Διοργάνωσε το Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης – Ηρακλείου
Σε γαλήνη ή θύελλα κοινωνική, οικονομική ή πολιτική αποδεικνύεται, ότι το σχολείο, με κατάλληλη παρότρυνση και καθοδήγηση των μαθητών από άξιους καθηγητές, μπορεί να παραμένει σταθερά το πιο ζωντανό, υγιές και δημιουργικό κύτταρο της κοινωνίας. Κύτταρο που να μας γεμίζει ελπίδες για το αύριο, για την συνέχεια, για την νίκη.
Με αυτές τις διαπιστώσεις και τις βεβαιότητες έφυγαν στις 10 Μαϊου από την αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Μεταμόρφωσης – Ηρακλείου, όσοι είχαν την τύχη –και ήταν πάρα πολλοί – να παρακολουθήσουν την ημερίδα που πραγματοποίησαν εκπαιδευτικοί και μαθητές του Σχολείου με θέμα : «Ο Νόστος μέσα από Ενδεικτικά Κείμενα της Αρχαίας και Νέας Ελληνικής Γραμματείας του Γυμνασίου»
Η λέξη “νόστος” γενικότερα σημαίνει το “ταξίδι”, ειδικότερα όμως παραπέμπει στην “πολυπόθητη επιστροφή από το ταξίδι”. Άρα η επιλογή του θέματος ήταν ευστοχότατη για την χρονική περίοδο που διάγουμε, γιατί δυστυχώς στη χώρα μας αναβιώνουν μνήμες και αναφορές του παρελθόντος για την μάστιγα του ξενιτεμού και της μετανάστευσης, αφού στις μέρες μας πολλοί και κυρίως νέοι αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό για καλλίτερη τύχη.
Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους, που οι συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές μίλησαν στην ψυχή των παρευρισκομένων και άγγιξαν το συναίσθημά τους. Άλλοι λόγοι ήταν η ποιότητα των ομιλιών, η επιλογή των αριστουργηματικών κειμένων, παρακαταθήκες της αρχαίας και σύγχρονης φιλοσοφικής λογοτεχνίας, που χρησιμοποιήθηκαν σαν βάση δεδομένων για να αναπτυχθούν τα τόσο ζωτικά και διαχρονικά προβλήματα της οδυνηρής απομάκρυνσης από την «Εστία» και τέλος η τελειότητα της απόδοσης όλων αυτών καθώς και η τελειότητα της οργάνωσης.
Την αρχαία εποχή κάλυψαν αποσπάσματα από την Ηλιάδα και την Οδύσσεια του Ομήρου και από την Ελένη του Ευριπίδη. Μετά χρησιμοποιήθηκε ποίηση μεγάλων, παλαιότερων και σύγχρονων, ποιητών αλλά και της λαϊκής παράδοσης. Θεατρικά δρώμενα αλλά και μία εκπληκτική ορχήστρα ζωντάνεψαν μερικά μνημεία της λογοτεχνίας σχετικά με τον “Νόστο”. Η μουσική βέβαια ήταν δημιουργία μεγάλων συνθετών (Β. Τσιτσάνης, Χ. Λεοντής, Στ. Κουγιουμτζής) . Το οπτικοακουστικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε με προβολή εικόνων και βίντεο σε μεγάλη οθόνη διεύρυνε το φάσμα ενδιαφέροντος. Προβλήθηκαν πέραν του κατατοπιστικού υλικού, καλλιτεχνικά έργα μαθητών αλλά και συνεντεύξεις που πήραν μαθητές από συγγενείς τους που έζησαν κατά το παρελθόν την εμπειρία της μετανάστευσης.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Διευθυντής του Γυμνασίου Κος Γιώργος Κεραμάρης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου μεταξύ των οποίων ήταν ο Πανεπιστημιακός Κος Δημήτρης Τουζόπουλος, η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Γ’ Αθήνας Κα Αγάθη Γεωργιάδου, η Ταμίας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου κα Νιωτάκη Αναστασία, μέλη του Συλλόγου, καθηγητές άλλων σχολείων και πολλοί γονείς.
Εισαγωγή στο θέμα έκαναν οι καθηγήτριες Δέσποινα Μαυρομιχάλη και Φωτεινή Γλυμακοπούλου. Ο καθηγητής Κος Γιώργος Φακιολάκης, ο οποίος σημειωτέον έπαιξε με την ορχήστρα μπουζούκι και ήταν συντονιστής της , ανέλαβε τον επίλογο της εκδήλωσης και τον συντονισμό μιας ενδιαφέρουσας συζήτησης μεταξύ των παρευρισκομένων, κατά την οποία μάλιστα η σύμβουλος φιλολόγων Κα Γεωργιάδου άδραξε την ευκαιρία να μιλήσει για τον συμπατριώτη της Κύπριο ποιητή Κο Κυριάκο Χαραλαμπίδη, που γνωρίζει φιλικά, του οποίου το ποίημα – εμπνευσμένο από τον νόστο που δημιούργησε η Κυπριακή τραγωδία- «Γλυκό του κουταλιού», ακούστηκε στην εκδήλωση και έκανε ιδιαίτερη αίσθηση. Τέλος ο Διευθυντής κος Γ. Κεραμάρης συνεχάρη τους συμμετέχοντες καθηγητές και μαθητές, δήλωσε συγκινημένος για την παρουσία συναδέλφων εκπαιδευτικών και κυρίως για την παρουσία παλαιότερων καθηγητών του σχολείου και ευχαρίστησε θερμά όλους τους παριστάμενους για το ενδιαφέρον που επέδειξαν.
Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν οι φιλόλογοι καθηγητές: Δ. Μαυρομιχάλη, Φ. Γλυμακοπούλου, Φ. Πέππα και ο καθηγητής πληροφορικής και φυσικός Γ. Φακιολάκης.
Τον ήχο συντόνιζε ο καθηγητής τεχνολογίας Μ. Μιχάλας
Οι συμμετέχοντες μαθητές ήταν: Σ. Κούβαλη, Μ. Τότση, Τ. Τζοβάρα, Α. Γραμματικός, Α. Τρούσι, Ι. Αλταντζή, Γ. Ανδριανόπουλος, Μ. Δημητριάδου, Τζ. Κόκα, Ν. Γριβάκου, Σ. Δημοπούλου, Π. Θεοχάρης, Ι. Κοντογιάννη, Π. Κυριακίδη, Α. Πικραμένου, Μ. Κόμη, Α. Μουρδέκα, Ν. Παπαθανασίου, Σ. Σωτηροπούλου, Δ. Μουρδουκούτα, Μ. Δημητριάδου.
Πριν την εκδήλωση, κατά την διάρκεια και στο τέλος της υπήρχε πλούσιος μπουφές με καφέ, αναψυκτικά και με ποικιλία αλμυρών και γλυκών. Οι χειροποίητες δημιουργίες του μπουφέ φτιάχτηκαν και προσφέρθηκαν από τις διοργανώτριες καθηγήτριες, για όλα δε τα υπόλοιπα πρόσφερε χρήματα ο Σύλλογος Γονέων.
Το Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης – Ηρακλείου συνεχίζει να πρωτοπορεί – όπως με το ηλεκτρονικό σύστημα εκμάθησης από το σπίτι LAMS – και να εντυπωσιάζει με τις ποικίλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις, όπως αυτή της 10ης Μαΐου. Όλα οφείλονται στο άξιο και ακούραστο επιστημονικό δυναμικό του, στο ανήσυχο και ελεύθερο πνεύμα του Διευθυντή του, αλλά και στο πολύ καλό ποιοτικό υλικό του μαθητικού σώματος. Τα παιδιά ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό στις γόνιμες και φρέσκες ιδέες των καθηγητών τους οι οποίοι με την αγάπη και την σωστή τους καθοδήγηση καταφέρνουν να καλλιεργήσουν στους μαθητές την ωριμότητα, την οργανωτικότητα, την συνεργατικότητα, την υπευθυνότητα και την δημιουργικότητα. Τέτοια ελπιδοφόρα για μια υγιή κοινωνία δείγματα μας έχει χαρίσει πολλές φορές το Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης – Ηρακλείου και ευχή είναι να γίνει παράδειγμα σε όλα τα σχολεία.
Βούλα Αραμπατζόγλου Τουζοπούλου