Δημόσιο: Πότε ξεκινά η κινητικότητα μέσα στο 2024
Η κινητικότητα στους δημοσίους υπαλλήλους είχε πάει χρονικά πίσω εξαιτίας των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών που διενεργήθηκαν τον Οκτώβριο του 2021. Μάλιστα το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε το αίτημα του ΥΠ.ΕΣ., προκειμένου να διενεργηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4440/2016 ο προβλεπόμενος κύκλος κινητικότητας εντός του 2023.
Σε συνέχεια της απορριπτικής γνωμοδότησης του Συμβουλίου της Επικρατείας, για διενέργεια κύκλου κινητικότητας μέσα στο 2023, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ανακοινώσει με εγκύκλιο του ότι η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2024.
Ωστόσο τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου αναμένεται να εκδοθεί νέα εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία θα καθορίζονται οι ημερομηνίες έναρξης της διαδικασίας.
Ειδικότερα στην εγκύκλιο σημειώνεται:
«Σας γνωστοποιούμε ότι κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του αρ. 28 του ν. 2190/1994, οι οποίες σύμφωνα με το αρ. 17 του ν. 3870/2010 (Α 138), όπως ισχύει, ισχύουν για το χρονικό διάστημα του ενός μηνός που προηγείται της ημερομηνίας διεξαγωγής των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων αιρετών οργάνων, η Υπηρεσία μας ζήτησε τη σύμφωνη γνώμη της τριμελούς Επιτροπής στο Συμβούλιο της Επικρατείας (παρ. 4 του αρ. 28 του ν. 2190/1994) προκειμένου να διενεργηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4440/2016 ο προβλεπόμενος κύκλος κινητικότητας εντός του 2023. Η αρμόδια Επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε το προαναφερόμενο αίτημα, οπότε και δεδομένου ότι η απαγόρευση/αναστολή ισχύει για τους υπαλλήλους των οτα α΄ και β΄ βαθμού μέχρι την εγκατάσταση των νέων αιρετών οργάνων, εντός του τρέχοντος έτους δεν θα διενεργηθεί κύκλος κινητικότητας.
Κατόπιν των ανωτέρω, σας γνωρίζουμε ότι ο επόμενος κύκλος κινητικότητας θα εκκινήσει τον Ιανουάριο του 2024, για τον οποίο θα ακολουθήσουν νεότερες οδηγίες της Υπηρεσίας μας. Ταυτόχρονα, το ίδιο διάστημα, Ιανουάριο 2024, βάσει των προβλεπόμενων στις κείμενες διατάξεις διαδικασιών, θα πραγματοποιηθεί κάθε απαιτούμενη περαιτέρω ενέργεια, ιδίως συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Κινητικότητας, για την ολοκλήρωση των μετατάξεων των υπαλλήλων στον κλάδο ΠΕ Επιτελικών Στελεχών».
Προϋποθέσεις για την συμμετοχή στην κινητικότητα
Προϋπόθεση για τη συμμετοχή των υπαλλήλων στο σύστημα κινητικότητας είναι η συμπλήρωση διετίας από τον διορισμό ή των προβλεπόμενων χρόνων παραμονής σε μια θέση, όπως ισχύει σε παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές.
Με διάταξη του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, πλέον για την μετάταξη δημοτικού υπαλλήλου σε άλλο φορέα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του δημάρχου.
Υπενθυμίζεται ότι οι υπάλληλοι καθαριότητας των δήμων δεν μπορούν να λάβουν μέρος στην κινητικότητα τα πρώτα επτά χρόνια από την πρόσληψή τους. Εξαιρούνται οι αποσπάσεις για λόγους υγείας και συνυπηρέτησης, καθώς και οι αμοιβαίες μετατάξεις.
Δυνατότητα απόσπασης και μετάταξης διαθέτουν με το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας και οι δημόσιοι υπάλληλοι που επικαλούνται σοβαρούς λόγους υγείας όχι μόνο για τον ίδιο το πρόσωπό τους, αλλά και τον/την σύζυγο/συμβιούντα ή πρόσωπο με α΄ βαθμό συγγένειας.
Η διαδικασία
Οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορείτε να υποβάλουν αίτηση κινητικότητας μέσω του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου.
Οι αιτήσεις γίνονται τις ημερομηνίες που ανακοινώνονται από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Για να υποβάλλουν αίτηση οι δημόσιοι υπάλληλοι χρειάζονται τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.