγωνία των μικρασιατών ως προς τις προσεγγίσεις μελών της Επιτροπής που αφορούν στην Ιστορία και στον Πολιτισμό των αξέχαστων Πατρίδων της καθ’ ημάς Ανατολής, αναφορικά με την ιστορική συνέχεια του και την ανάγκη να μη μηδενίζεται η σημασία της τρισχιλιόχρονης συνεχούς παρουσίας του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία (συμπεριλαμβανομένου βέβαια του Πόντου και της Ανατ. Θράκης).
Περαιτέρω η Ένωση Σπάρτης με το έγγραφο – υπόμνημά της αυτό προτείνει την εισαγωγή στην Ιστορία και τον Πολιτισμό του Μικρασιατικού ελληνισμού θεματικών κατά χρονολογική σειρά, από την εποχή του Ομήρου έως τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και τον ξεριζωμό ενάμιση εκατομμυρίου μικρασιατών προσφύγων.
Η Ένωση Σπάρτης ζητά να εκδοθεί και ειδικό εγχειρίδιο Ιστορίας Μικρασιατικού Ελληνισμού, το οποίο να διδάσκεται στο Λύκειο με το βιβλίο κάθε τάξης του και να συνδέεται διαθεματικά με τη λογοτεχνία, την ιστορία της τέχνης τη φιλοσοφία, τη μουσική, τις επιστήμες κ.λ.π.
Η Ένωση Σπάρτης τέλος εύχεται και ελπίζει να μην υπάρξουν αναφορές του τύπου «συνωστισμός στη Σμύρνη» ή «δεν έγιναν γενοκτονίες» κ.λ.π., που προσβάλλουν και θίγουν την ιστορική μνήμη, αλλά και τον πατριωτισμό των μικρασιατών.