Την εβδομάδα αυτή, ολοκληρώνεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Το σημαντικότερο θέμα της διαδικασίας αυτής, που απασχολεί έντονα την επικαιρότητα, είναι το ευαίσθητο εθνικό θέμα της ψήφου των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού. Ήδη προεκλογικά, αποτέλεσε δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η παροχή της δυνατότητας σε αυτούς τους συμπολίτες μας να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους στις επόμενες εκλογές.
Ουσιαστικά μιλάμε για τα αδέλφια μας που εξαιτίας και της πρόσφατης οικονομικής κρίσης υπέστησαν έναν άτυπο, αλλά πραγματικό διωγμό από τη χώρα και οι οποίοι όχι μόνο δεν μπορούν να επιστρέψουν, αλλά, επιπλέον, ούτε καν να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος.
Για τον λόγο αυτό, ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε εντατικές διαβουλεύσεις με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.
Στη Διακομματική Επιτροπή που συστήθηκε, διαμορφώθηκε μια καταρχήν βάση με τέσσερις άξονες για ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Το κείμενο του νομοσχεδίου παραδόθηκε στα κόμματα τις προηγούμενες μέρες.
Ο πρώτος άξονας είναι η ισότιμη ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό με αυτή των εκλογέων στο εσωτερικό και η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να προσμετράται εξίσου στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, όπως όλων των άλλων Ελλήνων πολιτών.
Ο δεύτερος άξονας είναι οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος το οποίο επιθυμούν. Επιπλέον, να αυξηθεί ο αριθμός των Βουλευτών Επικρατείας από δώδεκα σε δεκαπέντε, ώστε τα κόμματα, εφόσον το επιθυμούν, να τοποθετήσουν σε εκλόγιμες θέσεις υποψηφίους από το εξωτερικό.
Ο τρίτος άξονας είναι η ψηφοφορία να διεξάγεται στις κατά τόπους πρεσβείες και προξενεία της Ελλάδας, όπου θα απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία των Ελλήνων του εξωτερικού στα σημεία όπου θα στηθούν οι κάλπες.
Τέλος, σχετικά με το ακανθώδες θέμα που αφορά τον αριθμό εκλογέων του εξωτερικού που θα εγγραφούν στους ειδικούς καταλόγους, συμφωνήθηκε να μπορούν να ψηφίσουν όσοι Έλληνες λείπουν λιγότερο από τριάντα πέντε χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι μέσα σε αυτό το διάστημα έχουν μείνει δύο χρόνια στην Ελλάδα.
Ακριβώς, λοιπόν, στο πλαίσιο αυτής της διακομματικής συμφωνίας, κατατέθηκε και η σχετική πρόταση αναθεώρηση της Νέας Δημοκρατίας για προσθήκη σχετικής παρ. 4 στο άρθρο 54 του Συντάγματος. Η προτεινόμενη τροποποίηση τίθεται ως ειδικότερη και συνεπώς υπερέχουσα διάταξη, εντάσσοντας στο πλαίσιο του Συντάγματος τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις διευκόλυνσης της άσκησης του δικαιώματος αυτού. Την πρόταση αυτή είχα την τιμή να αναπτύξω ενώπιον της Επιτροπής Αναθεώρησης ως Ειδική Εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας.
Παρά τους συμβιβασμούς που απαιτήθηκαν για τη διαμόρφωση κοινής διακομματικής προσέγγισης στο ζήτημα, έγινε ήδη ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Θα είναι λοιπόν στοίχημα για τη Βουλή των Ελλήνων η σχετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να ψηφιστεί ομόφωνα από όλα τα κόμματα. Το χρωστάμε σε όσους αναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα, ειδικά μέσα στην κρίση. Υλοποιούμε ,λοιπόν, στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας, τιμώντας την εντολή των Ελλήνων πολιτών.
Η Ζωή Ράπτη είναι Βουλευτής Βορείου Τομέα Β΄ Αθηνών και Αν. Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας