Ένας πολύ μεγάλος αριθμός οφειλετών (1.625.969 φυσικά και νομικά πρόσωπα, ή 74,4%) οφείλει στον ΕΦΚΑ μικρά ποσά έως 15.000 ευρώ το καθένα, με το συνολικό χρέος τους να φτάνει τα 6,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι συνολικές οφειλές προς τον ασφαλιστικό φορέα έχουν εκτοξευθεί στο αστρονομικό ποσό των 47,88 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την πρώτη τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Σχετικά με την κατάσταση στην Αττική, έχει δοθεί παράταση για την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων στους πυρόπληκτους.
Επιπλέον, 1.931.710 οφειλέτες (88,44%) χρωστούν έως 30.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, με το συνολικό χρέος για αυτές τις οφειλές να ανέρχεται σε 9,77 δισ. ευρώ.
Το πιο απογοητευτικό και ενδεικτικό της ευρύτερης κοινωνικής ένδειας είναι ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΑΟ, ένας στους δύο οφειλέτες του ΕΦΚΑ που πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη σε ρύθμιση οφειλών, αναγκάζεται να την εγκαταλείψει πριν ολοκληρωθεί το εξάμηνο.
Ρυθμίσεις Οφειλών στον ΕΦΚΑ
Μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024, οι ενεργές ρυθμίσεις οφειλών στον ΕΦΚΑ ανέρχονταν σε 326.081, με το συνολικό ρυθμισμένο ποσό να φτάνει τα 4,53 δισ. ευρώ. Από τις 672.237 ολοκληρωμένες ρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν την τελευταία πενταετία, το συνολικό ποσό οφειλών ανέρχεται σε 3,25 δισ. ευρώ.
Περισσότερο από το 51% των οφειλετών που εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις του ΚΕΑΟ τις εγκαταλείπουν, ενώ το ποσοστό αυτό σε όρους ποσού οφειλών φτάνει το 72%. Στην πράξη, τα 7 από τα 10 ευρώ που ρυθμίζονται παραμένουν ανείσπρακτα και επιστρέφουν στους οφειλέτες, επιβαρύνοντάς τους με επιπλέον προσαυξήσεις.
Ο στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να εισπραχθούν 3 δισ. ευρώ εντός του έτους, ποσό διπλάσιο από τον αρχικό στόχο των 1,65 δισ. ευρώ, εστιάζοντας στους οφειλέτες που έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΑΟ, το πρώτο τρίμηνο του έτους εισπράχθηκαν 448.899.267 ευρώ, γεγονός που ενίσχυσε τις προσδοκίες του φορέα για αύξηση των εισπράξεων. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η εκπόνηση μελέτης από εταιρεία πληροφορικής για την αποτελεσματικότερη είσπραξη οφειλών, μέσω διαγωνισμού.
Βασικοί Στόχοι του ΚΕΑΟ
Οι κύριοι στόχοι του ΚΕΑΟ, όπως καταγράφηκαν στο επιχειρησιακό σχέδιο του περασμένου Μαΐου, παραμένουν αμετάβλητοι και περιλαμβάνουν:
– Δημιουργία και διαχείριση ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων οφειλετών (Ενιαίο Μητρώο Οφειλετών ΚΕΑΟ).
– Εντατικοποίηση της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω ρυθμίσεων.
– Ανάλυση και αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου οφειλών με βάση τον βαθμό επισφάλειας.
– Λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης κατά ΚΕΔΕ.
– Παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των αναγκαστικών μέτρων.
– Κεντρική διαχείριση των οφειλών που εντάσσονται στο ΚΕΑΟ και τήρηση στατιστικών στοιχείων.
– Ανάπτυξη και διαχείριση πληροφοριακών συστημάτων για την υποστήριξη των διαδικασιών είσπραξης.
– Χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για την ανάπτυξη καινοτόμων ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους οφειλέτες.
– Αποτελεσματική διαχείριση οικονομικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.
– Βελτίωση της εξυπηρέτησης των συναλλασσομένων.
– Μελέτη και υποβολή προτάσεων για νομοθετικές ρυθμίσεις στο αρμόδιο υπουργείο.