“Ελπίζουμε οι νέες υποσχέσεις να΄ ναι πιο αξιόπιστες από την υπογραφή του κ. Πατούλη το 2019”
Προσπαθώντας να είναι πάντα στο κέντρο των εξελίξεων η εφημερίδα μας ζήτησε από τον δήμαρχο Χαλανδρίου, κ. Σίμο Ρούσσο, να τοποθετηθεί για το επίκαιρο θέμα με τον καταυλισμό των Ρομά στο Νομισματοκοπείο.
Ο κ. Ρούσσος στη συνέντευξη που μας παραχώρησε εξηγεί τις σοβαρότατες ολιγωρίες της Περιφερειακής Αρχής του κ. Πατούλη και περιγράφει το τοπίο που έχει δημιουργηθεί. Χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος τόνισε “υλοποιήσαμε με επιτυχία και με ίδιους πόρους, χωρίς τη στήριξη της Περιφέρειας και της Πολιτείας, ένα από τα μεγαλύτερα πετυχημένα εγχειρήματα κοινωνικής ένταξης Ρομά που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας.”
Αναλυτικά, η συνέντευξη του δημάρχου Χαλανδρίου, κ. Σίμου Ρούσσου έχει ως εξής:
Κύριε Δήμαρχε, μετά από μία τραγική ιστορία, ήρθε στην επικαιρότητα ο καταυλισμός των Ρομά στο Νομισματοκοπείο Χαλανδρίου. Αρχικά, θα θέλαμε να μας πείτε, συνοπτικά, ποια είναι η θέση – πρόταση του δήμου για τον καταυλισμό.
Δυστυχώς, ένα μικρό κοριτσάκι πλήρωσε με τη ζωή του, την αδιαφορία, τις καθυστερήσεις και τις πολιτικές σκοπιμότητες, ας μου επιτρέψετε να πω. Ο Δήμος Χαλανδρίου, εν τούτοις, υλοποίησε με επιτυχία και με ίδιους πόρους, χωρίς τη στήριξη της Περιφέρειας και της Πολιτείας, ένα από τα μεγαλύτερα πετυχημένα εγχειρήματα κοινωνικής ένταξης Ρομά που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας και σίγουρα το μόνο επιτυχημένο στο Χαλάνδρι.
Τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα:
Το 1/3 του πληθυσμού των Ρομά στο Νομισματοκοπείο, έχουν μετεγκατασταθεί στον οικιστικό ιστό και τα παραπήγματά τους στον καταυλισμό έχουν κατεδαφιστεί. Παράλληλα, πετύχαμε την μετεγκατάσταση 46 ατόμων από τον καταυλισμό Ρομά στην περιοχή του Πατήματος και συνακόλουθα την κατάργηση του καταυλισμού εκεί.
Έχω ξαναπεί ότι αντιπαρέρχομαι τόσο τις προσωπικές επιθέσεις, όσο και το ανοίκειο ύφος των ανακοινώσεων της Περιφέρειας, αλλά τουλάχιστον, ας σεβαστούν την ομόφωνη απόφαση και στήριξη του συνόλου των δημοτικών παρατάξεων, καθώς και την καθημερινή δουλειά αιρετών και εργαζομένων του Δήμου, βεβαίως και την οικονομική επιβάρυνση που έχει υποστεί ο Δήμος μας, όσον αφορά στο συγκεκριμένο πρόβλημα.
Υπήρξε δημόσια αντιπαράθεση με την Περιφερειακή Αρχή του κ. Πατούλη για το συγκεκριμένο θέμα. Ποιες είναι οι ευθύνες που βαραίνουν την Περιφέρεια;
Η Περιφέρεια, παρά τα όσα υποστηρίζει, δεν έχει εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ, ώστε να υλοποιηθεί το «Πιλοτικό Σχέδιο για την κοινωνική ένταξη των Ρομά», το οποίο ας τονιστεί , η ίδια έχει αποδεχτεί και ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης έχει υπογράψει από τον Δεκέμβριο του 2019.
Αν το πιλοτικό πρόγραμμα που σχεδίασε η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας επί διοίκησης Δούρου (η οποία λογικά παραμένει ίδια και επί διοίκησης Πατούλη) ήταν ανεπαρκές ο κ. Πατούλης, γιατί το υπέγραψε ο κ. Πατούλης και μάλιστα πανηγυρίζοντας; Η διοίκηση έχει συνέχεια , όπως δεν παύει να επαναλαμβάνει η Περιφέρεια…
Άλλωστε, δεν ήμασταν εμείς οι συντάκτες του «Πιλοτικού Σχεδίου για την κοινωνική ένταξη των Ρομά», όπως υποστηρίζεται ανακριβώς στην ανακοίνωση της Περιφέρειας, αλλά το αποδεχθήκαμε, με ομόφωνη απόφαση όλων των δημοτικών παρατάξεων.
Το σχέδιο που υλοποίησε ο Δήμος με ίδιους πόρους, διότι καθυστερούσε η υλοποίησή του από την Περιφέρεια, ήταν πλήρως επιτυχημένο, όπως δείχνουν τα στοιχεία παραπάνω, και το γεγονός ότι η Περιφέρεια Αττικής ανακάλυψε με καθυστέρηση τριών ετών ότι ήταν «αποσπασματικό», δεν αναιρεί τις ευθύνες της. Άλλωστε, αν είχε τέτοια ενημέρωση από τον Ιούλιο του 2020, όπως φαίνεται από το έγγραφο που η ίδια δημοσιοποίησε, οι ευθύνες της είναι ακόμα μεγαλύτερες, γιατί δεν ακολούθησε τις οδηγίες των Ευρωπαίων για εξεύρεση πόρων από άλλα ταμεία, προκειμένου να βελτιώσει το υπάρχον σχέδιο.
Είναι εντελώς παράλογο να εγκαλείται ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, επειδή προσπάθησε να δώσει λύση στο πρόβλημα, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, και μάλιστα να εγκαλείται από την Περιφέρεια που δεν έχει κάνει το παραμικρό από αυτό που της αναλογούσε.
Με αφορμή και την έναρξη των σχολείων, είναι ικανοποιητικό το ποσοστό των παιδιών του καταυλισμού που φοιτούν στα σχολεία της πόλης;
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των υπηρεσιών του Δήμου μας, όλα τα παιδιά Ρομά εγγράφονται στα δημοτικά σχολεία. Το ποσοστό φοίτησης ανέρχεται στο 70%, περίπου. Υπήρξαν, βεβαίως, τα γνωστά προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε όλες τις σχολικές μονάδες, λόγω covid. Ειδικότερα, κατά την περίοδο της τηλεκπαίδευσης, η εκπαιδευτική διαδικασία υλοποιήθηκε σε χώρους του Δήμου Χαλανδρίου, καθώς είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί σε χώρους καταυλισμού. Γι΄ αυτόν τον λόγο είχαν διατεθεί και τα αντίστοιχα τάμπλετ, με δαπάνες του Δήμου. Όσον αφορά στη Μέση Εκπαίδευση, η φοίτηση είναι απολύτως προβληματική, πρέπει να πω, κυρίως ανάμεσα στα παιδιά του καταυλισμού( διότι υπάρχουν και εκείνα των οποίων οι οικογένειες έχουν μετεγκατασταθεί σε διαμερίσματα), λόγω της μειωμένης απόδοσης στο Δημοτικό, αλλά και της απαράδεκτης κουλτούρας που επικρατεί στους Ρομά, όπου τα παιδιά, κυρίως τα κορίτσια, παντρεύονται σε πολύ νεαρή ηλικία, διακόπτοντας έτσι τη φοίτησή τους. Ανάμεσά τους, βρίσκονται, δυστυχώς, και παιδιά που διαθέτουν όλες τις ικανότητες να ολοκληρώσουν τουλάχιστον την υποχρεωτική εκπαίδευση. Ο Δήμος καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να πείσει τις οικογένειές τους, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι πάντοτε το επιθυμητό.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να μας πείτε, πως σκέφτεστε να κινηθείτε τις αμέσως επόμενες ημέρες για να υπάρξει ταχύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος;
Ήδη, από τον Μάιο του 2021, ο Δήμος Χαλανδρίου έχει καταθέσει την ολοκληρωμένη πρότασή του, στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας», του υπουργείου Εργασίας, από την οποία μάλιστα έχει λάβει έγκριση για την υλοποίηση του Σχεδίου, το οποίο, με θετική εισήγηση, έχει προωθηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών για χρηματοδότηση και αναμένουμε…
Ελπίζουμε, οι νέες όψιμες υποσχέσεις της Περιφέρειας Αττικής για επίλυση του ζητήματος του καταυλισμού με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ του 2021 – 2027 να έχουν περισσότερη αξιοπιστία από την υπογραφή του κ. Πατούλη το 2019.