Πως εξελίχτηκε η συζήτηση για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Ηρακλείου Αττικής στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Κατά πλειοψηφία “πέρασε” από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής το Σχέδιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου για την τριετία 2012-2014, μετά από την διεξοδική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Σώματος. Αναλαμβάνοντας να κάνει την εισήγηση του πολυσέλιδου (253 σελίδες) προγράμματος που παρουσίασε η διοίκηση, ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Βλαντής είπε πως επιχειρείται μια καταγραφή-αποτίμηση της κατάστασης του Δήμου σε όλα τα επίπεδα. Για τη σύνταξη του Σχεδίου χρησιμοποιήθηκαν, όπως σημείωσε ο κ. Βλαντής, στοιχεία της απογραφής του 2001 και όχι του 2011 καθώς δεν έχουν δοθεί ακόμα επίσημα στοιχεία. “Βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα που μπορεί να οδηγήσουν σε δράσεις την επόμενη τριετία” είπε ο κ. Βλαντής που πρόσθεσε πως στην επόμενη φάση θα υπάρξουν στοχεύσεις πιο συγκεκριμένες.
Ποικίλες οι παρατηρήσεις της Αντιπολίτευσης
Ο επικεφαλής της μείζονος, κ. Νώντας Σπυρόπουλος, χαιρέτησε τη διαδικασία κατάρτισης του Επιχειρησιακού που “θα δεσμεύσει”, όπως είπε, το Δήμο για την επόμενη τριετία και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει σοβαρή αντιμετώπιση από όλες τις παρατάξεις. Ζήτησε δε μέσα από αυτήν τη διαδικασία να οδηγηθεί ο Δήμος σε αναζήτηση νέων καινοτόμων λύσεων στα μεγάλα προβλήματα της πόλης. Μια ένστασή του αφορούσε το μέγεθος του σχεδίου καθώς “250 σελίδες αποτρέπουν τον πολίτη από το να καθίσει να το διαβάσει”. Για αυτό και ζήτησε να υπάρξει ένα πιο σύντομο σχέδιο. Τέλος, υποσχέθηκε πως η παράταξή του θα συμβάλλει όσο μπορεί σε αυτήν την ιστορία.
Ο πρώην Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, εξέφρασε τη θέση πως θα έπρεπε να είχαν έρθει ειδικοί επιστήμονες για να συμβάλλουν σε αυτό το σχεδιασμό που σύμφωνα με τον ίδιο μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για να μπορέσει να λειτουργήσει το Ηράκλειο. Ο κ. Γεωργόπουλος έκανε παρατηρήσεις για “παραλείψεις” στο σχέδιο, όπως τη διάνοιξη οδών και τη δημιουργία μουσείου, ενώ υποστήριξε πως η κοινωνική πολιτική μέσα σε αυτό είναι περιορισμένη.
Η Σύμβουλος του “Δικτύου Πολιτών”, κα Ειρήνη Κατσινοπούλου, υποστήριξε πως το συγκεκριμένο πόνημα είναι σε λάθος βάση και δικαιολόγησε αυτή τη θέση σημειώνοντας πρώτον ότι τα πληθυσμιακά στοιχεία στα οποία βασίζεται θα έχουν αλλάξει δέκα χρόνια μετά το 2001 και δεύτερον ότι δεν ελήφθησαν υπόψη το Μνημόνιο και η κρίση. “Θα μπορούσαμε να το είχαμε συζητήσει πριν πέντε χρόνια” δήλωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως πολλά κομμάτια του σχεδίου είναι copy-paste. Κλείνοντας έκανε λόγο για “ωραίες εκθέσεις ιδεών και τίποτα άλλο” και για γενικόλογους άξονες (περιέχονται στο τέλος του σχεδίου). “Αν νομίζετε ότι αυτό είναι επιχειρησιακό πρόγραμμα γελιέστε” κατέληξε.
Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Βασίλης Λυκούρας, εξέφρασε τις αμφιβολίες του αν θα καθίσει ποτέ κάποιος στο Δήμο να ασχοληθεί με το σχεδιασμό. “Απλά ένας νόμος ανάγκασε τους δήμους να κάνουν αυτά τα σχέδια και κάποιοι πήραν χρήματα για να το κάνουν” τόνισε ο κ. Λυκούρας που αναρωτήθηκε αν χρειάζεται master-plan για να διαπιστώσει κανείς ότι τα πεζοδρόμια της πόλης είναι αδιάβατα. “Αυτές οι πολιτικές δεν έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο αλλά το κέρδος” ήταν το συμπέρασμά του.
Ο πρώην Δήμαρχος, κ. Γιώργος Μαστοράκος έκανε κάποιες γενικές παρατηρήσεις όπως το γεγονός πως 30% των κατοίκων έχουν απολυτήριο δημοτικού, η σημαντική έλλειψη πολυτέκνων, η απουσία βιοτεχνιών μετά τον αφανισμό της υφαντουργίας. Επεσήμανε ακόμα πως χρειάζεται επικαιροποίηση του προγράμματος με στοιχεία του 2011.
Ο κ. Μαστοράκος κατέθεσε 12 προτάσεις-στόχους του Δήμου για τα επόμενα χρόνια όπως: την επεξεργασία λύσης για το κυκλοφοριακό ζήτημα, την επανεξέταση της δημιουργίας δεύτερου σταθμού στο Ψαλίδι, την κατασκευή δεύτερου κλειστού γυμναστηρίου, τη διαχείριση των απορριμμάτων, να δοθεί οπωσδήποτε λύση στο κτήμα Φιξ “όχι με σαλαμοποίηση αλλά με γενναία πρόταση ακόμα και με τέλος”, να περιοριστεί το λειτουργικό κόστους του Δήμου με αναχρηματοδότηση δανείου και τη χρηματοδότηση κοινωνικών δράσεων. Ιδιαίτερη σημασία έδωσε στην ανάγκη πρόσληψης ενός Συμβούλου Διαχείρισης που θα βοηθήσει το Δήμο στη διαδικασία υποβολής, διεκδίκησης και ένταξης έργων.
“Άλλαξαν οι εποχές και τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα…η αναγκαία προσαρμογή όμως σε αυτά τα δεδομένα δεν σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε αρχές ή να κάνουμε παραχωρήσεις” τόνισε ο κ. Μαστοράκος.
Τι απάντησε η Διοίκηση
Ο κ. Βλαντής στη δευτερολογία του εξέφρασε τη συμφωνία του με τις παρατηρήσεις του κ. Μαστοράκου. “Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή και οφείλουμε όλοι να συμμορφωθούμε και να προσαρμοσθούμε στις νέες συνθήκες…με τις παρατηρήσεις που ακούσαμε σήμερα αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν βγαίνουν οι προτεραιότητες” σημείωσε ο Αντιδήμαρχος που υπογράμμισε πως το αναπόφευκτα το βάρος πέφτει στην κοινωνική πολιτική και στην καλύτερη οργάνωση του Δήμου. Η Αντιδήμαρχος, κα Δέσποινα Καμπούρη, απαντώντας και σε αιχμές που άφησε η κα Κατσινοπούλου, είπε πως οι εργαζόμενοι βοήθησαν ουσιαστικά με παρατηρήσεις στη σύνταξη του Σχεδίου, ενώ ανέφερε πως πολλά από τα προγράμματα που συμπεριλαμβάνονται σε αυτό έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται από το Δήμο.
Τη συζήτηση έκλεισε ο Δήμαρχος, κ. Παντελής Βλασσόπουλος. “Μας δίνεται η ευκαιρία να μην κάνουμε έκθεση ιδεών, αλλά να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Πρέπει να απλώσουμε δίχτυ προστασίας στους δημότες μας σε συνάρτηση και με την οικονομική δυνατότητα του Δήμου μας” δήλωσε ο Δήμαρχος ενημερώνοντας το Σώμα για τη συνεργασία που έχει ξεκινήσει ο Δήμος με την εκκλησία για την παροχή συσσιτίων σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.