Γιατί οι ΗΠΑ συμβουλεύουν το Ισραήλ να καθυστερήσει τη χερσαία εισβολή στη Γάζα;
Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει συμβουλέψει το Ισραήλ να καθυστερήσει τη χερσαία εισβολή στη Γάζα, ελπίζοντας να κερδίσει λίγο χρόνο για να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση ομήρων και να επιτρέψει να φτάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή.
Επιπλέον η Αμερική χρειάζεται περισσότερο χρόνο ώστε να προετοιμαστεί για επιθέσεις εις βάρος των συμφερόντων της, από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, οι οποίες (επιθέσεις) είναι πιθανό να ενταθούν μόλις το Ισραήλ εισχωρήσει πλήρως στη Γάζα.
Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει απαιτήσεις από το Ισραήλ και εξακολουθεί να υποστηρίζει την χερσαία εισβολή και την εξάλειψη της Χαμάς, σύμφωνα με τους New York Times.
Μετά την απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων ομήρων ωστόσο, η συμβουλή των ΗΠΑ προς το Ισραήλ μετατράπηκε σε πίεση για περισσότερο χρόνο προκειμένου να διαπραγματευτούν για την απελευθέρωση των συνολικά 212 αιχμαλώτων στα χέρια της Χαμάς, σύμφωνα και με το CNN.
ΗΠΑ και Ισραήλ βρίσκονται σε καθημερινή επαφή
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου το απόγευμα της Κυριακής για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις, δήλωσε ο Λευκός Οίκος. Ο Μπάιντεν μίλησε επίσης με τους ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας.
Ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου συμφώνησαν ότι μετά την είσοδο των δύο πρώτων αυτοκινητοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα το Σάββατο, «θα υπάρξει τώρα συνεχής ροή αυτής της κρίσιμης βοήθειας», αναφέρεται σε περίληψη της τηλεφωνικής συνδιάλεξης από τον Λευκό Οίκο.
Οι ηγέτες «συζήτησαν επίσης τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων που έχουν συλληφθεί από τη Χαμάς – συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών πολιτών – και να εξασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των Αμερικανών πολιτών και άλλων πολιτών στη Γάζα που επιθυμούν να αναχωρήσουν», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.
Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συμβουλή προς τους Ισραηλινούς να αναβάλουν τον χερσαίο πόλεμο μεταφέρεται μέσω του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Lloyd J. Austin III, επειδή το Πεντάγωνο συμβάλλει στην παροχή συμβουλών στο Ισραήλ σχετικά με τις στρατιωτικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της χερσαίας εισβολής.
Ο Austin είχε σχεδόν καθημερινές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Yoav Gallant, για να συζητήσουν επιχειρησιακά θέματα, αμερικανικές αποστολές όπλων στο Ισραήλ και στρατιωτικές παρατάξεις των ΗΠΑ στην περιοχή. Μίλησε επίσης για την ανάκτηση των ομήρων ως προτεραιότητα, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.
«Δεν μας πιέζουν να καθυστερήσουμε»
Ένας διπλωμάτης της ισραηλινής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμβουλεύει τους Ισραηλινούς να καθυστερήσουν την χερσαία εισβολή και δήλωσε: «Έχουμε στενό διάλογο και διαβουλεύσεις με την αμερικανική κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ δεν πιέζουν το Ισραήλ όσον αφορά την χερσαία επιχείρηση».
Ένας αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων για τους ομήρους, οι οποίες διεξάγονται κυρίως μέσω του Κατάρ, δήλωσε ότι η Χαμάς είχε προειδοποιήσει ότι μια χερσαία εισβολή θα καθιστούσε πολύ λιγότερο πιθανή την απελευθέρωση των αιχμαλώτων. Το Κατάρ έχει στενούς δεσμούς με τους πολιτικούς ηγέτες της Χαμάς.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν απέφυγε να απαντήσει ευθέως όταν ρωτήθηκε σε εκπομπή του CBS News την Κυριακή αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από το Ισραήλ να καθυστερήσει μια χερσαία εισβολή για να δοθεί χρόνος για διαπραγματεύσεις για τους ομήρους.
Η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται
«Είναι σημαντικό, όπως είπαμε, όχι μόνο το τι κάνουν, αλλά και το πώς το κάνουν», είπε, «ιδιαίτερα όταν πρόκειται να διασφαλιστεί ότι οι άμαχοι είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προστατευμένοι σε αυτά τα διασταυρούμενα πυρά της Χαμάς».
Και συνέχισε: «Υπάρχουν πολλοί, πολλοί Ισραηλινοί που είναι όμηροι και φυσικά από άλλες εθνικότητες. Γι’ αυτό εργαζόμαστε για να κάνουμε ό,τι μπορούμε, χρησιμοποιώντας όποιους μοχλούς, συνεργασίες, σχέσεις έχουμε για να τους βγάλουμε έξω. Το Ισραήλ κάνει το ίδιο. Αλλά όσον αφορά το τι συζητάμε με το Ισραήλ σε σχέση με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του, αυτό πραγματικά επικεντρώνεται τόσο στο πώς το κάνουν, όσο και στο πώς θα επιτύχουν καλύτερα τα αποτελέσματα που επιδιώκουν».
Τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικό να φτάσουν περισσότερα τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες στη Γάζα, καθώς η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται.
Ο φόβος της σύγκρουσης με το Ιράν
Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ελπίζουν ότι η χερσαία εισβολή θα καθυστερήσει, αλλά είναι επιφυλακτικοί στο να παίξουν στο αφήγημα που το Ιράν και οι σύμμαχοί του διαδίδουν εδώ και καιρό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ελέγχουν κρυφά το Ισραήλ.
Υπήρξε ήδη ένας καταιγισμός επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αφήνοντας την εντύπωση ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι αυτοί που κινούν τα νήματα στο Ισραήλ θα μπορούσαν να παρασύρουν τις Ηνωμένες Πολιτείες σε άμεση σύγκρουση με το Ιράν ή φιλοϊρανικές ομάδες στην περιοχή.
«Στην πραγματικότητα αναμένουμε ότι θα υπάρξει πιθανότητα κλιμάκωσης, κλιμάκωσης από Ιρανούς πληρεξουσίους που στρέφονται κατά των δυνάμεών μας, κατά του προσωπικού μας», δήλωσε ο Μπλίνκεν.
«Λαμβάνουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά τον λαό μας» σημείωσε.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι διέταξε την αποχώρηση των μη απαραίτητων αμερικανικών κυβερνητικών υπαλλήλων και των μελών των οικογενειών τους από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη και το αμερικανικό προξενείο στο Ερμπίλ του Ιράκ και αύξησε τον ταξιδιωτικό συναγερμό στο Ιράκ στο επίπεδο 4, που σημαίνει ότι οι Αμερικανοί πολίτες δεν πρέπει να μεταβούν εκεί.
Το υπουργείο επικαλέστηκε τις απειλές της «τρομοκρατίας, των απαγωγών, των ένοπλων συγκρούσεων, της εμφύλιας αναταραχής και της περιορισμένης ικανότητας της ‘Αποστολής Ιράκ’ να παρέχει υποστήριξη στους Αμερικανούς πολίτες».
Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι ιρακινές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν θα επιτεθούν στους περίπου 2.500 Αμερικανούς στρατιώτες στη χώρα και σε άλλα αμερικανικά ιδρύματα ή πολίτες.
Τα ερωτήματα του Μπάιντεν
Ακόμη και πίσω από κλειστές πόρτες, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι διατυπώνουν προσεκτικά τις συμβουλές τους προς τους Ισραηλινούς.
Όταν ο Μπάιντεν συναντήθηκε με το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Τελ Αβίβ την περασμένη εβδομάδα, απέφυγε να διατυπώσει αιτήματα προς τον Νετανιάχου, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Αντ’ αυτού, ο πρόεδρος έθεσε μια σειρά από ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν πριν ξεκινήσει μια χερσαία εισβολή και αποκάλυψε τις «σκιές» των καταστροφικών αποφάσεων των ΗΠΑ να εισβάλουν στο Ιράκ και να διεξάγουν έναν μακρύ, ανοιχτό πόλεμο στο Αφγανιστάν.