Κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου: Βουτιά σε χρυσό, crypto και χρηματιστήριο – Πλήγμα στην αγορά πετρελαίου
- Η πρόσφατη κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, σε συνδυασμό με τις έντονες διακυμάνσεις στις αγορές, έχει προκαλέσει ανησυχία για μια ενδεχόμενη ύφεση στην παγκόσμια οικονομία
Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ενώπιον σοβαρών προκλήσεων, με τις αγορές να αντιμετωπίζουν έντονες αναταράξεις εξαιτίας των εμπορικών εντάσεων, της αστάθειας στις τιμές των εμπορευμάτων και των κρυπτονομισμάτων.
Η πρόσφατη κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, σε συνδυασμό με τις έντονες διακυμάνσεις στις αγορές, έχει προκαλέσει ανησυχία για μια ενδεχόμενη ύφεση, ενώ η επίδραση σε σημαντικά χρηματοπιστωτικά αγαθά είναι ήδη εμφανής.
Η πτώση του χρυσού
Η τιμή του χρυσού υπέστη σημαντική πτώση τη Δευτέρα, 5 Απριλίου 2025, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τις 13 Μαρτίου.
Η τιμή του σποτ χρυσού υποχώρησε κατά 0,3%, φτάνοντας τα 3.027,90 δολάρια ανά ουγγιά, εν μέσω μιας γενικότερης πτώσης που προκλήθηκε από τις εμπορικές εντάσεις και την αβεβαιότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές.
Η πτώση αυτή ακολουθεί τη μεγάλη πτώση της περασμένης εβδομάδας, όταν ο χρυσός σημείωσε απώλειες μεγαλύτερες από 3%.
Αν και παραδοσιακά ο χρυσός θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αβεβαιότητας, οι επενδυτές σε αυτή την περίπτωση προχώρησαν σε εκκαθαρίσεις θέσεων για να καλύψουν απώλειες από άλλες συναλλαγές.
Οι φόβοι για μια παγκόσμια οικονομική ύφεση, ως αποτέλεσμα του κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου, αναγκάζουν τους επενδυτές να αναθεωρήσουν τις στρατηγικές τους, με αποτέλεσμα να παρατηρείται εκροή κεφαλαίων από τον χρυσό.
Bitcoin: Μείωση Κεφαλαίων και Αντίκτυπος στην Αγορά Κρυπτονομισμάτων
Η πτώση του Bitcoin είναι επίσης αξιοσημείωτη.
Το κρυπτονόμισμα υποχώρησε κάτω από τα 78.000 δολάρια, καταγράφοντας πτώση 6%.
Αυτό το ξαφνικό «ντάμπινγκ» επηρεάζει και άλλες κρυπτονομισματικές αγορές, με το Ethereum και άλλα κρυπτονομίσματα να σημειώνουν απώλειες άνω του 12%.
Ο επενδυτικός κόσμος, σε μια εποχή γεμάτη αβεβαιότητα και φόβους για ύφεση, σπεύδει να ρευστοποιήσει θέσεις, αυξάνοντας τις εκκαθαρίσεις και προκαλώντας πτώση στην αξία των κρυπτονομισμάτων.
Η πτώση του Bitcoin είχε σημαντικές συνέπειες στις αγορές, με πάνω από 247 εκατομμύρια δολάρια σε ρευστοποιήσεις μόνο σε 24 ώρες.
Η τάση αυτή δείχνει την ευπάθεια των κρυπτονομισμάτων στις κλυδωνισμένες χρηματοπιστωτικές αγορές και στην αυξανόμενη αβεβαιότητα που σχετίζεται με τις εμπορικές εντάσεις.
Οι επενδυτές φοβούνται ότι οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την πορεία των κρυπτονομισμάτων.
Πτώση και στο Χρηματιστήριο
Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ασία βυθίστηκαν ξανά στο «κόκκινο» τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2025, ακολουθώντας τη σημαντική πτώση που καταγράφηκε στις 3-4 Απριλίου.
Αντιδρώντας στις ενέργειες Τραμπ, η Κίνα ανακοίνωσε τα δικά της αντίμετρα την Παρασκευή 4 Απριλίου, εντείνοντας τις εμπορικές εντάσεις. Επιπλέον, οι αγορές παραμένουν σε αβεβαιότητα σχετικά με την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αναμένεται να λάβει αντίστοιχα μέτρα.
Ως αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων, οι δείκτες των χρηματιστηρίων στην Ασία κατέγραψαν σημαντικές πτώσεις. Ο δείκτης Asia Dow υποχώρησε κατά 8,59%, ενώ το χρηματιστήριο του Τόκιο, με τον δείκτη Nikkei 225, σημείωσε πτώση 6,39%.
Το Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έπεσε ακόμα περισσότερο, κατά 11,10%, αντικατοπτρίζοντας τις σοβαρές ανησυχίες των επενδυτών στην περιοχή.
Ακόμα πιο έντονη ήταν η πτώση στην Κίνα, με τον δείκτη Shanghai να χάνει 6,57%. Στην Ινδία, ο δείκτης Sensex παρουσίασε πτώση 3,73%, ενώ το χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης κατέγραψε πτώση 7,69%.
Οι απώλειες αυτές υπογραμμίζουν την αυξανόμενη ανησυχία των επενδυτών για τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου, ο οποίος επηρεάζει αρνητικά την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα.
Πετρέλαιο: Πτώση τιμών και εμπορικές εντάσεις
Η τιμή του πετρελαίου υπήρξε επίσης θύμα των πρόσφατων εξελίξεων, καθώς η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων επηρεάζει τις προσδοκίες για μελλοντική ζήτηση αργού πετρελαίου.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent και του αμερικανικού αργού πετρελαίου σημείωσαν πτώση άνω του 3% τη Δευτέρα, 5 Απριλίου
. Το Brent υποχώρησε 3,5% στα 63,30 δολάρια το βαρέλι, ενώ το West Texas Intermediate (WTI) έχασε 3,6%, πέφτοντας στα 59,79 δολάρια το βαρέλι.
Η πίεση στις τιμές πετρελαίου συνδέεται με την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου και τις αυξανόμενες ανησυχίες για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία.
Οι φόβοι για ύφεση εντείνονται καθώς η Κίνα, σε αντίδραση στους δασμούς των ΗΠΑ, επέβαλε νέους φόρους στα αμερικανικά προϊόντα, εντείνοντας τις ανησυχίες για μια πλήρη κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.
Επιπλέον, οι αναλυτές προειδοποιούν για την πιθανότητα περαιτέρω μείωσης της ζήτησης αργού πετρελαίου, εάν η παγκόσμια οικονομία υποστεί σοβαρή συρρίκνωση.
Ο αναλυτής Satoru Yoshida προέβλεψε ότι οι τιμές του WTI ενδέχεται να υποχωρήσουν στα 55 ή και 50 δολάρια το βαρέλι, εάν η αναταραχή στις αγορές συνεχιστεί και οι φόβοι για ύφεση ενταθούν.
Οι αντιδράσεις των άλλων χωρών, πέρα από την Κίνα, θα μπορούσαν να έχουν ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.
Προβλέψεις για το Μέλλον
Η συνεχής κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων και οι φοβίες για ύφεση δημιουργούν ένα τοπίο γεμάτο αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία.
Οι αναταράξεις στις αγορές χρυσού, κρυπτονομισμάτων και πετρελαίου υπογραμμίζουν την αυξανόμενη πίεση που υφίσταται το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια για να προστατευτούν από ενδεχόμενες απώλειες.
Η πρόσφατη πτώση των αγορών, σε συνδυασμό με την ανησυχία για τον αντίκτυπο των νέων δασμών, εντείνει τους φόβους για μια επικείμενη παγκόσμια ύφεση.
Οι οικονομικές επιπτώσεις των εμπορικών εντάσεων, καθώς και οι αυξανόμενες ανησυχίες για την πορεία των διεθνών αγορών, αναμένεται να συνεχίσουν να επηρεάζουν την κατεύθυνση των τιμών των εμπορευμάτων και των κρυπτονομισμάτων.
Η αστάθεια αυτή είναι πιθανό να παραμείνει, καθιστώντας το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας αβέβαιο.