Ενημερώνει ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού
Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού συνεχίζει τις δράσεις κουνουποκτονίας στο σύνολο των καταγεγραμμένων εστιών αναπαραγωγής τους σύμφωνα με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών το οποίο ξεκίνησε τον Απρίλιο και θα ολοκληρωθεί τέλος Οκτωβρίου.
Η κα Κατερίνα Πετρίτση – Μουράντ, αρμόδια Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, μας ενημερώνει σχετικά: «Συγκεκριμένα, πραγματοποιούνται εβδομαδιαίες εφαρμογές προνυμφοκτονίας κατά μήκος του ρέματος της Φιλοθέης με εγκεκριμένα οικολογικά σκευάσματα. Παράλληλα, ελέγχεται το σύνολο των φρεατίων όμβριων υδάτων του δήμου και ψεκάζονται όσα φρεάτια κατακρατούν νερά ανά είκοσι ημέρες. Τέλος, σε χώρους πρασίνου και μαζικής συγκέντρωσης δημοτών (πάρκα, παιδικές χάρες κ.α.) έχουν καταγραφεί οι πιθανές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών και διαχειρίζονται με σκευάσματά εγκεκριμένα και φιλικά προς τους ανθρώπους και το περιβάλλον.
Ο Δήμος σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρία, μοίρασε φυλλάδια και αφίσες, στους κατοίκους, στα σχολεία και στα δημοτικά κτίρια, με στόχο την ενημέρωση των δημοτών ως προς τις ενέργειες που πραγματοποιούνται για την καταπολέμηση των κουνουπιών από την πλευρά του, αλλά και ως προς τους τρόπους μείωσης πιθανών εστιών αναπαραγωγής σε ιδιωτικούς χώρους.
Η αυξημένη όχληση που παρατηρείται το φετινό καλοκαίρι είναι επακόλουθο των ασυνήθιστων για την εποχή βροχοπτώσεων σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας. Αποτέλεσμα αυτών είναι η δημιουργία πολλαπλών σημείων συγκέντρωσης υδάτων τα οποία λειτουργούν ως εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών.
Μέλημα του Δήμου είναι η εξάλειψη των εστιών αναπαραγωγής που βρίσκονται στους χώρους ευθύνης του και η ενημέρωση των δημοτών για την διαχείριση των εστιών στους ιδιωτικούς χώρους. Η μείωση, του συνολικού πληθυσμού κουνουπιών, είναι μείζονος υγειονομικής σημασίας, ιδιαιτέρως έπειτα από τα πολλαπλά κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου που καταγράφηκαν στην Περιφέρεια Αττικής.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της νόσου.
Ο βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη κουνουπιών είναι το στάσιμο νερό.
ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑΣΙΜΟ ΝΕΡΟ
Πολλά από τα κουνούπια που μας ταλαιπωρούν έχουν μεγαλώσει στη δική μας αυλή, στον κήπο ή τη βεράντα μας. Για να μειώσουμε τον αριθμό τους θα πρέπει να γνωρίζουμε τα σημεία όπου μπορούν να γεννούν τα αυγά τους και να μεγαλώνει η προνύμφη τους.
Συνίσταται τακτικός ψεκασμός στους κήπους και τις πισίνες των κατοικιών.
Χρήσιμες οδηγίες:
Φυλάγουμε τα δοχεία νερού που δεν χρησιμοποιούμε(κουβάδες, λεκάνες,κ.ά.) γυρισμένα ανάποδα ή τα διατηρούμε καλυμμένα.
Αντικαθιστούμε τυχόν σπασμένους σωλήνες νερού που τρέχουν.
Καλύπτουμε με σήτες τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.
Καθαρίζουμε τα φύλλα που μαζεύονται στα λούκια της βροχής
Ανανεώνουμε και καθαρίζουμε τακτικά το νερό στις ποτίστρες των ζώων (τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα)
Καλύπτουμε ή απομακρύνουμε παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν βρόχινο νερό.
Απομακρύνουμε το νερό που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα
Καλύπτουμε τις μπαγαζιέρες , βάρκες, δεξαμενές ώστε να μην μαζεύουν νερό της βροχής.
Αν υπάρχει πισίνα καλό είναι να θέτουμε κάθε μέρα σε λειτουργία το φίλτρο εξαερισμού ώστε να απομακρύνονται αυγά και προνύμφες κουνουπιών.
Κάλυψη όπου υπάρχει στάσιμο νερό που δεν μπορεί να απομακρυνθεί (π.χ. δεξαμενών, πηγαδιών, κοντέινερ, βαρελιών), ή εφαρμογή εγκεκριμένου προνυμφοκτόνου εάν δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ή κάλυψη της συλλογής(σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του κάθε σκευάσματος και από εξειδικευμένο προσωπικό).
Προσπαθούμε γενικά να διατηρούμε την αυλή μας καθαρή, απομακρύνοντας όλα τα σκουπίδια.»