Η Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία “Εκτός Σχεδίου” σχολιάζει τη συμμετοχή του δήμου στα city awards
Τα τελευταία χρόνια βομβαρδιζόμαστε από ανακοινώσεις, διοργανώσεις, εκδηλώσεις και βραβεύσεις που μιλούν για «πρωτοποριακά προγράμματα» «καινοτόμες δράσεις», πράσινη ανάπτυξη, αειφορία.
Στα πλαίσια αυτά μάθαμε ότι ο Δήμος Νέας Ιωνίας παρέλαβε χρυσό βραβείο στα Best City Awards 2017 και συγκεκριμένα στην κατηγορία «Αξιοποίηση πράσινης & ανανεώσιμης ενέργειας» για το έργο «Γεωθερμικό Σύστημα Τηλεκλιματισμού και άλλες εφαρμογές ΑΠΕ».
Επ αυτού, θα θέλαμε να σχολιάσουμε τα εξής:
–Τα βραβεία οργανώνονται από ιδιωτικές εταιρείες
–Για να πάρεις βραβείο πρέπει να υποβάλλεις υποψηφιότητα.
–Για να υποβάλλεις υποψηφιότητα πρέπει να πληρώσεις (sic!), όπως και πρέπει να πληρώσεις και για κάθε συμμετοχή, για κάθε παρόντα στην εκδήλωση. (sic!!)
–βραβεύτηκαν εβδομήντα δήμοι από βαθμολογία που προέκυψε από την αξιολόγηση μίας ανεξάρτητης Κριτικής Επιτροπής με πρόεδρο τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, δήμαρχο Αμαρουσίου,Γιώργο Πατούλη (sic!!!)
— βραβεύτηκαν για τις καινοτόμες δουλειές τους και εταιρείες χορηγοί της εκδήλωσης!
Κι αν τα παραπάνω φαίνονται αστεία… κάπου εδώ σοβαρεύουν τα πράγματα
Βασικός σκοπός των βραβεύσεων είναι – όπως λένε – «η προώθηση της καινοτομίας και της αειφορίας σε νέες εφαρμοσμένες τεχνολογίες, οι οποίες εξασφαλίζουν καθαρό περιβάλλον, υγεία, ασφάλεια, πολιτισμό, ευκαιρίες εργασίας, οικονομική ανάπτυξη και τελικά καλύτερη ποιότητα ζωής στους πολίτες τους».
Όμως είναι στα αλήθεια έτσι;
Το περιβάλλον βρίσκεται σήμερα περισσότερο από ποτέ, στο στόχαστρο του κεφαλαίου, απ’ τη μία ως δεξαμενή ανεξέλεγκτης άντλησης πρώτων υλών, και απ’ την άλλη ως πεδίο κερδοφορίας για επενδύσεις από ιδιωτικούς κολοσσούς. Ποιόν πρόκειται να ωφελήσουν οι σχεδιασμοί και τα προγράμματα περί «πράσινης ανάπτυξης» που χρηματοδοτούν οι δήμοι;
Ειδικά η λεγόμενη «πράσινη ενέργεια» των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι ο μανδύας της περιβαλλοντικής ευαισθησίας, σε κάθε συζήτηση, είναι ο λαγός για κάθε νέα κερδοφόρα επένδυση με «οικολογική» συνείδηση.
Η «ευαισθησία» της δημοτικής αρχής για το περιβάλλον και την προστασία του, εξαντλείται σε συμμετοχή σε τέτοιου τύπου προγράμματα, για τα οποία κανείς δε γνωρίζει τα πραγματικά τους αποτελέσματα, καθώς οι μελέτες για τις ΑΠΕ συνολικά, αλλά και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι, αποσπασματικές/μερικές, χωρίς ένα συνολικό σχεδιασμό που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής (κλιματολογικές, γεωφυσικές κ.α.) αλλά και τις ανάγκες των κατοίκων, ενώ το κόστος για την εγκατάσταση των συστημάτων που απαιτούνται ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες προσαρμογές είναι τεράστιο.
Από την άλλη, ποια είναι ακριβώς η «πράσινη ανάπτυξη» και ποια τα οφέλη της στους μαθητές, στους κατοίκους της περιοχής που δεν έχουν αντιληφθεί το παραμικρό από όλη αυτή την ιστορία;
Στην ουσία, ο δήμος, κάνει ένα ακόμα βήμα στη διαχείριση των περιβαλλοντικών προβλημάτων από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου, ακολουθώντας την πολιτική της κυβέρνησης και της στρατηγικής της ΕΕ, δίνοντας χρήματα σε «νέες» δήθεν καθαρές μορφές, επιπλέον, διαπλέκεται όλο και περισσότερο με επιχειρηματικά συμφέροντα, καθώς γίνεται ο διαμεσολαβητής, ο ιμάντας μεταφοράς ζεστού χρήματος προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Οι προτάσεις και τα προγράμματα στα οποία συμμετέχει, δεν επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν το θέμα, με κριτήριο τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος. Για αυτό το λόγο απουσιάζει κάθε αναφορά τόσο στην αναγκαία μείωση της τιμής πώλησης της ενέργειας στα λαϊκά νοικοκυριά, όσο και σε μέτρα περιορισμού της ενεργειακής σπατάλης, μιας και αυτό θα σήμαινε όρια στο είδος και την έκταση της καπιταλιστικής ανάπτυξης και αγοράς.