«Κακοποίηση του παιδιού: Αναγνώριση, Πρώιμη παρέμβαση και Πρόληψη του φαινομένου»
Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού και το Σωματείο ΕΛΙΖΑ – Εταιρεία κατά της κακοποίησης του παιδιού διοργάνωσαν στο Γενικό Λύκειο Φιλοθέης «Χρήστος Μαλεβίτσης» την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και επίκαιρη ομιλία, με θέμα: «Κακοποίηση του παιδιού: Αναγνώριση, Πρώιμη παρέμβαση και Πρόληψη του φαινομένου».
Σκοπός του Σωματείου ΕΛΙΖΑ είναι η πρόληψη της σωματικής, σεξουαλικής και ψυχικής κακοποίησης και παραμέλησης των παιδιών.
Το Σωματείο ΕΛΙΖΑ προσφέρει βοήθεια και στήριξη σε όσα παιδιά χρειάζονται βοήθεια μέσα από πολλαπλές δράσεις κατά της κακοποίησης του παιδιού.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης τονίζοντας : «Υποδέχομαι στον Δήμο μας την ΕΛΙΖΑ γιατί συμμερίζομαι αυτό που πιστεύει η Πρόεδρος της, κα Μαρίνα Καρέλλα πως τολμάμε να ονειρευόμαστε μία κοινωνία που θα ενώνει τη φωνή της στο πρόσταγμα για μηδενική ανοχή στην κακοποίηση του παιδιού, για μια οικογένεια δυνατή και ενημερωμένη, προκειμένου να προλαμβάνει το θλιβερό φαινόμενο της στέρησης της παιδικής ηλικίας. Αναλογίζομαι με 1 δισεκατομμύριο παιδιά ηλικίας 2 έως 17 ετών να έχουν υποστεί σωματική, σεξουαλική ή συναισθηματική βία ή παραμέληση, μόλις πέρυσι και με τόσες τραγικές ιστορίες που διαδραματίστηκαν στην χώρα μας μόνο σε 1 χρόνο, πως θα πρέπει να αντιδράσουμε; Ως δήμαρχος, ως πρώτος πολίτης με την έννοια της ευθύνης αυτής της πόλης, είμαι έτοιμος να συνεργαστώ, προετοιμαστώ, θεσπίσω όποιες πρακτικές , πολιτικές και να λάβω όποια μέτρα απαιτούνται για να προασπίσω τα δικαιώματα των παιδιών μας. Γιατί; Γιατί γνωρίζω καλά ότι τα περιστατικά βίας κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας επιδρούν μακροχρόνια στην υγεία και στην ευζωία των ανθρώπων που έχουν υποβληθεί σε αυτά κατά την παιδική ηλικία.».
To webinar διοργανώθηκε στον Δήμο υπό την αιγίδα του, την επιμέλεια της Αντιδημάρχου Αλίκης Γκιζελή και του Σωματείου ΕΛΙΖΑ – με στόχο την επιμόρφωση νηπιαγωγών και εκπαιδευτικών ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα σημάδια που οδηγούν σε υποψία κακοποίησης, αλλά και να αντιληφθούν την αναγκαιότητα της αναγνώρισης.
Κεντρική Ομιλήτρια ήταν η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, η οποία υπογράμμισε: «Η Κυβέρνηση προστατεύει και προσφέρει βοήθεια σε όλα τα παιδιά που δυστυχώς βιώνουν κακοποίηση. Το Υπουργείο Υγείας, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, χρηματοδοτεί 104 νέες δομές Ψυχικής Υγείας σε ολόκληρη την Επικράτεια, με έμφαση στην υποστήριξη των παιδιών και των εφήβων.»
Επίσης μίλησαν οι ειδικοί στους Τομείς τους:
•κα Τίνια Απέργη- Κλινική Ψυχολόγος/ Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδας (ACG) και
•κα Ηλέκτρα Κουτσούκου- Δρ. Δικαιωμάτων Παιδιού, Δικηγόρος, Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.