Απαντήσεις σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στο χώρο της αυτοδιοίκησης αλλά και ευρύτερα στο δημόσιο τομέα δίνει στην εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάκης Βορίδης.
Χαρακτηριστικά, ο Υπουργός ανέφερε για τον νέο εκλογικό νέο στους ΟΤΑ: “Στο άμεσο δε μέλλον φέρνουμε για ψήφιση τον νέο εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ επαναφέροντας την κανονικότητα στο καθεστώς ακυβερνησίας που ταλανίζει σήμερα την πλειονότητα των Δήμων της χώρας μας”.
Επίσης, ο κ. Βορίδης, τοποθετήθηκε για τα σοβαρά θέματα της επικαιρότητας, όπως η πανδημία και τον τρόπο που την αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.
Ακολουθεί η συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Μάκη Βορίδη:
Κύριε Βορίδη, ηγείστε ενός κορυφαίου Υπουργείου. Θα θέλαμε να μας πείτε συνοπτικά σε ποιους τομείς ρίχνετε το βάρος σας και ποιοι είναι οι βασικοί σας στόχοι.
Οι βασικοί μας στόχοι συνοψίζονται στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα, την βελτίωση του συστήματος προσλήψεων των δημοσίων υπαλλήλων και στην διόρθωση του άναρχου τοπίου που επικρατεί αυτή την στιγμή στην Αυτοδιοίκηση εξ αιτίας της καταστροφικής απλής αναλογικής που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές. Ήδη προχωρήσαμε σε νομοθέτηση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για τον εσωτερικό έλεγχο στο Δημόσιο με την ταυτόχρονη εισαγωγή του θεσμού του Συμβούλου Ακεραιότητας με στόχο να εγκαθιδρύσουμε μια κουλτούρα διαφάνειας και ακεραιότητας στον κρατικό μηχανισμό καθώς επίσης και στην αναβάθμιση του συστήματος προσλήψεων μέσα από ξεκάθαρες και αξιοκρατικές διαδικασίες που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα του στελεχιακού δυναμικού και θα εξασφαλίζουν τον σωστό άνθρωπο στη σωστή θέση. Στο άμεσο δε μέλλον φέρνουμε για ψήφιση τον νέο εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ επαναφέροντας την κανονικότητα στο καθεστώς ακυβερνησίας που ταλανίζει σήμερα την πλειονότητα των Δήμων της χώρας μας.
Η χώρα, όπως και ολόκληρος ο πλανήτης κινείται, δυστυχώς, στους ρυθμούς του κορωνοϊού. Θα θέλαμε από εσάς μια αποτίμηση της κατάστασης και να μας πείτε τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για την επόμενη μέρα.
Προτεραιότητα της Κυβέρνησης συνιστά η θωράκιση της Δημόσιας υγείας και η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Με συντεταγμένες πάντα κινήσεις και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ακολουθώντας τις συστάσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων θα συνεχίσουμε – όπως κάναμε άλλωστε από την αρχή της πανδημίας – να διαχειριζόμαστε τις συνθήκες που δημιούργησε και δημιουργεί η πρωτοφανής αυτή κατάσταση παγκοσμίως. Η διαχείριση της πανδημίας κρίνεται ικανοποιητική, γεγονός που καταδεικνύουν και οι αντικειμενικοί δείκτες που κατατάσσουν τη χώρα μας μεταξύ των αποτελεσματικότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα ότι πολλές εξ’ αυτών διαθέτουν ισχυρότερα συστήματα υγείας.
Πιστεύετε ότι κάποια μέτρα που πήραμε εξαιτίας της πανδημίας, όπως η τηλεργασία θα καθιερωθούν μετά το τέλος αυτής;
Η τηλεργασία συνιστά μια εναλλακτική μορφή εργασίας που είχε ήδη εφαρμοστεί στο εξωτερικό και σε μικρότερο βαθμό στην Ελλάδα προ της έλευσης της πανδημίας και προκρίθηκε ως βέλτιστη λύση στις συνθήκες που δημιούργησε ο κορωνοϊός, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των εργαζομένων. Οι έκτακτες αυτές συνθήκες επέβαλαν την ανάγκη θέσπισης ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, το οποίο ερχόμαστε τώρα εμείς να δημιουργήσουμε. Το πλαίσιο αυτό πρόκειται να εξειδικευτεί έτι περαιτέρω, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες εργασίας, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου, χωρίς μισθολογικές επιπτώσεις και χωρίς την οποιαδήποτε έκπτωση στην ποιότητα παροχής των βέλτιστων υπηρεσιών προς τον πολίτη. Στις προθέσεις μας είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, οι οποίες θα αφορούν αποκλειστικά τη συνθήκη της τηλεργασίας, θα προκηρύσσονται υπό αυτό το καθεστώς και θα καλύπτονται από άτομα που θα επιθυμούν να εργάζονται από το σπίτι τους.
Φέρνετε τη μεταρρύθμιση για τον εκλογικό νόμο στους ΟΤΑ. Θα λυθεί το ζήτημα της ακυβερνησίας και των μετεκλογικών παζαριών;
Αυτός είναι ο στόχος. Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να θεραπεύσει την «εξωφρενική» συνθήκη ακυβερνησίας και μικροπολιτικών εκβιασμών που προκάλεσε ο εκτρωματικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ. Και εξηγούμαι: Αυτή τη στιγμή, στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι Δήμαρχοι της χώρας δεν μπορούν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα για το οποίο και εξελέγησαν από τους δημότες τους γιατί δεν συγκεντρώνουν την απαραίτητη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αναγκάζονται σε πολλές περιπτώσεις να καθηλώνονται από την αρνητική ψήφο συνδυασμών που συγκεντρώνουν ποσοστά μικρότερα του 1%. Το πρώτο επίπεδο δημόσιας διοίκησης που συνιστά η αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού και με το οποίο ο πολίτης έρχεται σε επαφή καθημερινά, οφείλει να είναι και αποτελεσματικό και ευέλικτο. Και αυτό είναι που θα βελτιώσουμε με τον νέο εκλογικό νόμο των ΟΤΑ.
Οι αυτοδιοικητικοί ζητούν επί σειρά ετών περισσότερες αρμοδιότητες και αντίστοιχους πόρους από την πολιτεία. Η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στο αίτημα;
Τα ζητήματα των αρμοδιοτήτων θα εξεταστούν υπό το πρίσμα της αποτελεσματικότερης προσφοράς υπηρεσιών στους πολίτες. Με αυτό το κριτήριο και με αυτό το μέτρο θα αναληφθούν οι σχετικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες.
Έχετε ανακοινώσει το μπόνους παραγωγικότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους. Πώς και πότε αναμένεται να εφαρμοστεί;
Διαχρονικά επικρατεί στην Δημόσια Διοίκηση μια κουλτούρα εξισωτισμού η οποία κατά γενική ομολογία αποστερεί από τον Δημόσιο Τομέα την δυνατότητα επιβράβευσης των επιμελών και παραγωγικών υπαλλήλων. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει προκειμένου αυτή η κρατούσα κουλτούρα να αντικατασταθεί από μια κουλτούρα αξιοκρατίας και αυτό μπορεί να γίνει και μέσα από την υιοθέτηση ενός μηχανισμού επιβράβευσης. Είναι μέσα στις προθέσεις μας και έχουμε ήδη υποβάλει σχετική πρόταση η οποία έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» για τη θέσπιση ενός συστήματος ανταμοιβών και κινήτρων απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων.
Θεσμοθετείτε ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου στο ελληνικό Δημόσιο. Θα μας πείτε πρακτικά τι σημαίνει αυτό;
Το Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου συνιστά μία ιδιαιτέρως σημαντική «τομή» που έχει ως στόχο την αναμόρφωση της συνολικής λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης με την οποία θα διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον μέσα από την εφαρμογή δικλείδων ασφαλείας, προληπτικού χαρακτήρα προκειμένου να εμπεδωθεί μία κουλτούρα ακεραιότητας στο ελληνικό Δημόσιο. Ουσιαστικά θεσπίζεται πλέον ένα εγχειρίδιο εφαρμογής των διαδικασιών του Δημοσίου, προκειμένου να μπορεί ο Εσωτερικός Ελεγκτής να διαπιστώσει αν αυτές ακολουθούνται πιστά. Επίσης εισάγεται για πρώτη φορά διαδικασία πιστοποίησης ελεγκτών Εσωτερικού Ελέγχου οι οποίοι θα πιστοποιούνται από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) καθώς επίσης για πρώτη φορά εισάγεται ο θεσμός του Συμβούλου Ακεραιότητας, ο οποίος αποτελεί επιτυχημένη διεθνή πρακτική και έρχεται να καλύψει ένα σοβαρό κενό στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων σχετικά με ζητήματα ακεραιότητας όπως φαινόμενα διαφθοράς, κατάχρησης εξουσίας, σοβαρής αντικοινωνικής συμπεριφοράς, ακόμα και σεξουαλικής παρενόχλησης. Έχουμε ήδη κάνει το πρώτο βήμα, αυτό της δημιουργίας του νομικού πλαισίου, ωστόσο μένει να γίνουν ακόμα πολλά για να μπορέσει αυτό να βρει εφαρμογή στην πράξη.
Προχωρήσατε και στον εκσυγχρονισμό του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και την ενίσχυση του ΑΣΕΠ. Θωρακίζεται έτσι αυτός ο ευαίσθητος τομέας;
Με τον νέο νόμο προχωρήσαμε σε μια κρίσιμη μεταρρύθμιση αναφορικά με το σύστημα προσλήψεων στον Δημόσιο Τομέα καθώς πλέον όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης θα καταγράφουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό και θα διεξάγεται ένας πανελλήνιος διαγωνισμός πλήρωσης των θέσεων αυτών μέσα από ξεκάθαρες και διαφανείς διαδικασίες με στόχο τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού από υψηλής ποιότητας προσωπικό.
Που βρισκόμαστε με τις ψήφους των αποδήμων;
Μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης του ΣΥΡΙΖΑ, δια στόματος της αρμόδιας απόδημου Ελληνισμού του κόμματος, Θεοδώρας Τζάκρη να άρει τους περιορισμούς που υφίστανται για τους αποδήμους στον ισχύοντα νόμο, προχωρήσαμε άμεσα στην κατάθεση νομοσχεδίου για την άρση όλων των υφιστάμενων περιορισμών και τη χορήγηση της δυνατότητας σε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά ανακόλουθος των όσων δηλώνουν δημοσίως τα στελέχη του και κατέθεσε αντιπρόταση η οποία δημιουργεί εκλογείς δύο ταχυτήτων. Το ερώτημα που έχουμε θέσει είναι απλό και ταυτόχρονα αμείλικτο για τον ΣΥΡΙΖΑ: Θέλει να ψηφίσουν οι Έλληνες απόδημοι ή δεν θέλει;