Θεσμικές αλλαγές, έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και πολυεπίπεδη διακυβέρνηση
Στην αναγκαιότητα ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων που θα δίνουν τέλος στις παθογένειες του παρελθόντος και θα λύνουν δομικά προβλήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής ΠΕΔΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα ενόψει του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε ότι «οι συνθήκες είναι πλέον πιο ώριμες από ποτέ για να γίνουν βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις, που θα φέρουν την αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο ενός πραγματικά επιτελικού κράτους, μέσα από το μοντέλο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης».
Στη συνέχεια τόνισε ότι οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γνωρίζουν καλύτερα από καθέναν «τις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών και ξέρουν πώς να τις υπηρετήσουν. Η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη, είναι η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων προς την Αυτοδιοίκηση, κάτι που αποτελεί άμεση ανάγκη στη μεταπανδημική εποχή, ιδίως στην επανεκκίνηση τομέων με ισχυρό αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο».
Ο Γ. Πατούλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αναγκαιότητα της ενίσχυσης των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το κατάλληλο στελεχιακό προσωπικό, ενώ αναφέρθηκε και στην τεράστια διαρροή ικανών στελεχών των ΟΤΑ προς την κεντρική διοίκηση. Όπως επισήμανε πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο έχει τις ρίζες του στην μεγάλη μισθολογική απόκλιση και στις οικονομικές απολαβές που έχουν. «Η Περιφέρεια Αττικής έχει αφυδατωθεί. Με την κινητικότητα στελέχη μας με αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα μετακινούνται οργανικά προσβλέποντας σε οικονομικά και θεσμικά οφέλη» τόνισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Κατά το τελευταίο έτος έχουν αποχωρήσει 82 στελέχη μας, ενώ με τον νέο κύκλο κινητικότητας δεκάδες υπάλληλοί μας, σπεύδουν να καταθέσουν τη σχετική αίτηση. Αυτή τη στιγμή οι κενές οργανικές μας θέσεις είναι 1.376». Στη συνέχεια τόνισε πως δεν γίνεται αντιληπτό γιατί υπάρχει μεγάλη μισθολογική διαφορά. Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως για τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κινητικότητα και την αντιμετώπισή τους, η ΕΝΠΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, μέσα από ειδική διαδικασία κατά παρέκκλιση μετατάξεων στις Περιφέρειες και διατήρηση τυχόν προσωπικής διαφοράς. «Αν δεν αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα και δεν ενισχυθούμε με το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό, πολύ φοβάμαι πως οι Περιφέρειες θα περιέλθουν σε δεινή κατάσταση και δεν θα μπορούν να εξυπηρετούν αποτελεσματικά και γρήγορα τους πολίτες που είναι και το ζητούμενο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη Γενική Συνέλευση τοποθετήθηκαν εκτός από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, ο Υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Σ. Πέτσας, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών, Μ. Σταυριανουδάκης, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης, ο Εκπρόσωπος της Κ.Ε.Δ.Ε, Η. Αποστολόπουλος, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Α Γ. Μαρκόπουλος, κ.α. Παρόντες στη Γενική Συνέλευση ήταν μεταξύ άλλων η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Τεχνικών Έργων Ε. Κοσμίδη, ο Πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΟΑΝ Ν. Χιωτάκης, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αττικής κ.α.