Ελευθέρας παντού: Τι αλλάζει στη ζωή όσων έχουν εμβολιαστεί από το Σάββατο
«Διαβατήριο» ελευθερίας στην κυκλοφορία, την ψυχαγωγία, την εστίαση αποκτούν από μεθαύριο, Σάββατο 9 Οκτωβρίου, οι περίπου 6,1 εκατομμύρια εμβολιασμένοι πολίτες της χώρας, ανεξάρτητα από το… επιδημιολογικό χρώμα της περιοχής που βρίσκονται, καθώς το «κόκκινο» της διασποράς του κορωνοϊού και της λοίμωξης covid-19 αποσυνδέεται εφεξής από τη λήψη μέτρων και την εφαρμογή τοπικού lockdown.
Παράλληλα, δρομολογείται μια νέα εκστρατεία ενημέρωσης με στόχο να αυξηθούν οι… κάτοχοι των νέων «διαβατηρίων», μια επικοινωνιακή εκστρατεία στοχευμένη στις ανάγκες του πληθυσμού που έχουν αναδειχθεί μέσα από την εμβολιαστική επιχείρηση «Ελευθερία», η οποία θα φέρει την υπογραφή του νέου προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κ. Θεοκλή Ζαούτη.
Η επιστροφή προς την κανονικότητα, όπως την χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης κάνοντας χθες τις σχετικές ανακοινώσεις, θα τελεί υπό την αξιολόγηση αλλά και την αναθεώρηση, όταν χρειάζεται, των επιστημόνων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ανά 15νθήμερο. Η πρώτη εκτίμηση για το επιδημιολογικό αποτύπωμα της κινητικότητας των εμβολιασμένων και της νέας φάσης στην εστίαση και τη διασκέδαση θα γίνει την προτελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, με τους ειδικούς της Επιτροπής να δηλώνουν ήδη την αγωνία τους για την επίδραση της νέας κατάστασης στους «σκληρούς» δείκτες, δηλαδή νέα κρούσματα, εισαγωγές στα νοσοκομεία, διασωληνώσεις και θάνατοι.
Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, οι «κόκκινες» περιοχές (σημειωτέον ότι χθες 11 Περιφερειακές ενότητες βρίσκονταν στο «κόκκινο») θα παραμείνουν ως χαρακτηρισμός στον επιδημιολογικό χάρτη αλλά δεν θα επισύρουν διαφορετική αντιμετώπιση ως προς τη λήψη των μέτρων. «Θέλουμε να ξέρουμε την επιδημιολογική κατάσταση της κάθε περιοχής, όχι για να έχουμε επιπλέον μέτρα, αλλά ώστε κάθε πολίτης να γνωρίζει πώς είναι η κατάσταση -και αντίστοιχα η πολιτεία στο κομμάτι που έχει να κάνει με τους ελέγχους μέσω των τεστ, αλλά και με την καλύτερη δυνατή προστασία ως προς την τήρηση των μέτρων-, και να βρίσκεται σε μία επαγρύπνηση» εξήγησε ο κ. Πλεύρης.
Η αγωνία των επιστημόνων για το πρώτο 15νθήμερο
Στο πλαίσιο αυτό για τις επόμενες 15 ημέρες «δεν θα υπάρχει πια το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας για συγκεκριμένες ώρες, ούτε το μέτρο ότι δεν θα μπορεί η ψυχαγωγία, η εστίαση να μην έχει μουσική. Όλα αυτά θα λειτουργούν κανονικά για τους εμβολιασμένους πολίτες» είπε ο υπουργός. Και παρότι διαβεβαίωσε πως «εντός αυτών των 15 ημερών οι περιορισμοί θα επανεξεταστούν στο σύνολό τους, θα επικαιροποιηθούν, απλοποιηθούν και ομαλοποιηθούν», η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται συγκρατημένη ως προς την έκβαση αυτής της κατάστασης.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων διατυπώθηκαν ενστάσεις για το εύρος των ελευθεριών που δίδονται στους εμβολιασμένους και για την επίπτωση που μπορεί να έχουν στην επιδημιολογική σταθερότητα που «κατακτήθηκε» με τα μέτρα των τελευταίων εβδομάδων όπως και στην αντοχή του ΕΣΥ. Επισημάνθηκε, μάλιστα, από τους ειδικούς η σταθεροποίηση της επιδημίας, αν και σε υψηλά επίπεδα, στην «κόκκινη» βόρεια Ελλάδα και εκφράστηκε η αγωνία για το πως μπορεί το «ελευθέρας» σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης για τους πλήρως εμβολιασμένους να εναρμονίζεται με τις γεμάτες κλίνες ΜΕΘ στα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αλλά και στα μικρότερα της περιφέρειας.
Τι θα ισχύσει για τους εμβολιασμένους και για τους ανεμβολίαστους
Ειδικότερα, και όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, στην εστίαση και στους αμιγείς κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους, όπου δηλαδή επιτρέπεται να εισέρχονται πλήρως εμβολιασμένα άτομα, δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός. Με άλλα λόγια, δεν θα υπάρχουν οι ισχύοντες μέχρι τώρα περιορισμοί για καθήμενους αποκλειστικά, για τον αριθμό των θαμώνων, για τη μουσική, τον χορό, το ωράριο λειτουργίας κα.
Θα τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας ως προς την αντισηψία, ενώ για το προσωπικό θα παραμείνουν ενεργοποιημένα όλα τα μέτρα τα οποία προβλέπονται, δηλαδή και η χρήση μάσκας και η ατομική προστασία, καθώς και ο διπλός εβδομαδιαίος έλεγχος για το μη εμβολιασμένο προσωπικό.
Για τους μικτούς στη διασκέδαση χώρους, ισχύουν οι περιορισμοί ως έχουν, διότι όπως είπε ο υπουργός Υγείας «σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε τους εμβολιασμένους αλλά να προστατεύσουμε και τους ανεμβολίαστους οι οποίοι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο». Αυτό σημαίνει ότι στους μικτούς χώρους οι εμβολιασμένοι θα συνυπάρχουν με τους ανεμβολίαστους εφόσον οι τελευταίοι έχουν υποβληθεί σε rapid test μέσα στο πρόσφατο 24ωρο, ενώ και η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους.
Η στοχευμένη εκστρατεία ενημέρωσης
Η φάση αυτή, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, είναι μεταβατική από το καθεστώς συνύπαρξης με τον κορωνοϊό που βρισκόμασταν χωρίς εμβολιασμό προς την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού προγράμματος προς την «Ελευθερία». «Όπου ο κίνδυνος είναι μικρότερος, θα φτάνουμε στο επίπεδο της κανονικότητας», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
Η βόρεια Ελλάδα αποτελεί μια από τις περιοχές όπου ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Οι περίπου 1 εκατομμύριο ανεμβολίαστοι πολίτες στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τροφοδοτούν την επιδημία και ακολούθως τις κλίνες covid-19 στο ΕΣΥ – όπως και την ανησυχία των ειδικών για την έκβαση αυτού του δύσκολου χειμώνα όπου παρά το «όπλο» του εμβολίου ο κορωνοϊός προελαύνει.
«Όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη έχουμε λίγες νοσηλείες και μικρότερη ανάγκη για Μονάδα» είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα, και παρέθεσε τα απογοητευτικά στοιχεία από την 4η ΥΠΕ που είναι στο «κόκκινο»: 225 νοσηλευόμενοι και 55 άτομα σε ΜΕΘ, από τα οποία μόλις 2 είναι εμβολιασμένοι.
Η κυρία Γκάγκα απηύθυνε έκκληση για εμβολιασμό στους πολίτες, τονίζοντας πως «ο εμβολιασμός δεν θα καλύψει 100% όλους τους ανθρώπους, αλλά σίγουρα η πιθανότητα να εκδηλώσει κάποιος σοβαρή νόσο είναι 20 φορές χαμηλότερη, είναι πολύ λιγότεροι οι θάνατοι, είναι πολύ λιγότερη η ταλαιπωρία».
Ζήτησε επίσης από τους πολίτες να κατανοήσουν την πίεση των επαγγελματιών υγείας στα νοσοκομεία και σκεφτούν ότι με τον εμβολιασμό τους προστατεύουν αφενός τους εαυτούς τους, αφετέρου τους ίδιους τους εργαζόμενους που έχουν φτάσει στα όρια τους αλλά και τους ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας που λόγω της λοίμωξης covid-19 έχουν αποκλειστεί από τα νοσοκομεία.
Στον κεντρικό ρόλο που θα διαδραματίσει ο ΕΟΔΥ υπό τη διοίκηση του καθηγητή, κ. Θεοκλή Ζαούτη, αναφέρθηκαν χθες κατά την ενημέρωση για τις ελευθερίες των εμβολιασμένων και ο υπουργός και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. «Το μήνυμα θα πρέπει να είναι σαφές: πρέπει να εμβολιαστούμε. Για αυτό το λόγο, ο ΕΟΔΥ κινείται μαζί με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας και το Υπουργείο, προκειμένου να πάμε στις περιοχές που έχουν τη μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη, προκειμένου να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί» ανέφεραν.
«Θα εστιάσουμε στην ενίσχυση της κουλτούρας εμβολιασμού, το εμβόλιο είναι το βασικό όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή απέναντι στον κορωνοϊό» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Προς την κατεύθυνση αυτή, κατά πληροφορίες, ο κ. Ζαούτης θα κινηθεί καταρχάς ως ερευνητής επιστήμονας στον Οργανισμό του οποίου τη διοίκηση ανέλαβε. Δηλαδή θα αξιοποιήσει τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα σχετικά με τον εμβολιασμό των πολιτών και στη συνέχεια θα σχεδιάσει τη στρατηγική της εκστρατείας ενημέρωσης για την «Ελευθερία», όπως αυτή διαμορφώνεται εκ των νέων αναγκών με βάση πχ τα ποσοστά κάλυψης ανά ηλικιακή ομάδα και ανά περιοχή. Θεωρείται ωστόσο βέβαιο πως ο νέος πρόεδρος θα αξιοποιήσει και νέα επικοινωνιακά εργαλεία αλλά και τις δυνάμεις του υπουργείου Υγείας. Άλλωστε έχει συνεργαστεί στενά το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας τόσο με τον γενικό γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλο όσο και με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κ. Παναγιώτη Πρεζεράκο – ο τελευταίος μάλιστα σε μία κίνηση συμβολική και ουσιαστική ταυτόχρονα θα συνοδεύει σήμερα τον κ. Ζαούτη στον ΕΟΔΥ για την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του.