«Η Υψηλή Διπλωματία και Στρατηγική του Ιωάννη Καποδίστρια»
Τη συμβολή του Ιωάννη Καποδίστρια στην ευόδωση των αγώνων του έθνους για την ανεξαρτησία και τη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους, προσανατολισμένου στις αξίες και τα ιδανικά της φωτισμένης Δύσης, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης χαιρετίζοντας την ημερίδα με θέμα «Η Υψηλή Διπλωματία & Στρατηγική του Ιωάννη Καποδίστρια» που διοργάνωσαν χθες στο Πολεμικό Μουσείο, η Εθνική σχολή Άμυνας και το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών & Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας». Η Ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα της Επιτροπής για τα 200 Χρόνια από την Επανάσταση του 1821.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κ. Πατούλης βραβεύτηκε από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών & Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας», για το έργο του.
Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκε στην εκδήλωση η Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών & Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας» Δρ Μαίρη Μαρούλη-Ζηλεμένου.
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο Υφ. Παιδείας και Θρησκευμάτων Α. Συρίγος, η Υφ. Μετανάστευσης και Ασύλου Σ. Βούλτεψη, ο Γ. Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ Ι. Χρυσουλάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος, οι Πρέσβεις της Κύπρου Κ. Κενεβέζος, της Ρωσίας Α. Μάσλοβ, της Ελβετίας Olaf Kjelsen, της Μ. Βρετανίας M. Lodge και της Γαλλίας Patrick Maisonnave, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Γ. Δημόπουλος και Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Ο Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε κορυφαίο παράδειγμα φιλοπατρίας, ταυτίζοντας την πολύμορφη και επιτυχημένη δράση του, ως διπλωμάτης, με την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων», ανέφερε χαρακτηριστικά στον χαιρετισμό του ο κ. Πατούλης και εξήρε τις διπλωματικές ικανότητες του αλλά και την αυταπάρνηση που επέδειξε όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση του υπό σύσταση κράτους.
«Κατάφερε με μεθοδικότητα και διπλωματική μαεστρία να δημιουργήσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις που οδήγησαν στη διεθνή αποδοχή της Ελληνικής Επανάστασης και τη δημιουργία του πρώτου ανεξαρτήτου ελληνικού κράτους μετά από τέσσερις αιώνες σκλαβιάς», σημείωσε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συμβολή του Καποδίστρια στο άνοιγμα της Ελλάδας στη Δύση, την ανασυγκρότηση της οικονομίας, της εκπαίδευσης, του στρατού, της αγροτικής και βιοτεχνικής παραγωγής, της ναυτιλίας και του εμπορίου, υπογραμμίζοντας: «Πάνω απ’ όλα, ο Καποδίστριας ήταν αυτός που θεμελίωσε ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο και δόμησε την κρατική μηχανή με τρόπο που θα οδηγούσε βαθμιαία την Ελλάδα στην πορεία των προηγμένων κρατών της Ευρώπης. Μια προσπάθεια που διακόπηκε από τον βίαιο θάνατο του, αλλά δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όσους λαχταρούν την πρόοδο της πατρίδας».
Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμός του ο κ. Πατούλης συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης και υπογράμμισε τη σημασία του αναστοχασμού πάνω στο έργο του Καποδίστρια.