Συνέντευξη Δημάρχου Βύρωνα, κ. Νίκου Χαρδαλιά
Πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο Δήμαρχος Βύρωνα, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, όπου μας ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, για τις δράσεις που έχει αναλάβει η διοίκηση προκειμένου να σταθεί στο πλευρό των δημοτών που τους έχει “χτυπήσει” η κρίση.
Ακόμη ο δήμαρχος αναφέρθηκε στους επόμενους στόχους της δημοτικής του αρχής.
Φτάνει όμως ο πρόλογος, ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Νίκου Χαρδαλιά:
Κύριε Χαρδαλιά, θα θέλαμε στην αρχή της συνέντευξής μας να προχωρήσετε σε έναν συνοπτικό απολογισμό στα σημαντικότερα έργα που έχετε να παρουσιάσετε.
Είναι γενικά πολύ δύσκολο να κάνει κάποιος μία επιλογή των σημαντικότερων πεπραγμένων του, μιας και πιστεύει σε κάθε δράση που αναλαμβάνει, αλλά και σε κάθε έργο που σχεδιάζει και υλοποιεί. Για εμάς δεν υπάρχουν σημαντικές και ασήμαντες πρωτοβουλίες. Αν πρέπει να επιλέξουμε κάτι, νομίζω ότι αυτό θα ήταν η προστασία του περιβάλλοντος, λόγω της γειτνίασης του Δήμου μας με τον Υμηττό, ο οποίος πλέον -δυστυχώς- αποτελεί το μοναδικό εναπομείναντα πνεύμονα πρασίνου στην Αττική. Έχει, λοιπόν, μεγάλη σημασία για την ποιότητα ζωής όχι μόνο των κατοίκων του Βύρωνα, αλλά ολόκληρου του Λεκανοπεδίου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος μας έχει πραγματοποιήσει αναδασώσεις, ενώ έχει κινητοποιηθεί και για να αποτρέψει τόσο τη δημιουργία Συνοδικού Μεγάρου, αλλά και κατοικιών για αξιωματικούς στο βουνό. Το ενδιαφέρον μας για το περιβάλλον, όμως, δεν σταματά εκεί. Ο Δήμος μας ήταν ο πρώτος που σχεδίασε και υλοποίησε δικό του πρότυπο πρόγραμμα ανακύκλωσης, με εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο σε επίπεδο ανταπόκρισης των κατοίκων όσο και καθαρότητας του ανακυκλώσιμου υλικού που συγκεντρώνεται. Ενώ, η δημιουργία της Δημοτικής Συγκοινωνίας έχει μειώσει τις μετακινήσεις εντός της πόλης μας και κατ’ επέκταση και τους ρύπους. Παράλληλα, έμφαση έχουμε δώσει όλα αυτά τα χρόνια στον αθλητισμό, με τη δημιουργία υπερσύγχρονων αθλητικών υποδομών, οι οποίες μάλιστα έχουν φιλοξενήσει πανελλήνιες και παγκόσμιες αθλητικές διοργανώσεις. Τέλος, έχουμε αναπλάσει 52,5 κοινόχρηστων χώρων και παιδικών χαρών, έχουμε κατασκευάσει νέα κτήρια συνολικού εμβαδού 15.300τ.μ. και έχουμε δώσει ιδιαίτερο βάρος σε θέματα εξυπηρέτησης του πολίτη, αλλά και στον τομέα του πολιτισμού. Στόχος μας είναι να κάνουμε την πόλη μας καλύτερη σε κάθε επίπεδο. Και καθημερινά δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να το πετύχουμε και να μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι, στο πλευρό κάθε δημότη.
Η οικονομική κατάσταση σας οδηγεί να ενισχύσετε τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και αν ναι πώς το επιχορηγείτε αυτό;
Για εμάς στον Βύρωνα, η κοινωνική πολιτική παραμένει καθημερινό στοίχημα. Η διαμορφούμενη οικονομική συγκυρία, σαφώς και, δυστυχώς, δημιουργεί νέες ανάγκες στο συγκεκριμένο τομέα. Παρ’ όλα αυτά, στο Δήμο μας, με γρήγορα αντανακλαστικά, έχουμε ήδη προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος ΣτηρίΖΩ, το οποίο δίνει δικαίωμα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες να επωφελούνται από εκπτώσεις και προσφορές όταν κάνουν τις αγορές του από επιχειρήσεις της πόλης μας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Παράλληλα, σχεδιάζουμε τη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου αλληλεγγύης, με Παντοπωλείο Αλληλεγγύης, Φαρμακείο Αλληλεγγύης, Αγορά Αλληλεγγύης, Μαγειρείο Αλληλεγγύης, Γραμμή Αλληλεγγύης και Φροντιστήριο Αλληλεγγύης. Με δεδομένο ότι το σύνολο των Δήμων της χώρας, και άρα και ο δικός μας, βρίσκονται αντιμέτωποι με συνεχείς περικοπές στην επιχορήγησή τους, δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτή για τη χρηματοδότηση των νέων μας δράσεων. Ως εκ τούτου, στρεφόμαστε στους συμπολίτες μας για να μας βοηθήσουν, ο καθένας με τον τρόπο και στο μέτρο που μπορεί, στην υλοποίηση των νέων αυτών πρωτοβουλιών. Είναι πραγματικά κρίμα να μην μπορούν οι Δήμοι να βρίσκονται, στην εξαιρετικά δύσκολη αυτή συγκυρία, στο πλευρό των πολιτών με τον τρόπο που θα μπορούσαν, όχι γιατί τους λείπει η θέληση, αλλά γιατί η ανάλγητη Κεντρική Διοίκηση δεν το επιτρέπει.
Κατά πόσο η οικονομική κρίση και η μεγάλη περικοπή των πόρων από την Κεντρική Διοίκηση εμποδίζει την υλοποίηση έργων που έχετε προγραμματίσει και πώς σκέφτεστε να το αντιμετωπίσετε;
Είναι γεγονός ότι την επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό. Πέρα από την αδυναμία των Δήμων να προχωρήσουν σε έργα με ίδια χρηματοδότηση, το πρόβλημα εντείνεται, καθώς πλέον και πολλά από τα εθνικά χρηματοδοτικά προγράμματα αντιμετωπίζουν πρόβλημα, με αποτέλεσμα οι πιθανές πηγές χρηματοδότησης να μειώνονται συνεχώς. Στο Δήμο Βύρωνα, σε αυτή τη φάση προσανατολιζόμαστε στα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά πρωτόκολλα για να υλοποιήσουμε προγραμματισμένα έργα, όπως η Πράσινη Διαδρομή, το νέο Κλειστό Κολυμβητήριο της πόλης και ο νέος Παιδικός Σταθμός στη Ζωοδόχο Πηγή. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι η κατασκευή του Γυμνασίου Καρέα και του Κλειστού Γυμναστηρίου της περιοχής με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Τα πρωτόκολλα αυτά, όμως, δεν επαρκούν για να καλύψουν το σύνολο των αιτήσεων που υποβάλλονται, ενώ υπάρχουν και κατηγορίες έργων που δεν είναι επιλέξιμα για ένταξη. Η εμπειρία, όμως, που έχουμε σε αυτού του είδους τις διαδικασίες, μιας και ο Δήμος μας είναι ο πρώτος σε απορροφητικότητα στην Αττική όσον αφορά στο ΕΣΠΑ, μας κάνει να πιστεύουμε ότι μπορούμε να αντλήσουμε την απαιτούμενη χρηματοδότηση για να υλοποιήσουμε αρκετά από τα έργα που έχουμε προγραμματίσει στο προσεχές διάστημα.
Ποιοι είναι οι βασικότεροι στόχοι σας για το προσεχές διάστημα πάνω στους οποίους θα ρίξετε και το μεγαλύτερο βάρος της διοίκησής σας;
Δεδομένων των συνθηκών, η κοινωνική πολιτική και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής αποτελεί προτεραιότητα για το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ προστασίας για τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι βλέπουν -όπως όλοι μας- καθημερινά το εισόδημά τους να μειώνεται και τις υποχρεώσεις τους, ιδιαίτερα προς το κράτος, να αυξάνονται. Αυτή την περίοδο, αυτή είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας, καθώς επίσης και το να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε στους δημότες μας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους τομείς που μας αφορούν, όπως κάνουμε μέχρι σήμερα. Δυστυχώς, οι επιλογές της Κεντρικής Διοίκησης έχουν μετατρέψει πολλά πράγματα που μέχρι πρόσφατα ήταν δεδομένα, σε διεκδικούμενα. Είναι μία σκληρή πραγματικότητα με την οποία βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι, όσοι ασχολούμαστε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ωστόσο, η εδραίωση συναισθήματος κοινωνικής αλληλεγγύης σε κάθε γειτονιά της πόλης και για κάθε δημότη μας παραμένει πρωταρχικός στόχος.
Πώς κρίνετε την εφαρμογή του Καλλικράτη;
Τουλάχιστον απογοητευτική! Ο Καλλικράτης αποδείχθηκε στην πράξη πολύ κατώτερος των προσδοκιών που είχε δημιουργήσει. Η εφαρμογή του έγινε με εξαιρετικά άναρχο τρόπο, με χαρακτηριστικότερο όλων τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν σε επίπεδο έκδοσης υπουργικών αποφάσεων και διευκρινίσεων του νόμου. Ακόμα και αυτή τη στιγμή, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του, υπάρχουν ζητήματα που χρήζουν ρυθμίσεως, όπως αποδεικνύει και το σχέδιο νόμου «Καλλικράτης 2» που κατέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών πριν από λίγο καιρό. Παράλληλα, έντονα προβλήματα υπάρχουν και με τη μεταβίβαση στους ΟΤΑ νέων αρμοδιοτήτων, όπως προβλέπει ο Καλλικράτης. Όταν οι Δήμοι βρίσκονται αντιμέτωποι με περικοπή της επιχορήγησής τους, αλλά και με σημαντική μείωση του προσωπικού τους, λόγω της συνταξιοδότησης σημαντικού ποσοστού των υπαλλήλων τους, πώς μπορούν να αναλάβουν τις νέες αρμοδιότητες που προβλέπει ο «Καλλικράτης», όταν αυτές δεν συνοδεύονται από τους απαραίτητους πόρους και το απαιτούμενο προσωπικό; Ο «Καλλικράτης», δυστυχώς, αντί για τη μεταρρύθμιση που χρειαζόταν και επιθυμούσε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει μετατραπεί σε θηλιά στο λαιμό της.
Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους δημότες σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία;
Η σημερινή κατάσταση μας επηρεάζει και μας πληγώνει όλους. Ας μην την αφήσουμε όμως να μας γονατίσει. Ας σταθούμε ο ένας στο πλευρό του άλλου, ας αδράξουμε την ευκαιρία για να δείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπό μας στο συνάνθρωπο. Ας εκμεταλλευτούμε την εξαιρετικά άσχημη οικονομική συγκυρία για να αλλάξουμε όλα όσα διαχρονικά μας πλήγωναν σε αυτή τη χώρα, την αδιαφάνεια, την οικογενειοκρατία, το νεποτισμό. Ας ενώσουμε δυνάμεις και ας δουλέψουμε για να ξαναδημιουργήσουμε την Ελλάδα που θέλουμε και αγαπάμε. Μία χώρα που να διέπεται από οράματα, αξίες και ιδανικά. Μία χώρα που να μας κάνει περήφανους. Μια Ελλάδα γεμάτη χαμόγελο, το χαμόγελο που αξίζει να βλέπουμε στα πρόσωπα των παιδιών μας.