Πραγματοποιήθηκε στο London School of Economics Ημερίδα για τον Τουρισμό Υγείας, υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ
Την Ελλάδα της εξωστρέφειας και της ανάπτυξης, ανέδειξαν στην κατάμεστη αίθουσα του κορυφαίου Πανεπιστημίου London School of Economics, οι διακεκριμένοι ομιλητές που συμμετείχαν στην Ημερίδα, για τον Τουρισμό Υγείας, στη χώρας μας που πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ, στο Λονδίνο.
Η Ημερίδα, διοργανώθηκε από το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας (I.H.T.C.) και τον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο Ηνωμένου Βασιλείου (Hellenic Medical Society UK), υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, του Ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού, του Ε.Ο.Τ, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, του Συμβουλίου Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού, του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών και με την υποστήριξη της Aegean Airlines.
Συμμετείχαν διακεκριμένες προσωπικότητες, από το χώρο της Ακαδημαϊκής Κοινότητας ,της επιστήμης και του επιχειρείν, της Υγείας και του Τουρισμού ,από την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο , εκπρόσωποι ομογενειακών κοινοτήτων , ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων, επαγγελματίες του χώρου της υγείας και του τουρισμού, εκπρόσωποι των Διεθνή και εγχώριων ΜΜΕ, φοιτητές του Πανεπιστημίου κ.λπ.
Οι ομιλητές παρουσίασαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας στον τομέα του τουρισμού υγείας και ευεξίας, καθώς και τις προοπτικές που ανοίγονται για τους κατοίκους των άλλων χωρών, από την αξιοποίηση αυτής της δυναμικής.
Όπως επεσήμαναν, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδας ,για φέτος εκτιμά αύξηση κατά 8-9% ,στις αφίξεις τουριστών στη χώρα μας. Παράλληλα οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 8%, προσεγγίζοντας τα 15,8 δισ. Ευρώ.
Τα περιθώρια ανάπτυξης του συγκεκριμένου κλάδου, στην Ελλάδα είναι μεγάλα, αφού σήμερα κατέχει μόλις το 3% του ιατρικού τουρισμού παγκοσμίως, όταν η Τουρκία, η Πολωνία και η Τσεχία κατέχουν το 13% και το Βέλγιο το 8%. Η χώρα μας εκτιμάται ότι θα μπορούσε να προσελκύει κάθε χρόνο, για την επόμενη πενταετία τουλάχιστον 100.000 «ασθενείς-ταξιδιώτες», επιτυγχάνοντας έσοδα άνω των 400 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η έναρξη της Ημερίδας έγινε από τον κ. Γιώργο Πατούλη ,Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ, I.H.T.C.,ΕΛΙΤΟΥΡ και την κυρία Κική Σονίδου, Ιατρό Γενικής και Οικογενειακής Ιατρικής , Αντιπρόεδρο Εταιρείας Ελλήνων Επιστημόνων, Ταμία Hellenic Medical Society. Χαιρετισμό απηύθυναν οι κ. κ. Δημήτρης Καραμήτρος – Τζιράς, Πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο ,Μιλτιάδης Κροκίδης, Πρόεδρος Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Ηνωμένου Βασιλείου, Γιώργος Τζιάλλας, Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, Joyce Harper, Καθηγήτρια Ανθρώπινης Γενετικής και Εμβρυολογίας Ινστιτούτο Υγείας Γυναικών, University College London.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:
«Η Ελλάδα, η πατρίδα του Ιπποκράτη και του Ασκληπιού, θα μπορούσε να διεκδικήσει ένα σημαντικό μερίδιο, στην παγκόσμια αγορά, του τουρισμού υγείας. Καθώς αποτελεί τον ιδανικό συνδυασμό παραγόντων, που καλύπτουν τα διεθνή ζητούμενα ,για την ανάπτυξη του νέου και ραγδαία ανερχόμενου αυτού κλάδου της παγκόσμιας Οικονομίας. Για το λόγο αυτό έχουμε εδώ και καιρό, αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες ,δημιουργώντας τους κατάλληλους φορείς, ενθαρρύνοντας κάθε ανάλογη δραστηριότητα και ενεργοποιώντας όλες τις δυνάμεις του Ελληνισμού. Άλλωστε, με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ για τον Τουρισμό Υγείας οι απόδημοι των χωρών, είναι το πρώτο κοινό , τουριστών Υγείας που προσεγγίζονται εύκολα λόγω εξοικείωσης. Ενεργοποιήσαμε λοιπόν τις δυνάμεις της διεθνούς Κοινότητας προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ενιαίου μετώπου, με αμοιβαία οφέλη. Είμαστε δε, ιδιαίτερα ευτυχείς, για την ανταπόκριση που από την πρώτη στιγμή βρήκαμε σε αυτό το προσκλητήριο συστράτευσης».