Η Ημερίδα «Ελληνισμός και Ορθοδοξία στη Μ. Ασία»
Το Σάββατο 1 Απριλίου 2017, το απόγευμα η Νέα Ιωνία ντυμένη στα καλά της υποδέχθηκε, στο Πνευματικό Κέντρο της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο κι ακόμη έναν μεγάλο αριθμό επισήμων απ’ όλους τους χώρους (Εκκλησία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Πολιτική, Γράμματα, Τέχνες, Επιστήμες, Ενώσεις συλλόγων και σωματείων), αλλά και απλών ανθρώπων της πολιτείας, που, ξεπερνώντας για λίγο τα άμεσα καταπιεστικά προβλήματα της καθημερινότητας, κατέκλυσαν τους χώρους του για να παρακολουθήσουν την Ημερίδα με τον τίτλο: «Ελληνισμός και Ορθοδοξία στη Μικρά Ασία», που συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας και ο Δήμος Νέας Ιωνίας δια του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού.
Ακριβώς στις 6 το απόγευμα κατέφθασε ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον οποίο στην είσοδο του Πνευματικού της Ενώσεως υποδέχθηκαν ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλ/φείας κ. Γαβριήλ, ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης, ο πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ κ. Λουκάς Χριστοδούλου και ο κ. Χάρης Σαπουντζάκης, ως οικοδεσπότης, πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης.
Ο κ. Παυλόπουλος, αφού χαιρέτισε όλους τους νέους και τις νέες που ντυμένοι με φορεσιές της Μικράς Ασίας είχαν παραταχθεί στην είσοδο, εισήλθε στην αίθουσα εκδηλώσεων όπου ήδη όλοι είχαν καταλάβει τη θέση τους.
Ο μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ τον καλωσόρισε από το βήμα ευχαριστώντας τον για την τιμή της παρουσίας με την αποδοχή της πρόσκλησης. Τόνισε τη μεγάλη εθνική σημασία αυτής της επίσκεψης σ’ έναν δήμο που ιδρύθηκε από ξεριζωμένους μικρασιάτες, μετά την καταστροφή του 1922, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει τις πατρογονικές τους εστίες, μέσα στο αίμα και τα δάκρυα, για ν’ αρχίσουν μια καινούρια ζωή από την αρχή.
Αναφέρθηκε στη μυσταγωγική ευκαιρία που δίνεται σε όλους για ν’ ακουστεί η ανεκτίμητη συμβολή της Ορθοδοξίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Ελληνισμού στα ευλογημένα χώματα της Μικρασίας.
Κάλεσε μετά τον κ. Πρόεδρο ν’ ανέβει στο βήμα αφού πρώτα του προσέφερε ως συμβολικό δώρο ένα αντίγραφο της ιεράς εικόνας του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου, Πολιούχου της Ιεράς Μητροπόλεως.
Π. Παυλόπουλος: «Προσκύνημα στην κοιτίδα του μικρασιατικού μας Ελληνισμού»
Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, αφού συνεχάρη θερμά τον σεβασμιότατο μητροπολίτη κ. Γαβριήλ και το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ) του Δήμου Ν. Ιωνίας, για την οργάνωση της Ημερίδας ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης, μεταξύ των οποίων και τον οικοδεσπότη πρόεδρο της Ένωσης Σπάρτης.
Μεταξύ άλλων ο κ. Πρόεδρος είπε: «Η σημερινή μου παρουσία εδώ είναι και ένα είδος προσκυνήματος στην κοιτίδα του μικρασιατικού μας Ελληνισμού. Εμείς οι Έλληνες δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ποια ήταν η συνεισφορά όσων γλίτωσαν από το λεπίδι της συμφοράς και της Γενοκτονίας και ήρθαν εδώ στα πάτρια εδάφη…….. Ο Πολιτισμός και η πρόοδος των Ελλήνων οφείλει πολλά στη συμβολή του Μικρασιατικού Ελληνισμού».
Και με έμφαση τόνισε: «οφείλουμε να μη λησμονούμε τη θυσία των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας, των Ελλήνων της Μ. Ασίας επιτελώντας έτσι και εθνικό χρέος, το οποίο πηγάζει και από την ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων του 1998…… η Τουρκία οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί condition sine qua non για το αν και κατά πόσον ένα κράτος αξίζει να συγκαταλέγεται μεταξύ των δημοκρατικών οργανωμένων μελών της διεθνούς κοινότητας. Και η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου. Έτσι η τήρησή της είναι υποχρεωτική…….. Η συνθήκη της Λωζάνης καθορίζει, εκτός από τα σύνορα της Ελλάδας και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης…..»
Αμέσως μετά τον κ. Πρόεδρο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κ. Ηρακλής Γκότσης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ίδρυση της πόλης από ξεριζωμένους της καθ’ ημάς Ανατολής, το 1923 και την εξέλιξή της χάρη στον αγώνα και τις ιδέες των προσφύγων στην Οικονομία και το Εμπόριο. Δεν παρέλειψε να επικαιροποιήσει τα πράγματα με την εξαθλίωση μεγάλου μέρους των κατοίκων της από την οικονομική κρίση.
Οι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν με τον Πρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Λουκά Χριστοδούλου, ο οποίος και ευχαρίστησε θερμά τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ανταπόκριση του στο κάλεσμα, την Ιερά Μητρόπολη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας για την συμβολή της και το Δ.Σ της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας για την παραχώρηση, όλων των χώρων του Πνευματικού Κέντρου στη Νέα Ιωνία. Δεν παρέλειψε τέλος να ευχαριστήσει τους 4 εισηγητές: τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρο, τον ομότιμο καθηγητή Νέου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας κ. Κων. Φωτιάδη, τον Ομότιμο Καθηγητή Α.Π.Θ. κ. Αθαν. Καραθανάση και τον πρόεδρο της Ενώσεως Σπάρτης κ. Χάρη Σαπουντζάκη.
Πρώτος ομιλητής της Ημερίδας ήταν ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη συμβολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο θέμα της στήριξης των Μητροπόλεων που φέρουν τον παραδοσιακό του τίτλο και τελευταίως με επισκέψεις του Οικουμενικού Πατριάρχου και θρησκευτικές εκδηλώσεις αναπτύσσουν δράση σ’ ολόκληρη τη Μικρασία.
Μετά το μικρό διάλειμμα μίλησαν ο καθηγητής κ. Κώστας Φωτιάδης για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία στον Πόντο και ιδιαιτέρως για την ιστορική προβολή και ανάδειξη του προβλήματος των Κρυπτοχριστιανών.
Ο Ομότιμος καθηγητής Θεολογίας κ. Αθαν. Καραθανάσης αναφέρθηκε στην παρουσία του Ελληνισμού στην ευρεία περιοχή της Δυτικής Μικρασίας και των παραλίων (Ιωνία, Αιολία, Μυσία, Βιθυνία, Kαρία κ.λ.π.), όπου λειτούργησαν εκατοντάδες ναοί, σχολεία, κέντρα πολιτισμού που αναδείκνυαν τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία.
Τελευταίος ομιλητής ο πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας κ. Χάρης Σαπουντζάκης. Θέμα του ήταν το : «Ελληνισμός και Ορθοδοξία, κατά τη 2η χιλιετία μ. Χ. (1000-1922) στις χώρες της Πισιδίας, της Παμφυλίας, της Λυκίας και της Λυκαονίας». Στην εισήγησή του περιλάμβανε και προβολή εικόνων από τις χώρες αυτές (εκκλησίες, σχολεία, κατοικίες, πολιτιστικές δράσεις κ.λ.π.).
Ποιοι παραβρέθηκαν
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, οι:
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ
Ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης
Ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Θεοδώρητος
Από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. οι βουλευτές Ανδρέας Μιχαηλίδης, Νίκος Ξυδάκης, Χαρά Καφαντάρη και Ελένη Αυλωνίτου
Από τη Ν. Δ. οι βουλευτές Γεωργία Μαρτίνου, Γεώργ. Κουμουτσάκος και Γεώργ. Καλαντζής
Από τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ, ο βουλευτής Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Από το ΠOΤΑΜΙ η κα Μαρία Κουτουλάκη
Από την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, ο Πρόεδρος Βασίλης Λεβέντης
Ο Μιλτιάδης Ζαχαριάδης, ΄Αρχων ΄Εκδικος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Νίκος Μπάμπαλος
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Αναμουρλόγλου, οι αντιδήμαρχοι Φιλίππα Αθυμαρίτου, Φώτης Τσομπάνογλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σπύρος Αμανατίδης, Παναγιώτης Μανούρης, Δέσποινα Θωμαΐδου, Βασ. Χριστοδούλου
Ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πισιδίας κ. Σωτηρίου, Στέφ. Τσερπάνης
Ο Αντιπρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Παύλος Θωμόγλου,
Ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ.Ν.Ι.Φ. Επιφάνιος Αρβανίτης με Ιερείς από την Ιερά Μητρόπολη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας
Ο Πρόεδρος της Ο.Π.Σ.Ε. Λουκάς Χριστοδούλου, ο Γεν. Γραμματέας Δημ. Παντέλας, (Σύλλογος Κάτω Παναγιάς Ερυθραίας), ο Ταμίας Κων. Αναγνωστάκης (Σύλλογος Μικρασιατών Ψυχικού) και τα μέλη του Δ.Σ. Αποστόλης Δαγδελένης (Σύλλογος Μικρασιατών Θήβας), Μαριάννα Μαστροσταμάτη (Σύλλογος Αλατσατιανών) και Γιάννης Τριανταφυλλίδης (Σύλλογος Σινασιτών),
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Καππαδοκικών Σωματείων, Θεοφ. Ισακίδης,
Ο Αντιπρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ και δημοτικός σύμβουλος Χρ. Χατζηϊωάννου και τα μέλη του Δ.Σ. Αρχάγγελος Γαβριήλ, Νίκος Τσερπάνης, Χρυσάνθη Αθηνάκη, Κ. Τσοπανάκης, Γκέλυ Σακαλόγλου, Λαμπρινή Σπανοπούλου
Ο Πρόεδρος και ολόκληρο το Δ.Σ. της ΄Ενωσης Σπάρτης Μ. Ασίας
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Σινασιτών, Βάσω Παπαδοπούλου
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Περαμίων Κυζικηνών, Ελπίδα Χονδρίδου
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ψυχικού, Ντίνα Μακαντάση
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Μελισσίων, Πόπη Δημητράκη-Θεοφιλίδου
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Συλλαίων, Τάκης Σαλκιτζόγλου
Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Βουρλιωτών, Θεόδ. Τσεσμελής,
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Προκοπιέων Αθηνών-Πειραιώς, Μαρ. Χατζηγεωργιάδου
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Πεύκης-Λυκόβρυσης, Γεώργ. Γαζεπίδης
Ο Μιχ. Βαρλάς ερευνητής και επικεφαλής του Ψηφιακού Μουσείου Δήμου Ν. Σμύρνης
Η ιστορικός Αφροδίτη Καμάρα, ο ερευνητής Γιώργος Τζεδόπουλος
Ο Πρόεδρος Γ. Νουβέλογλου και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Αλαγιωτών Ν. Ιωνίας
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ινεπολιτών-Κασταμονιτών, Γιάννης Ηλιού
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Σμυρναίων Ν. Ιωνίας ΄Ελσα Ανθρακίδου και μέλη του Δ.Σ.
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτιστική Ενωση Μικρασιατών – Η Καππαδοκία, Κούλα Μπρόλιου και μέλη του Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου, Γιάννης Κοντίτσης
Η Πρόεδρος της Αντικαρκινικής Ενωσης Ν. Ιωνίας, Βέτα Γεωργιάδου-δημ. σύμβουλος
Ο Πρόεδρος της Ρουμελιώτικης Εστίας, Κων. Βελιανίτης
Η Αντιπρόεδρος Θεοδ. Τζιρακίδου , από τον Σύλλογο Ποντίων Ν. Ιωνίας – Η ΣΙΝΩΠΗ
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Λεσβίων Ν. Ιωνίας και Ηρακλείου, Χρυσάνθη Κοντού
Η Πρόεδρος της Ε.Γ.Ε. Ν. Ιωνίας, Λέλα Μπανούση
Ο Πρόεδρος των Παλαιών Προσκόπων Ν. Ιωνίας, ΄Ομηρος Ακιανίδης και μέλη του
Οι συγγραφείς Ιορδάνης Παπαδόπουλος και Αργυρώ Μαργαρίτη, ο ψηφιδογράφος Σωτ. Βάρβογλης
Ο Πρόεδρος του Ιεραποστολικού Συλλόγου “Συμβολή στην εκπαίδευση παιδιού της Αφρικής”, Σπ. Παπαδιώτης
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν με παραδοσιακές στολές μέλη από το Χορευτικό Εργαστήρι Ν. Ιωνίας, τον Σύλλογο Πολιτιστική Ένωση Μικρασιατών – Η Καππαδοκία, τον Σύλλογο Ινεπολιτών-Κασταμονιτών, τον Σύλλογο Ποντίων Ν. Ιωνίας και τον Ο.Π.Α.Ν.