“Δε δεχόμαστε να μην ξέρουμε αν το παιδί μας έχει μία θέση στον παιδικό σταθμό”
Στην ενημερωτική ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων παιδικών σταθμών Νέας Ιωνίας για τη συνάντηση με την Δήμαρχο Δέσποινα Θωμαΐδου και την πρόεδρο του ΚΕΒΡΕΦΟ, κα Ελένη Γρίβα, σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα στο άνοιγμα των παιδικών σταθμών, αναφέρεται: “Δυστυχώς, η σχολική χρονιά ξεκίνησε ακόμα χειρότερα απ’ ό,τι έκλεισε η προηγούμενη!
Η περσινή χρονιά πέρασε με σοβαρές ελλείψεις στο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό που κατά διαστήματα λόγω έκτακτων αδειών έφτανε στο σημείο τμήματα να μη λειτουργούν ολόκληρο το ωράριο, με συγχωνεύσεις τμημάτων για να εξοικονομηθεί προσωπικό και 23-24 νήπια να στοιβάζονται σε μία αίθουσα, με σοβαρές ελλείψεις σε είδη διατροφής, καθυστερήσεις κι άλλα προβλήματα στις προμήθειες που οδηγούσαν σε αλλαγές του προγράμματος διατροφής την τελευταία στιγμή.
Φέτος, για αρχή, θέσαμε τα εξής απόλυτα δίκαια και λογικά ζητήματα στη δημοτική αρχή, στη σημερινή μας (5/9/2022) συνάντηση:
Όσον αφορά στις νέες εγγραφές
1. Είναι απαράδεκτο τα κουπόνια του ΕΣΠΑ να γίνονται δεκτά με βάση τη σειρά προτεραιότητας στην κατάθεσή τους. Δηλαδή να εξαρτάται αν ένα παιδάκι θα βρει θέση σε παιδικό σταθμό από το πόσο νωρίς στήθηκαν οι γονείς του έξω από το ΚΕΒΡΕΦΟ κι όχι από τα κοινωνικά κι άλλα κριτήρια που πληροί.
2. Δεν έφτανε η απαράδεκτη “σειρά προτεραιότητας” που ισχύει με ευθύνη της δημοτικής αρχής, ήρθε να προστεθεί και το μπάχαλο στην ενημέρωση των γονιών, αφού η ανακοίνωση αναρτήθηκε κάποιες ώρες μετά την έναρξη της διαδικασίας, με αποτέλεσμα οι καταθέσεις των voucher να έχουν ξεκινήσει “στα κρυφά”.
3. Επαναλάβαμε τη θέση μας πως είναι ευθύνη της δημοτικής αρχής να καλύψει τις ανάγκες (με κτιριακές υποδομές και το απαιτούμενο προσωπικό) όλων των παιδιών του δήμου να γραφτούν σε κάποιο παιδικό σταθμό.
Οι απαντήσεις που πήραμε ήταν στα όρια της γελοιότητας και του εμπαιγμού: πως η ανάρτηση της ανακοίνωσης άργησε γιατί δε λειτουργούσε το internet στο δημαρχείο και πως το ΚΕΒΡΕΦΟ “αναγκάστηκε” από την ΕΕΤΑΑ να ξεκινήσει τη διαδικασία. Ποιος όμως έχει την ευθύνη για το πώς διεξάγεται αυτή η διαδικασία (π.χ. σειρά προτεραιότητας), αν όχι η δημοτική αρχή;
Όσον αφορά στον 2ο και 3ο παιδικό σταθμό που παραμένουν κλειστοί λόγω εργασιών
1. Συμφωνούμε απόλυτα να γίνουν απαραίτητες εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης των κτιρίων των παιδικών σταθμών. Πρόκειται μάλιστα για ένα ζήτημα που είχαμε θέσει επανειλημμένα, αφού εργασίες δεν έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια.
2. Γιατί δεν αξιοποιήθηκαν περίοδοι που οι παιδικοί σταθμοί ήταν κλειστοί (μέσα στην πανδημία ή κατά τη διάρκεια διακοπών);
3. Πώς είναι δυνατόν οι γονείς να ενημερωνόμαστε την παραμονή για το ότι δεν μπορούμε να πάμε τα παιδιά μας στο σχολείο για τουλάχιστον άλλες 10 μέρες;
4. Ποιες είναι συνολικά οι εργασίες που έχουν εγκριθεί να γίνουν σε όλους τους παιδικούς σταθμούς και ποιο χρονοδιάγραμμα προβλέπεται;
5. Ποια λύση έχει επεξεργαστεί η δημοτική αρχή για όσες μέρες χρειαστεί να μείνει κλειστός ένας παιδικός σταθμός λόγω εργασιών; Πού θα βρίσκονται αυτά τα παιδιά τις ώρες που οι γονείς τους δουλεύουν;
Κι εδώ οι απαντήσεις ήταν προσβλητικές! Ακούσαμε κατηγορίες πως τάχα δε θέλουμε να γίνουν εργασίες στα σχολεία ή πως ζητάμε να αφαιρεθούν οι άδειες των εργαζομένων. Ευτυχώς, στη συνάντηση συμμετείχε και η βρεφονηπιοκόμος, εκλεγμένη εκπρόσωπος των εργαζομένων που βοήθησε να μπουν τα πράγματα στη θέση τους. Η δημοτική αρχή αρνήθηκε να μας κοινοποιήσει το χρονοδιάγραμμα των εργασιών για όλους τους παιδικούς σταθμούς και για το τέλος πέταξαν σε εμάς το μπαλάκι “να βρούμε τι θα κάνουμε τα παιδιά μας όσο δε λειτουργούν οι σταθμοί”.
Τους απαντάμε λοιπόν πως
ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ!
Γι’ αυτό και δε θα αφήσουμε τη δημοτική αρχή να παίζει με τις ζωές μας!
Δε δεχόμαστε να μην ξέρουμε αν το παιδί μας έχει μία θέση στον παιδικό σταθμό και πότε θα πηγαίνει στο σχολείο του! Να αγωνιούμε για το πότε θα (ξανά) υπολειτουργούν ή θα σταματήσουν να λειτουργούν τμήματα (πέρυσι λόγω έλλειψης προσωπικού, φέτος προς το παρόν λόγω εργασιών).
Όλοι οι γονείς πληρώνουμε κάθε χρόνο όλο και περισσότερα με φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, δημοτικά τέλη κ.λπ. και αντί να διασφαλίζεται η βελτίωση των υποδομών, αντί να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση των παιδικών σταθμών, να εξασφαλιστεί θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό για κάθε παιδί, ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέα προβλήματα στην καθημερινότητά μας.
Η δημοτική αρχή εμφανίζεται “ανήμπορη” να οργανώσει την υποδοχή των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, αλλά είναι ικανή και γρήγορη να μοιράζει κονδύλια και ελεύθερους χώρους σε επιχειρηματίες.
Δίπλα στην ακρίβεια, δίπλα στα ατελείωτα και ακατάστατα ωράρια που δουλεύουμε, μαζί με όλα τα εμπόδια που μας φορτώνουν οι διαχρονικά “άδικες” προτεραιότητες κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών, τώρα μας φορτώνουν στην πλάτη και την “ατομική ευθύνη” να τα βγάλει πέρα ο καθένας και η καθεμιά μόνη της με τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιουργούν.
Η προσχολική αγωγή δεν είναι “κόστος”, είναι “κέρδος” για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, για το προσωπικό των παιδικών σταθμών. Αυτή είναι η δική μας πυξίδα!”