Η παρέμβαση του κ. Στράτου Σαραούδα στο δημοτικό συμβούλιο Μεταμόρφωσης για την δημιουργία και δεύτερης τάξης του Λυκείου στο διαδημοτικό Γυμνάσιο
Την πρωτοφανή αδυναμία της δημοτικής αρχής του κ. Καρπέτα να σχεδιάσει και να υλοποιήσει κάποιο σημαντικό έργο στα εφτά χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι του δήμου ανέδειξε στο δημοτικό συμβούλιο ο Στράτος Σαραούδας.
Ο επικεφαλής της Ελπίδας για τη Μεταμόρφωση, εξέθεσε την διοίκηση, στη συζήτηση που έγινε για το διαδημοτικό γυμνάσιο και όπως συνηθίζει μίλησε με πρακτικό τρόπο για το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει με την μεταφορά τάξεων του Λυκείου στο Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης – Ηρακλείου.
Θυμίζουμε πως λόγω της μη κατασκευής του κτιρίου του 2ου Λυκείου, την τρέχουσα σχολική χρονιά φιλοξενήθηκε στο κτίριο του διαδημοτικού Γυμνασίου η Ά τάξη του 2ου Λυκείου Μεταμόρφωσης. Στο ίδιο σχολείο αποφασίστηκε να πάνε και οι αντίστοιχοι φετινοί απόφοιτοι του Γυμνασίου, παραμένοντας εκεί και οι τωρινοί μαθητές του Λυκείου. Οπότε την νέα χρονιά θα υπάρχουν δύο τάξεις του Λυκείου, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της σχολικής κοινότητας με αποτέλεσμα το θέμα να φτάσει στο δημοτικό συμβούλιο.
Αρνητικό πανελλαδικό ρεκόρ: Εφτά χρόνια, ούτε μία μελέτη
Εκεί, ο κ. Σαραούδας, αρχικά, στάθηκε στο αρνητικό ρεκόρ που κατέχει η διοίκηση Καρπέτα να βρίσκεται εφτά χρόνια στην δημαρχεία και να μην έχει καταφέρει να κάνει ούτε μία μελέτη για να υλοποιήσει κάποιο έργο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το 2010 σε προεκλογική του συνέντευξη ο δήμαρχος δήλωνε ότι προτεραιότητά του είναι η κατασκευή του 2ου Λυκείου. Ελπίζουμε αυτό να είναι το πρώτο έργο, καθώς δεν έχει κάνει καμία μελέτη για έργο τα χρόνια που διοικεί.»
Μάλιστα, σε εκείνο το σημείο τον διέκοψε ο δήμαρχος για να του απαντήσει. Όμως όταν του ζητήθηκε από τον αρχηγό της Ελπίδας να πει έστω μία μελέτη, αναφέρθηκε στον βρεφονηπιακό σταθμό στην Καναπίτσα, που η μελέτη του είχε γίνει από την προηγούμενη διοίκηση. Το ίδιο ισχύει και για το διαδημοτικό αθλητικό κέντρο Μεταμόρφωσης – Λυκόβρυσης, που βέβαια ακόμα δεν έχει παραδοθεί, όπως εξήγησε ο κ. Σαραούδας.
«Λαμπάκη» ήταν και έσβησε
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της «Ελπίδας» κατέγραψε τα σοβαρά λάθη της διοίκησης που οδήγησαν στην απώλεια του οικοπέδου Λαμπάκη, στον Προφήτη Ηλία που προοριζόταν για την κατασκευή του 2ου Λυκείου.
Συνοπτικά, ανέφερε: “Επί 6 χρόνια η δημοτική αρχή δήλωνε σίγουρη ότι θα κατασκευαζόταν στο οικόπεδο Λαμπάκη το 2ο Λύκειο. Τελικά, δεν τήρησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει και αποφάσισε να γίνει στο οικόπεδο δίπλα στο 1ο Λύκειο. Αυτό όμως που ξέχασε να πει ο δήμαρχος είναι ότι εφόσον του είχαν δεσμευτεί θα μπορούσαν να δώσουν μία προκαταβολή οι Κτιριακές Υποδομές για το ακίνητο στο Λαμπάκη και να διατηρηθεί η έφεση και μετά την απεργία των δικηγόρων. Όμως ο δήμος δεν πίεσε όσο έπρεπε προς αυτήν την κατεύθυνση.»
Και τόνισε ότι αν τελικά αγοραζόταν το οικόπεδο στον Προφήτη Ηλία, οι Κτιριακές Υποδομές θα ήταν πολύ περισσότερο δεσμευμένες για να κατασκευάσουν το σχολείο.
Το κερασάκι στην τούρτα ήταν όταν ο κ. Σαραούδας έκανε γνωστό πως έγινε η άρση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για το ακίνητο Λαμπάκη, το οποίο πλέον ανήκει στον ιδιοκτήτη του και δεν θα γίνει ποτέ εκεί το 2ο Λύκειο. Τότε ο δήμαρχος σχολίασε «δεν αποτελεί είδηση, αυτονόητο είναι αυτό» για να απαντήσει με νόημα ο αρχηγός της «Ελπίδας»: «Δεν πειράζει, ας πω και κάτι αυτονόητο», καθώς αυτές οι εξελίξεις δικαιώνουν με ακρίβεια τα όσα υποστήριζε η παράταξη του Στράτου Σαραούδα για το 2ο Λύκειο.
Παραμένει άγνωστη λέξη ο προγραμματισμός
Από εκεί και πέρα, το σημαντικότερο πρόβλημα που ανέδειξε στην τοποθέτησή του ο κ. Σαραούδας ήταν πως η δημοτική αρχή δεν έχει κάποιο πλάνο έστω διετίας αλλά λειτουργεί στην λογική του «βλέποντας και κάνοντας», καθώς όπως τόνισε: «Είμαστε στο 2017 και δεν έχετε κάνει ακόμα την εδαφοτεχνική μελέτη που είναι απαραίτητη για να εκδοθεί η πολεοδομική άδεια για την κατασκευή του 2ου Λυκείου. Εσείς ως Δήμαρχος δεν μπορείτε να μας εγγυηθείτε πότε θα είναι έτοιμο το σχολείο; Αν ξέραμε πότε θα λειτουργήσει το σχολείο θα μπορούσαμε να κάνουμε έναν προγραμματισμό και να κάνουμε μία παραχώρηση για άλλη μία χρονιά.
Με τον τρόπο αυτό αντί να λύνουμε το πρόβλημα των μαθητών του Λυκείου δημιουργούμε πρόβλημα και στους μαθητές του Γυμνασίου.
Του χρόνου, που δεν θα έχει προχωρήσει η κατασκευή του Λυκείου θα έρθουμε εδώ και θα μας πείτε να στείλουμε και τρίτη τάξη του Λυκείου στο Γυμνάσιο.
Έχετε κάνει μία μελέτη για τα δύο επόμενα χρόνια που θα έχουν γίνει τρεις οι τάξεις του λυκείου και θα πρέπει και το Γυμνάσιο να έχει τον απαραίτητο αριθμό μαθητών για να λειτουργήσει; Έτσι θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.»
Μόνοι τους αποφάσισαν
Όπως ήταν αναμενόμενο η διοίκηση, μόνο με τις ψήφους των δημοτικών συμβούλων της, αποφάσισε να εγκρίνει την πρόταση του δημάρχου για μεταφορά και δεύτερης τάξης του Λυκείου στο διαδημοτικό Γυμνάσιο την νέα σχολική χρονιά.