Ενημέρωση από τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας, κ. Γιώργος Κατερίνης
Τι ακριβώς συμβαίνει γύρω από την λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς στη Νέα Χαλκηδόνα προσπαθεί να εξηγήσει ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Χαλκηδόνας του δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, κ. Γιώργος Κατερίνης.
Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει: «Αναστάτωση έχει προκληθεί γύρω από τη λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς στη Νέα Χαλκηδόνα. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής (Κουκλάκι, Χρυσαλίδα) που εξυπηρετούνται από την Λαϊκή Αγορά για περισσότερα από 15 χρόνια αναστατώθηκαν από την είδηση «ότι θα μετακινηθεί». Οι κάτοικοι της οδού 700 Θεσπιέων, στην οποία λειτουργεί σήμερα, αναστατώθηκαν από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και συγκέντρωσαν υπογραφές ζητώντας να φύγει οριστικά από τη συγκεκριμένη οδό.
Τι ακριβώς συμβαίνει;
Στις 30 Οκτωβρίου 2014 ελήφθη μια απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο για την εκ περιτροπής λειτουργία της Λαϊκής: από 1/11 έως 30/4 στην 700 Θεσπιέων κι από 1/5 έως 31/10 στην Εθνικής Αντιστάσεως (από Βάρναλη μέχρι Αχαρνών). Για την απόφαση αυτή της Περιφέρειας δεν υπήρξε καμία απόφαση συλλογικού οργάνου του Δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας. Ως γνωμοδότηση του Δήμου, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, ελήφθη ένα απλό διαβιβαστικό έγγραφο της πρώην Δημάρχου. Αυτή είναι η πρώτη αλήθεια που χρειάζεται να γνωρίζουν όσοι κάτοικοι απορούν.
Η δεύτερη αλήθεια είναι ότι από την αρχή της θητείας της η νέα Δημοτική Αρχή κινητοποιήθηκε για να βρει μια λύση που να εξυπηρετεί τους κατοίκους της περιοχής. Η πρόσβαση προς την οδό Εθνικής Αντιστάσεως για τους κατοίκους που μένουν στο τμήμα που βρίσκεται ανάμεσα στον Ποδονίφτη και την Εθνική Οδό και μέχρι το νοτιότερο άκρο του δήμου μας είναι προβληματική. Η Αχαρνών λειτουργεί ως φυσικό εμπόδιο, αποτρεπτικό για τους ηλικιωμένους κατοίκους της παραπάνω περιοχής. Η πρώτη σχετική απόφαση από το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας ελήφθη ομόφωνα στις 15 Οκτωβρίου και ζητούσε την εκ περιτροπής λειτουργία της Λαϊκής, αλλά σε άλλη θέση.
Μετά από αλλεπάλληλες αναζητήσεις εναλλακτικής θέσης στην περιοχή που να μην δημιουργούν όχληση και κυρίως κυκλοφοριακή ασφυξία σε μια περιοχή που είναι ήδη επιβαρυμένη από τη ανυπαρξία κυκλοφοριακής μελέτης, καταλήξαμε σε μια πρόταση, η οποία πιστεύουμε καλύπτει την ανάγκη να μην μετακινηθεί η Λαϊκή από την ευρύτερη περιοχή την οποία εξυπηρετεί. Η πρόταση αυτή είναι για την οδό Μαρίνου Αντύπα (δίπλα στο λύκειο Νέας Χαλκηδόνας). Αυτή η πρόταση έγινε απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ν. Χαλκηδόνας, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και τέλος του Δημοτικού Συμβουλίου στις 22 Απριλίου. Δηλαδή όλα τα αιρετά όργανα του Δήμου έλαβαν για πρώτη φορά μια απόφαση με γνώμονα την εξυπηρέτηση των κατοίκων – και αυτή είναι η τρίτη αλήθεια.
Η απόφαση αυτή έχει ήδη σταλεί στην Περιφέρεια, με στόχο να ληφθεί νέα απόφαση από το περιφερειακό Συμβούλιο και παράλληλα καλέσαμε τους κατοίκους σε ανοικτή συνεδρίαση του τοπικού Συμβουλίου στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Χαλκηδόνας. Αυτές οι διαδικασίες, που νομίζω ότι είναι πρωτόγνωρες για το Δήμο μας, είναι και οι μόνες που μπορούν να διασφαλίσουν την πλατύτερη δυνατή συζήτηση. Η λειτουργία μιας λαϊκής Αγοράς είναι θέμα που χρειάζεται ευρύτερες συναινέσεις, αφού είναι κατανοητό ότι δημιουργεί όχληση. Δεν είναι δυνατόν όμως να λαμβάνονται αποφάσεις ούτε ερήμην των εκλεγμένων οργάνων του Δήμου, ούτε πολύ περισσότερο «εν θερμώ».
Ας διατυπώσουμε, λοιπόν, ξανά την απόφαση-πρόταση του Δήμου: Να θεσπιστεί εκ περιτροπής λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς, με μεταφορά στην Μαρίνου Αντύπα από Μάιο μέχρι Οκτώβριο και παραμονή στην 700 Θεσπιέων τους υπόλοιπους μήνες. Αυτή η πρόταση αναμένουμε πολύ σύντομα να γίνει και απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ώστε να μετακινηθεί η Λαϊκή για τους θερινούς μήνες στη νέα θέση.
Υ.Γ. 1. Μετά τη δημοσιοποίηση αυτής της απόφασης, κάτοικοι της 700 Θεσπιέων συγκέντρωσαν υπογραφές σε ένα κείμενο που ζητά να φύγει εντελώς από το δρόμο τους η Λαϊκή. Το τοπικό Συμβούλιο είναι υποχρεωμένο να συζητήσει το θέμα και να λάβει αποφάσεις. Φυσικά με γνώμονα το καλό της ευρύτερης περιοχής και πάντα με διάφανες διαδικασίες και όχι με ατομικές αποφάσεις. Για την ιστορία να πούμε ότι η διαδικασία για τη μετακίνηση της Λαϊκής Αγοράς στη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής ξεκίνησε από τη διαμαρτυρία ενός κατοίκου.
Υ.Γ. 2. Αν και το θέμα δεν προσφέρεται για παραταξιακή εκμετάλλευση, χρειάζεται να τονίσω μια ακόμα αλήθεια. Δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και όχι της Δύναμης Πολιτών ήταν αυτοί που επέμεναν να μην μετακινηθεί καθόλου η Λαϊκή Αγορά από την 700 Θεσπιέων. Και γι αυτό θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όσοι προσπαθούν να χρεώσουν σκοπιμότητα στις αποφάσεις του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας, ή του Δημοτικού Συμβουλίου.»