Σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Μεταμόρφωσης Πολιτικό μνημόσυνο για τον Βασίλη Πανουργιά
Πολιτικό μνημόσυνο τιμής και μνήμης οργάνωσε την Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012, ο Δήμος Μεταμόρφωσης, τιμώντας έτσι την πρώτη επέτειο από το θάνατο του αείμνηστου Βασίλη Πανουργιά, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης του ΚΚΕ.
Δήμαρχος: “Λαμπρός επιστήμονας που δεν είδε την επιστήμη ως μέσο πλουτισμού αλλά ως μέσο υπηρέτησης των ανθρώπων”
Την εκδήλωση άνοιξε ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας, ο οποίος φανερά συγκινημένος είπε χαρακτηριστικά “Είναι δύσκολο να διατυπώσει κανείς τον πρέποντα έπαινο σε ένα πραγματικά ξεχωριστό άνθρωπο όπως ήταν ο Βασίλης Πανουργιάς. Έχουμε χρέος να το κάνουμε. Και έχουμε χρέος με τον τρόπο που εκείνος θα αποδεχόταν: Με λόγια λιτά, άμεσα, χωρίς υπερβολές, χωρίς εξάρσεις. ‘Άνθρωπος με κεφαλαία γράμματα ο Βασίλης Πανουργιάς, λαμπρός επιστήμονας που δεν είδε την επιστήμη ως μέσο πλουτισμού αλλά ως μέσο υπηρέτησης των ανθρώπων, ως μέσο απάλυνσης του ανθρώπινου πόνου, ως μέσο βελτίωσης του ανθρώπινου είδους. Χαρακτήρας στέρεος, αλύγιστος, άκαμπτος στις αρχές του…..Αγωνιστής της ζωής, αγωνιστής της κοινωνίας με αυστηρή αξιοπρέπεια και άκαμπτη εντιμότητα”.
Δ. Τζίτζιφας: “Τέλειος επιστήμονας”
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Δημήτρης Τζίτζιφας, Επικεφαλής της Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην προσφορά του Βασίλη Πανουργιά στην τοπική κοινωνία λέγοντας ότι “Ήταν ένας τέλειος επιστήμονας που ποτέ δεν κοίταξε τον συνάνθρωπό του ως πελάτη, αφού το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η ιατρική προσφορά, η εξυπηρέτηση στον συνάνθρωπό του. Πολλά μπορούν να ειπωθούν για το Βασίλη μας αυτό όμως που μένει σε εμάς ως παρακαταθήκη είναι η σοβαρότητά του, η ειλικρίνεια του, η αγωνιστικότητα του, η ταπεινοφροσύνη, η εγκράτεια, η εκτίμηση στον συνάνθρωπό του”.
Ν. Καραντωνίου: “Σήμερα τέτοιοι αγωνιστές, επιστήμονες, τέτοιοι γιατροί είναι αναγκαίοι”
Με την σειρά του, ο κ. Νίκος Καραντωνίου, Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, μίλησε για την δράση, τους αγώνες και την προσφορά του Βασίλη Πανουργιά στο κοινωνικό σύνολο. “Αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή, δεν το έβαλε κάτω. Πάλευε πλάι στο ΚΚΕ για την κοινωνία όπου ο εργάτης θα είναι απελευθερωμένος από τα δεσμά και ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει. Σε αυτό το στόχο ενέταξε τη ζωή του συνολικά. Ως επιστήμονας, ως άνθρωπος η δράση του είναι για εμάς σπουδαία παρακαταθήκη για να αντλούμε πείρα, γνώση, δύναμη και αισιοδοξία.
Σήμερα τέτοιοι αγωνιστές, επιστήμονες, τέτοιοι γιατροί είναι αναγκαίοι. Γιατροί της λαϊκής οικογένειας, γιατροί που θα αντιμετωπίσουν τον φτωχό εργαζόμενο ως άνθρωπο και όχι ως μέσο να βγάλουν χρήματα. Ο Βασίλης ήταν τέτοιος. Προσέφερε ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες του σε φτωχούς ανθρώπους, άνεργους, συνταξιούχους, νέους. Στεκόταν αλληλέγγυος στα προβλήματα τους. Ο ίδιος με το παράδειγμα του συμμετέχοντας σε αθλητικές δραστηριότητες έδειξε στα νέα παιδιά το δρόμο του αθλητισμού και της υγείας μακριά από ουσίες και εξαρτήσεις. Συμμεριζόμενοι αυτή του την ευαισθησία προτείνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να δώσει το όνομα του στο Κολυμβητήριο της πόλης”.
Δ. Παύλου: “ Όλοι αναγνωρίζουμε στον Βασίλη την προσωποποίηση πολλών αξιών και αρετών”
Τέλος, το λόγο πήρε ο κ. Δήμος Παύλου, ο οποίος εκπροσωπώντας την οικογένεια του αείμνηστου Βασίλη Πανουργιά είπε ότι “ Όλοι αναγνωρίζουμε στον Βασίλη την προσωποποίηση πολλών αξιών και αρετών όπως η τιμιότητα, η μετριοφροσύνη, η ανιδιοτέλεια, η αγωνιστικότητα, η παλικαριά χωρίς συμβιβασμούς και εκπτώσεις στα πιστεύω του. Με τεράστια κοινωνική προσφορά τόσο ως γιατρός αλλά και ως άνθρωπος”. Κλείνοντας την ομιλία του, συνεχάρη τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τον Δήμαρχο Μεταμόρφωσης, κ. Μιλτιάδη Καρπέτα, για την ευαισθησία και ανθρωπιά που επέδειξαν σχετικά με την διοργάνωση της τιμητικής εκδήλωσης στην μνήμη του αείμνηστου Βασίλη Πανουργιά.
Στο πολιτικό μνημόσυνο παρευρέθησαν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Μεταμόρφωσης, ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, κ. Δημήτρης Φωκιανός, ο πρώην Δήμαρχος Μεταμόρφωσης, Γιάννης Χριστονάκης και πλήθος κόσμου.
Η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου είχε κατακλυσθεί από κόσμο που παρακολούθησε την εκδήλωση με έκδηλη συγκίνηση. Η σιγή ενός λεπτού με την οποία έληξε η εκδήλωση, ήταν η φυσική συνέχεια της σιωπηλής κατάνυξης που τήρησε το πλήθος των ανθρώπων σε όλη τη διάρκεια της.