Καταγραφή των προβλημάτων των σχολείων
Η “Λαϊκή Συσπείρωση Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας” έθεσε στη στη συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου της 17 Ιανουαρίου 2025 το θέμα των αναγκαίων υποδομών για την αποτελεσματική λειτουργία των διαδραστικών πινάκων και άλλα προβλήματα των σχολείων.
Στην εισηγητική τοποθέτηση ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Νίκος Σερετάκης σημείωσε: “Η κυβέρνηση της ΝΔ τον Απρίλη του 2023 ανακοίνωσε μετά βαΐων και κλάδων την διανομή 36.000 διαδραστικών πινάκων στα -συχνά ετοιμόρροπα- σχολεία της χώρας.
Και τι δεν ακούσαμε από τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς, αλλά και Δημάρχους και περιφερειάρχες της ΝΔ και όχι μόνο. “Νέα εποχή” και “εκπαιδευτική καινοτομία”, μεγάλα λόγια για “προώθηση του μαθητοκεντρικού μοντέλου εκπαίδευσης” που θα εκτίνασσε δήθεν το ενδιαφέρον και τις αποδόσεις των μαθητών.
Στο Δήμο μας από το 2018 οι δημοτικές αρχές πανηγυρίζουν ότι “όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου διαθέτουν πλέον τουλάχιστον ένα διαδραστικό σύστημα ώστε οι εκπαιδευτικοί να χρησιμοποιούν και οι μαθητές να ωφελούνται από την διαδραστική διδασκαλία“. Τώρα που το έργο ολοκληρώθηκε ας δούμε «τι ταμείο κάνουμε».
Στα “σχολεία του μέλλοντος”, που είναι τα δικά μας μετά την εγκατάσταση των διαδραστικών κατά τον πρωθυπουργό, έχουμε αίθουσες με διαδραστικούς όπου βρέχει σοβάδες στα κεφάλια των μαθητών, ενώ ακόμα περιμένουμε στωικά τον προσεισμικό έλεγχο που εξαγγέλθηκε το 1999 για πρώτη φορά και στη συνέχεια ξανά πέρσι – με ανεπαρκείς όρους – και ακόμη αναμένουμε… μέχρι τον επόμενο σεισμό.
Το βασικό θέμα που ανέκυψε με τους νέους διαδραστικούς πίνακες, είναι η ανύπαρκτη υποδομή στο αναγκαίο ενσύρματο δίκτυο για να λειτουργήσουν. Σε εθνικό επίπεδο πολύ λίγα σχολεία το διαθέτουν
Να δούμε λίγο την εικόνα στα καθ’ υμάς: το πρώτο σχολείο που εξ αρχής εφοδιάστηκε με διαδραστικούς πίνακες είναι το νέο 1ο ΔΣ – Σπαθάρη. Ένα σχολείο που από κατασκευής ήταν προβληματικό, με μικρότερη δυναμικότητα ακόμα και από το προηγούμενο, με αποτέλεσμα μετά τα εγκαίνια να αρχίσει η κοπτοραπτική με τις αίθουσες. Χώρια οι καθιζήσεις στο προαύλιο, οι επικινδυνότητα της αυθαίρετης πέργκολας , οι υγρασίες και τα προβλήματα που συνεχώς βγάζει λες και είναι μεταχειρισμένο αμάξι.
Έχουμε σχολεία που έχουν διαδραστικούς αλλά όχι κτίριο (1ο ΕΠΑΛ), σχολεία που έχουν διαδραστικούς και κτίριο αλλά όχι τουαλέτες – τουλάχιστον κατάλληλες για το ανθρώπινο είδος και τον αιώνα μας (2ο ΕΠΑΛ).
Τον Ιούνη του 2024, στη 12η Τακτική Συνεδρίαση, ο κ Δήμαρχος ανέφερε ότι το κόστος κάθε διαδραστικού μπορεί να φτάσει τα 8.000€. Υπολογίζουμε έτσι για το Δήμο μας, ότι οι διαδοχικές αγορές και τοποθετήσεις διαδραστικών πινάκων από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν στοιχίσει πάνω από 1 εκατομμύριο. Σκεφτείτε αν υπήρχε μια ορθολογική ιεράρχηση των αναγκών τι θα μπορούσε να γίνει στα σχολεία με τόσα χρήματα.
Σε ένα από τα τυχερά σχολεία που έχουν ενσύρματο δίκτυο, το Λύκειο της Νέας Χαλκηδόνας, δίπλα στους διαδραστικούς υπάρχουν πίνακες κιμωλίας. Πίνακες όχι μόνο επικίνδυνοι για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών αλλά και παντελώς και καταστροφικοί για τους γειτονικούς πανάκριβους διαδραστικούς πίνακες.
Στα περισσότερα σχολεία η χρήση των πινάκων πρέπει να γίνεται με..βάρδιες ώστε να μην πέφτει το ασύρματο δίκτυο, ενώ και στο δήμο μας υπάρχουν περιπτώσεις που το μάθημα ξεκινά με τη φράση “βγάλτε το βιβλίο και ένα κινητό με δεδομένα”. Χώρια που σε αρκετές περιπτώσεις οι πίνακες τοποθετήθηκαν με κριτήριο όχι τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά όπου βόλευε τον εργολάβο.
Είναι η 7η φορά που η “Λαϊκή Συσπείρωση” αναδείχνει το θέμα μέσα σε 7 μήνες. Το έχουμε ήδη θέσει:
• στην ειδική συνεδρίαση της 19ης Ιουνίου 2024
• στην ειδική συνεδρίαση της 11ης Σεπτεμβρίου 2024
• σε δελτίο τύπου της 14ης Σεπτεμβρίου 2024
• κατατέθηκε ειδικό ερώτημα του Γιάννη Ζαχαριάδη στις 23 Σεπτεμβρίου 2024
• που επαναφέραμε στην τακτική συνεδρίαση της 21ης Οκτωβρίου
• στην τακτική συνεδρίαση της 11ης Νοεμβρίου 2024
Πως απαντά στα παραπάνω η Δημοτική Αρχή;
Κατ’ αρχήν δεν απαντά στις ερωτήσεις, ούτε στις γραπτές, ούτε στις προφορικές. Και τι να πει άλλωστε.
Δεύτερον, σίγουρα δεν απαντά με ένα δομημένο συνεκτικό πρόγραμμα αναβάθμισης των υποδομών, αλλά με ένα τεχνικό πρόγραμμα όπου τα σχολεία είναι ο παρίας, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 0,97% .
Ένα τεχνικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στην περιοριστική λογική που υπαγορεύει η στροφή της ΕΕ στην πολεμική οικονομία και τις ιεραρχήσεις που συναντιόνται με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Αναπλάσεις, προγράμματα στα πλαίσια της στρατηγικής της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων κατασκευαστών, παρόχων και διαχειριστών.
Για αυτά και για να ποτιστεί το λεφτόδεντρο του ΝΑΤΟ θυσιάζονται οι ανάγκες των σχολείων, οι εργατικές-λαϊκές ανάγκες γενικότερα.
Για αυτό η διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών θα συνοδεύεται ολοένα και πιο έντονα με σύνθημα «Δώστε λεφτά για μισθούς, Υγεία και Παιδεία – Έξω η Ελλάδα απ’ του πολέμου τα σφαγεία”.
Θέλουμε να μάθουμε τις ενέργειές σας και φυσικά απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουμε θέσει.”