Συμμετείχε ως ομιλητής ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α Γιώργος Πατούλης
Στη Διεθνή Σύνοδο των Γιατρών του Κόσμου που διοργανώθηκε για πρώτη φορά φέτος στην Ελλάδα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη χώρα μας, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών του δικτύου από 14 χώρες, παρέστη ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α Γιώργος Πατούλης, συμμετέχοντας σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Το δικαίωμα του πολίτη στην Υγεία στα χρόνια της νέας φτώχειας» όπου επικεντρώθηκε στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και στη στοχοποίηση των πολιτών.
Καταθέτοντας τις απόψεις του στο πολύ επίκαιρο αυτό θέμα, ο κ. Πατούλης, εστίασε στις συνέπειες της κρίσης που βιώνει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού με υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας ως ένα φαινόμενο όχι ελληνικής αποκλειστικότητας αλλά που λαμβάνει πανευρωπαϊκές διαστάσεις. «Συνέπεια του αποκλεισμού χιλιάδων συνανθρώπων μας από την πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας και τη φαρμακευτική θεραπεία είναι η δημιουργία μιας τεράστιας στρατιάς ανασφάλιστων συμπολιτών μας που είδαν σε μικρό διάστημα να χάνουν όχι μόνον τις δουλειές τους, τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και παροχές του ήδη υποβαθμισμένου λόγω των περικοπών ελέω μνημονίου, εθνικού συστήματος Υγείας» επεσήμανε ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α.
Έκανε λόγο για τεράστιο κενό στο χώρο της Υγείας που δημιούργησε η εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική Υγείας που οδήγησε στις θλιβερές συνέπειες που βιώνουν οι πολίτες. «Δημιούργησε ένα θνησιγενές φορέα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, που απέκλεισε χιλιάδες ανασφάλιστους συμπολίτες μας από την πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας και δεν έλαβε υπόψη του το εκρηκτικό πρόβλημα που προκαλεί η παράνομη μετανάστευση στη Δημόσια Υγεία, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια κατακόρυφη αύξηση στην εμφάνιση των μεταδιδόμενων νόσων. Η υποβάθμιση που έχει υποστεί η δημόσια Υγεία τα τελευταία δύο χρόνια είναι άνευ προηγουμένου» σημείωσε ο κ. Πατούλης.
Ως αντίδοτο στην ανεπάρκεια της Πολιτείας να στηρίξει τους ανασφάλιστους και αδύναμους πολίτες, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Ιατρικός Σύλλογος, συνεργαζόμενος με άλλους φορείς όπως η Εκκλησία της Ελλάδας. «Αξιοποιώντας το περίσσευμα ανθρωπιάς και τη διάθεση εθελοντικής προσφοράς των συναδέλφων δημιουργήσαμε το Ιατρείο της Κοινωνικής Αποστολής που παρέχει σε εκατοντάδες ανασφάλιστους συνανθρώπους μας δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας Υγείας αλλά και φάρμακα, ενώ παράλληλα διοργανώνουμε αποστολές ιατρικού προσωπικού και ιατροφαρμακευτικού υλικού στα ακριτικά μας νησιά όπου η απουσία του Κράτους είναι διαχρονική».
Τέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η κρίση εκτός από πρόβλημα μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει και ευκαιρία για μια ριζική αναμόρφωση του συστήματος Υγείας στη χώρα μας με πρόσβαση κάθε πολίτη στις υπηρεσίες Υγείας, στην υγειονομική περίθαλψη, με εκλογίκευση του κόστους λειτουργίας του συστήματος. Και ένα τέτοιο σύστημα με αυτά τα χαρακτηριστικά, ακόμη και συνθήκες λιτότητας, μπορεί να διασφαλίσει το δικαίωμα στην Υγεία.
Στο τραπέζι συμμετείχαν, επίσης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Δημήτρης Βαρνάβας, ο Βοηθός του Συνήγορου στον Τομέα Κοινωνικής Προστασίας στο Συνήγορο του Πολίτη-Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Γιάννης Σακέλης, οι Πρόεδροι των Γιατρών του Κόσμου Γαλλίας και Ισπανίας, Olivier Bernard, και Alvaro Gonzalez, το Μέλος του ΔΣ των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, Ιωάννης Μουζάλας.