Τι σκοπεύει να προσφέρει στους πολίτες των περιοχών μας
Συγκροτείται ομάδα εργασίας από εκπροσώπους των Δήμων Λυκόβρυσης – Πεύκης, Νέας Ιωνίας, Ηρακλείου και Μεταμόρφωσης προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθεί η πρόταση για τη σύσταση Διαδημοτικής Αγοράς με πιστοποιημένα προϊόντα απευθείας από τους παραγωγούς. Αυτό συναποφασίσθηκε σε ανοικτή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πεύκης με πρωτοβουλία του Δήμαρχου Δημήτρη Φωκιανού και στην οποία πήραν μέρος οι Δήμαρχοι Ηρακλείου Παντελής Βλασσόπουλος, Μεταμόρφωσης Μιλτιάδης Καρπέτας και η Αντιδήμαρχος Νέας Ιωνίας Όλγα Κατημερτζή.
Την ανάγκη της διαδημοτικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων που γεννά η κρίση υπογράμμισε στην εισήγηση του ο κ.. Φωκιανός ο οποίος εξήγησε ότι πήρε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία καθώς όλοι οι εκπρόσωποι των Δήμων έχουν αντίστοιχες αναζητήσεις. Τόνισε την ανάγκη εκτός από την προμήθεια προϊόντων να υπάρξει ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των γειτονικών οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ,(όπως τις πολεοδομίες, κοινή αξιοποίηση κονδυλίων, άδειες καταστημάτων κλπ), καθώς η κυβέρνηση αναθέτει αρμοδιότητες χωρίς όμως πόρους και προσωπικό. Υπογράμμισε επίσης ότι η σημερινή συνάντηση δεν είναι ένα επικοινωνιακό τρικ αλλά ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν οι 4 Δήμοι προς όφελος των πολιτών καθώς έρχονται ακόμη χειρότερες μέρες.
Εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Νέας Ιωνίας η αντιδήμαρχος Όλγα Κατημερτζή πήρε το λόγο και ευχαρίστησε τον κ. Φωκιανό για την πρωτοβουλία του. «Το κίνημα της πατάτας» δεν μπορεί να συνεχισθεί,τόνισε η κα Κατημερτζή η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στις πρωτοβουλίες κοινωνικής στήριξης των άπορων που ξετυλίγονται στο Δήμο Νέας Ιωνίας αλλά και στη διάθεση προϊόντων που συνεχίζεται. Πρότεινε για τη Διαδημοτική Αγορά Προϊόντων να γίνει σε οργανωμένο χώρο 2 με 3 φορές την εβδομάδα με προϊόντα παραγωγών που έχουν πιστοποίηση και υπό τον έλεγχο των Δήμων.
Τον Δήμαρχο Λυκόβρυσης – Πεύκης συνεχάρη για την πρωτοβουλία του ο Δήμαρχος Ηρακλείου Παντελής Βλασσόπουλος ο οποίος υπογράμμισε ότι “όταν αναλάβαμε τα ηνία του Δήμου δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πόσο αναγκαία είναι η ανάπτυξη ενός δίχτυ κοινωνικής προστασίας των πολιτών.” Επίσης, τόνισε ότι απαιτείται να δοθεί λύση σήμερα και μάλιστα οργανωμένα παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης Μιλτιάδης Καρπέτας ο οποίος σημείωσε ότι η κοινωνική πολιτική οφείλει να είναι προτεραιότητα σε αυτές τις συνθήκες και επισήμανε ότι “μία οργανωμένη διαδημοτική αγορά δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα, μπορεί να όμως πλαγιοκοπήσει την αγορά και τις υψηλές τιμές.”
Παρεμβάσεις επίσης έκαναν ο Γ. Δασκαλάκης εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, Π. Μπόλλας ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος , Γ. Θεοδωρακόπουλος επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας, Β. Μίκας Πρόεδρος του Συλλόγου «Άνω Πεύκη», Γ. Βογιατζάκης εκπρόσωπος Συσπείρωσης Πολιτών, Κ .Κοκκινάκη Πρόεδρος των Εθελοντών, Ε. Γιαννουλόπουλος Πρόεδρος Γονέων και οι αντιδήμαρχοι Π. Πανταζής και Γ. Λαζάνης.
ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Αναλυτικά, στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης δήλωσε τα ακόλουθα: “Η σημερινή μας συνάντηση έχει ως στόχο, όχι μια απλή διακήρυξη πρόθεσης συνεργασίας – στη βάση μιας προσωρινής ανάγκης ή σκοπού- αλλά μία μονιμότερη συνεργασία για την αντιμετώπιση τόσο των οξύτατων κοινωνικών προβλημάτων όσο και άλλων προβλημάτων λειτουργικού χαρακτήρα των Δήμων.
Η βαριά οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα και τους ανθρώπους, έχει οδηγήσει σε φτώχεια ευρύτατα στρώματα του πληθυσμού. Δυστυχώς οι ασκούμενες πολιτικές οδηγούν τα πιο φτωχά τμήματα του πληθυσμού σε εξαθλίωση και τα μεσαία στρώματα στην πενία.
Παρά τις μεγάλες μειώσεις των εισοδημάτων, των μισθών και των συντάξεων οι τιμές υπηρεσιών και προϊόντων παραμένουν υψηλές, τις περισσότερες φορές αδικαιολόγητα.
Ένα ισχυρό και συνεκτικό πλέγμα μεσαζόντων αλλά και η παρουσία ισχυρών καρτέλ, δημιουργούν ένα πέπλο ακρίβειας, που κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των ανθρώπων.
Έχει αποδειχθεί ότι η πολιτεία ούτε μπορεί ούτε φαίνεται να έχει τη βούληση να παρέμβει σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.
Ήταν φυσικό λοιπόν να εκδηλωθεί ένα κίνημα μεταφοράς προϊόντων από τους παραγωγούς απ΄ ευθείας στους καταναλωτές, που απλώθηκε σε πολλούς Δήμους της χώρας, οι οποίοι ανέλαβαν και τη σχετική πρωτοβουλία. Πρόκειται για το λεγόμενο «κίνημα της πατάτας» που επεκτάθηκε και στη προμήθεια και άλλων προϊόντων.
Ο τρόπος αυτός προμήθειας τροφίμων ο οποίος έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους πολίτες δεν μπορεί να συνεχισθεί και να έχει βάθος χρόνου. Εκτός αυτού μπορούν να προκύψουν και προβλήματα σε σχέση με τους παραγωγούς, τη διανομή των προϊόντων και τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν από την όλη διαδικασία.
Μια μονιμότερη παρέμβαση για προμήθεια προϊόντων, απ΄ ευθείας από τους παραγωγούς χωρίς μεσάζοντες μπορεί με τη συνεργασία μας να γίνει εφικτή. Μια παρέμβαση που θα ανακουφίζει τα φτωχότερα στρώματα αλλά και θα πιέζει τους μεσάζοντες και τα καρτέλ, στο μέτρο βέβαια που τέτοιες παρεμβάσεις απλωθούν.
Φυσικά δεν είναι ο στόχος να χτυπηθούν τα μαγαζιά της γειτονιάς και ούτε έχουμε τέτοια πρόθεση. Ούτε φυσικά μπορεί να υποκατασταθεί το λιανεμπόριο των τροφίμων.
Δυστυχώς το νομικό πλαίσιο για τη μορφή των συνεργασιών είναι ασφυκτικό. Η παρέμβασή μας μπορεί να υλοποιηθεί στα πλαίσια του «Καλλικράτη», μόνο με βάση το άρθρο 101 (Δίκτυα Δήμων και Περιφερειών) ή με το άρθρο 8 του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή την 26-3-2012 και αφορά αρμοδιότητες των Δήμων και των Περιφερειών (παρ. 7.)
Η συνεργασία των Δήμων μας όμως μπορεί να επεκταθεί με την ένταξη μας στο «Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής παρέμβασης για την κοινωνική ένταξη και ενδυνάμωση ευπαθών κοινωνικών ομάδων».
Ωφελούμενοι: 1.500
Προϋπολογισμός: 40.000.000 €
Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς τους αστέγους και τα άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή που απειλούνται από φτώχεια. Οι υπηρεσίες αυτές θα παρέχονται από Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, οι οποίες ήδη λειτουργούν ή πρόκειται να συσταθούν.
Οι κοινωνικές Δομές που θα χρηματοδοτηθούν θα ανήκουν σε έναν από τους 8 ακόλουθους τύπους:
Κοινωνικά Παντοπωλεία
Κοινωνικά Φαρμακεία
Ανοιχτά κέντρα ημερήσιας υποδοχής αστέγων
Τράπεζες χρόνου
Δημοτικοί Λαχανόκηποι
Υπνωτήρια
Δομή παροχής Συσσιτίων
Γραφεία Διαμεσολάβησης.
Δικαιούχοι του Προγράμματος είναι Φορείς Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, όπως:
Σωματεία
Ιδρύματα
Εταιρίες Αστικού Δικαίου
Συνδικαλιστικές Οργανώσεις
Επαγγελματικές Ενώσεις, οι οποίοι θα έχουν τη συνολική ευθύνη εκτέλεσης του Σχεδίου Δράσης,
Οι οποίοι συμπράττουν με:
Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα
Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου, ή Ιδιωτικού Δικαίου που νομίμως υλοποιούν δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα.
Για τη λειτουργία των 300 περίπου Δομών που θα συσταθούν, θα δημιουργηθούν 1.500 νέες θέσεις εργασίας για άνεργους έως 30 ετών, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν για διάστημα 24 μηνών. Οι Κοινωνικές Δομές θα λειτουργήσουν στους Δήμους όλης της χώρας με πληθυσμό πάνω από 80.000 κατοίκους. Ειδικότερα, για το λεκανοπέδιο Αττικής, μπορούν να υποβληθούν προτάσεις για όμορους Δήμους, οι οποίοι συγκεντρώνουν αθροιστικά πληθυσμό πάνω από 80.000 κατοίκους.
Προγραμματισμός:
Η Πρόσκληση προς τους Δικαιούχους έχει εκδοθεί. Εκτιμώμενη ημερομηνία Πρόσκλησης των Δικαιούχων για την πρόσληψη ανέργων στις Κοινωνικές Δομές: Απριλίου – Μάιος 2012.