Από τις 26 Οκτωβρίου 2020 ξεκίνησαν οι επίγειοι ψεκασμοί, για την καταπολέμηση του εντόμου πυτιοκάμπη των πεύκων (Thaumetopoea pityocampa) στην Αγία Βαρβάρα και ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020.
Συγκεκριμένα, το τμήμα Κηποτεχνίας και Πρασίνου του Δήμου Αγίας Βαρβάρας με εξειδικευμένο συνεργείο πραγματοποίησε ψεκασμούς, χρησιμοποιώντας βιολογικό εντομοκτόνο σκεύασμα, μη τοξικό, το «βάκιλο της Θουριγίας» (Bacillus Thurigiensis), βρέξιμη σκόνη, (Dipel 2x WP) το οποίο είναι ακίνδυνο για τα τέλεια έντομα όπως η μέλισσα, τα ζώα και τον άνθρωπο, ενώ είναι φιλικό προς το περιβάλλον και δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Πεδίο εφαρμογής των ψεκασμών ήταν οι πευκώνες που βρίσκονται στα άλση, τις πλατείες, τις παιδικές χαρές, τους πεζόδρομους, στα εκπαιδευτήρια, καθώς και μεμονωμένα πεύκα στο Δήμο.
Στον ψεκασμό των πεύκων, χρησιμοποιήθηκε το ειδικό αυτοκίνητο, με το πλυστικό μηχάνημα στο οποίο τοποθετήθηκε νέος κινητήρας και ακροφύσιο, για αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη εφαρμογή. Επιπλέον το μείγμα ενισχύθηκε με προσκολλητική ουσία (ζαχαρόνερο 20% κ.ο., διαλύματος φυτοπροστατευτικού προϊόντος / 1κιλό ζάχαρη κρυσταλλική + 1λίτρο νερό = 1,5 λίτρο ζαχαρόνερο).
Ο ψεκασμός με το βάκιλο Θουριγγίας, είναι ενδεδειγμένος – οικολογικός τρόπος αντιμετώπισης της πυτιοκάμπης και γίνεται την περίοδο του εντόμου, όταν βρίσκεται σε στάδιο της νεοεκκολαπτόμενης προνύμφης, σύμφωνα με τις οδηγίες.
Είναι γεγονός ότι στην καταπολέμηση της κάμπιας, προσπαθούμε να γίνει μείωση του πληθυσμού και όχι εξόντωση του είδους, γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος στο περιβάλλον.
Να σημειωθεί ότι η προσβασιμότητα είναι πολύ δύσκολη στα ψηλά δέντρα, αλλά όπως αναφέρθηκε παραπάνω δεν είναι σκοπός η εξόντωση του είδους.
Σήμερα, η αποτελεσματικότητα της επέμβασης είναι άριστη, σε ποσοστό άνω του 90% όπου έγινε η εφαρμογή. Τα πεύκα που δεν ψεκάστηκαν ή τα λίγα κουκούλια που σχηματίστηκαν, θα κοπούν στη συνέχεια με μηχανικό τρόπο (τηλεσκοπικό κλαδευτήρι) και θα απομακρυνθούν, για την καλύτερη φυτοπροστασία και φυτουγεία τους.
Οι προνύμφες που επιβιώνουν, κατεβαίνουν στο έδαφος όπως είναι και η φυσική πορεία του εντόμου.
Βέβαια πάντα θα υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις κυκλοφορίας της κάμπιας.
Όταν και όπου γίνεται αντιληπτό, οι υπηρεσίες του δήμου θα επεμβαίνουν, όπως άλλωστε κάνουν.