Στην αναγκαιότητα να υπάρξει συνεργασία όλων των φορέων προκειμένου να επιτευχθεί το μεγάλο στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και νέος Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 9ο Ετήσιο Συνέδριο Εταιρικής και Κοινωνικής Ευθύνης της Capital Link.
Κεντρικό θέμα του συνεδρίου ήταν: «Επενδύσεις, Εξωστρέφεια και Κοινωνική Υπευθυνότητα: Πυλώνες για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη».
Όπως επισήμανε μεταξύ άλλων ο Γ. Πατούλης «το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης είναι κεντρικό για την Ελλάδα του αύριο, αν αναλογιστούμε ότι η χώρα μας είναι από τα ελάχιστα κράτη στον κόσμο που δε διαθέτουν και δεν εφαρμόζουν Εθνική Στρατηγική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης».
Για να υπάρξει Εθνική Στρατηγική, απαιτείται ένα κοινό πλαίσιο δράσεων και πρωτοβουλιών. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης «στην αναζήτηση, ανάδειξη και προώθηση στοχευμένων δράσεων και συνεργειών, με κοινωνικό, περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό πρόσημο, είναι καθοριστικός».
Στη συνέχεια επισήμανε ότι στα χρόνια της κρίσης ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, του ΙΣΑ και δήμαρχος Αμαρουσίου κατάφερε να συνεργαστεί με τους συναδέλφους τους και τους κοινωνικούς φορείς προκειμένου να υλοποιηθούν στρατηγικές κοινωνικής υπευθυνότητας. Μέσα από αυτές τις στρατηγικές στηρίχθηκαν έμπρακτα χιλιάδες πολίτες που είχαν ανάγκη.
Στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι ως νέα Διοίκηση στην Περιφέρεια Αττικής, θα προχωρήσει άμεσα στο σχεδιασμό ενός κεντρικού μηχανισμού συστηματικής συνεργασίας και σύμπραξης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Πολιτεία, Δήμοι, κοινωνία των πολιτών, Συλλογικοί Φορείς επιχειρηματική κοινότητα, απόδημος Ελληνισμό, κ.α.).
Ο μηχανισμός αυτός θα αποτελέσει ένα επιπλέον στρατηγικό εργαλείο στα χέρια των Ο.Τ.Α. με βασική αποστολή την προώθηση της Κοινωνικής Καινοτομίας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κοινωνικής Συνοχής, Εξωστρέφειας, Υπευθυνότητας και Ανάπτυξης. «Η Περιφέρεια Αττικής, ως κοινωνικά υπεύθυνος και πρωτοπόρος οργανισμός θα συμβάλλει στη δημιουργία μιας ολιστικής κοινωνικά υπεύθυνης πρακτικής των Δήμων. Τα έργα μας θα στοχεύουν στη διαμόρφωση ενός νέου προτύπου εταιρικής υπευθυνότητας, στη μεγαλύτερη ενθάρρυνση & ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων για υπεύθυνο επιχειρείν, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην υποστήριξη κοινών πρωτοβουλιών μεταξύ επιχειρήσεων και τοπικής αυτοδιοίκησης, δίνοντας έμφαση στην τοπική ανάπτυξη, στην προστασία του περιβάλλοντος και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Να σημειωθεί ότι στο συνέδριο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή και διακεκριμένους ομιλητές. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η συμβολή του Αποδήμου Ελληνισμού, οι ρόλος των επενδύσεων οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, η καινοτομία, η εξωστρέφεια και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η συμβολή της επιχειρηματικότητας στις Τοπικές Κοινωνίες κ.α..
Στο πλαίσιο του συνεδρίου το βραβείο “2019 Capital Link CSR Leadership Award” απονεμήθηκε φέτος στην κ. Μαριάννα Πολιτοπούλου, Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο της NN Hellas ως αναγνώριση της συμβολής της στην ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς, στην ενίσχυση της κοινωνικής ευημερίας και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.