Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε τις τελευταίες μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την απόφαση που λήφθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο για την κοπή δέντρων στον αύλειο χώρο του παλαιού Δημαρχείου, έχουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:
• Η απόφαση ελήφθη σε συνέχεια σχετικής απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, όπου κατατέθηκε εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου για την ανάγκη κοπής των δέντρων που βρίσκονται στην πίσω πλευρά του παλαιού Δημαρχείου.
• Η σχετική εισήγηση φέρει την υπογραφή και το κύρος των έμπειρων γεωτεχνικών στελεχών της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου μας
• Η εισήγηση έγινε κατόπιν αυτοψίας της Δ/ντριας Πρασίνου (Δασολόγος) και της Προϊσταμένης Τμήματος Πρασίνου (Γεωπόνος), λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη χρήση που πρόκειται να έχει άμεσα ο χώρος, ως Μουσείου της πόλης.
• Τα ευρήματα της αυτοψίας είναι πλήρως καταγεγραμμένα στην εισήγηση με ΑΔΑ: Ω8ΤΧΩ9Ε-56Δ όπου αναφέρεται ενδεικτικά: «Οι ρίζες τους (των κυπαρισσιών) πιέζουν τον πέτρινο μαντρότοιχο, έχουν σπάσει το τσιμέντο που στηρίζει τα κιγκλιδώματα και έχουν δημιουργήσει ρωγμές στον μαντρότοιχο»,, «κατά καιρούς οι κλάδοι (για τα πεύκα) που προκάλεσαν φθορές στο κτήριο έχουν κοπεί»
• Η εισήγηση καταλήγει: «Λόγω του περιορισμένου ακάλυπτου χώρου, του είδους των δέντρων που φύονται σε αυτόν και της μεγάλης ανάπτυξής τους, θεωρούμε ότι εγκυμονεί κίνδυνος φθορών στο κτήριο του παλαιού Δημαρχείου και των παρακείμενων κατοικιών αλλά κυρίως κίνδυνος πτώσης κλάδων ή και ολόκληρων δέντρων, κατά την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων με απρόβλεπτες συνέπειες για την σωματική ακεραιότητα των επισκεπτών του Μουσείου»
• Αυτή η εισήγηση έγινε δεκτή τόσο από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής όσο και από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.
Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε όλους τους συνδημότες μας ότι δεν ήταν για κανέναν μας μια εύκολη απόφαση. Πυξίδα μας πάντα ήταν η αναβάθμιση του αστικού πρασίνου, γι’ αυτό και κάθε απόφαση για κοπή δέντρου μας βαραίνει και μας προβληματίζει.
Ωστόσο, η κριτική που ασκείται από τις παρατάξεις που καταψήφισαν την παραπάνω εισήγηση και οι κινητοποιήσεις που προσπάθησαν να υποκινήσουν, συσκοτίζουν τα πραγματικά γεγονότα και παρουσιάζουν την Δημοτική Αρχή σαν να είναι φύση και θέση πολέμια του πρασίνου.
Ξεχνάνε όμως ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή είναι εκείνη που παρέδωσε στους δημότες του Βύρωνα, δύο ακόμα πνεύμονες πρασίνου, το Δασικό Πάρκο στην Ταταούλων και την αναδασωμένη έκταση στον χώρο της Εργάνης.
Ξεχνάνε ότι ορισμένοι σημερινοί υπερασπιστές 7 δέντρων έκαναν τοποθετήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, στα πλαίσια συζήτησης για τους Δασικούς Χάρτες, για επέκταση του Σχεδίου Πόλης στην Α’ ζώνη του Υμηττού.
Εμείς όμως δεν μοιράζουμε πιστοποιητικά οικολογικής συμμόρφωσης. Αντίθετα είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο.
Λαμβάνοντας υπόψη τις ευαισθησίες των συνδημοτών μας, επιστρέφουμε στο χώρο του παλαιού Δημαρχείου προκειμένου να γίνει εκ νέου αυτοψία, παρουσία του Προέδρου της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Αντιδημάρχου κου Καραγιάννη και της προϊσταμένης της αρμόδιας υπηρεσίας.
Σε αυτήν την αυτοψία, την Τρίτη 28-7, καλούμε τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων να δούμε από κοινού τον χώρο και τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και να συζητήσουμε εξαντλητικά κάθε πιθανότητα για τυχόν εναλλακτικές λύσεις, με σεβασμό στο πράσινο αλλά και στην ιστορία μας και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Το όραμά μας για την ίδρυση Μουσείου της πόλης, ως ζωντανού κυττάρου Πολιτισμού, Έρευνας και Γνώσης, που θα τιμά την ιστορία μας και θα την διαφυλάττει για τις επόμενες γενιές, δεν μπορεί παρά να μας ενώνει.