Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές προκειμένου να καταφέρουν καίρια χτυπήματα στον κορωνοϊό, σταματώντας τη μετάδοσή του, είτε μέσω των εμβολίων είτε μέσω των ελέγχων και ιδίως των πολυαναμενόμενων self test, είτε πολεμώντας τον μέσα στα νοσοκομεία, και προσβλέποντας παράλληλα σε έναν γνωστό σύμμαχο, στην καλοκαιρία της άνοιξης, για τον περιορισμό των μολύνσεων.
Ενώ το τείχος ανοσίας έναντι του ιού συνεχίζεται να υψώνεται με ικανοποιητικό ρυθμό στη χώρα μας, με 1.630.000 δόσεις να έχουν χορηγηθεί σε πολίτες, σε εξέλιξη βρίσκεται η σκληρή μάχη των επαγγελματιών υγείας μέσα στα νοσοκομεία, όπου νοσηλεύονται περισσότεροι από 5.150 ασθενείς. Τουλάχιστον 1.232 από αυτούς βρίσκονται σε Μονάδες και 738 είναι διασωληνωμένοι.
Υπό την πίεση που αναπόφευκτα δημιουργούν οι «σκληροί δείκτες» της επιδημίας όπως οι νοσηλευόμενοι, οι διασωληνωμένοι, οι νεκροί (χθες κατέληξαν 65 άνθρωποι, συνολικά μέσα στον Μάρτιο οι νεκροί ανέρχονται σε 1.441), οι δείκτες της οικονομίας και της «βαριάς» ψυχολογίας των πολιτών, θα κληθούν αύριο οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να αξιολογήσουν αν υπάρχει σαφής αποκλιμάκωση της επιδημίας.
Επιπλέον, κατά τη συνεδρίασή τους θα εισηγηθούν την άρση ή μη κάποιων περιοριστικών μέτρων και τη σταδιακή επαναλειτουργία εμπορικών καταστημάτων και σχολείων. Όπως έχει γίνει γνωστό, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη έχουν καταθέσει από την περασμένη Παρασκευή αιτήματα προς την Επιτροπή για το άνοιγμα λιανεμπορίου, σχολείων καθώς και για τις διαδημοτικές μετακινήσεις.
Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των κομμάτων, με θέματα την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και τους εμβολιασμούς για τον κορωνοϊό.
Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας στις 14:00, θα συμμετέχουν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Η εστία της Αττικής και η πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Η Αττική κρατάει σταθερά την πρωτιά των νέων διαγνώσεων – χθες καταγράφηκαν 773 κρούσματα κορωνοϊού, επί συνόλου 1.724 κρουσμάτων στην επικράτεια. Ο πυρήνας της επιδημικής εστίας στο λεκανοπέδιο βρίσκεται στον κεντρικό τομέα Αθηνών, δηλαδή στον δήμο Αθηναίων και τους όμορους δήμους, όπου καταγράφηκαν 178 μολύνσεις. Ακολουθεί ο Πειραιάς (161 κρούσματα), ο Δυτικός τομέας (136), ο νότιος (102), ο βόρειος τομέας (93 κρούσματα) και ο νότιος (99).
Στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου το περασμένο 24ωρο έγιναν 204 εισαγωγές ασθενών με σοβαρή λοίμωξη covid-19 – ήταν έπειτα από πολλές ημέρες λιγότερες από τις μισές εισαγωγές που καταγράφηκαν στα νοσοκομεία της χώρας, ποσοστό 43% των συνολικών εισαγωγών. Με δεδομένο ότι οι εισαγωγές ασθενών λόγω κορωνοϊού αποτελούν σκληρό δείκτη σημαντικό για την αντιπροσωπευτική εικόνα της επιδημίας, αναμένεται με μεγάλη αγωνία από τους αρμόδιους η αποτύπωση του συγκεκριμένου δείκτη σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος, ώστε να διαπιστωθεί αν πρόκειται για μια αρχόμενη, αδιόρατη αποσυμπίεση στα νοσοκομεία.
Συνολικά στα νοσοκομεία της Αττικής οι νοσηλευόμενοι χθες το βράδυ ανέρχονταν στους 2.454, με τους διασωληνωμένους να είναι 417.
Αξίζει να σημειωθεί ότι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όλης της χώρας βρίσκονταν χθες το βράδυ 17 άνθρωποι ηλικίας 18-39 ετών, ενώ στις 15 Μαρτίου οι ασθενείς με μηχανική υποστήριξη αναπνοής λόγω κορωνοϊού ήταν 9. Ταυτόχρονα, αύξηση παρατηρήθηκε και στους διασωληνωμένους ηλικίας 40-64 (από 199 πριν δυο εβδομάδες, έφτασαν τους 263), γεγονός που καταδεικνύει ότι οι παραγωγικές ηλικίες αποτελούν πλέον σταθερό κομμάτι των ανθρώπων που νοσούν βαρύτατα από τη λοίμωξη covid-19.
Την ίδια στιγμή, ανησυχητική είναι η τάση που καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη, όπου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου παρατηρήθηκαν εικόνες έντονου συνωστισμού, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία γίνονται με μικρό, αλλά αμείωτο ρυθμό.
Χθες καταγράφηκαν 241 νέες λοιμώξεις, ξεπερνώντας κατά πολύ τις 130 της προηγούμενης Δευτέρας.
Στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται πλέον στους 1.092, με την πλειονότητα αυτών να νοσηλεύονται στα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.
Το δίχτυ ασφαλείας των self test
Πέντε εταιρείες αναλαμβάνουν την προμήθεια των – αρχικά – 10 εκατομμυρίων self tests, τα οποία στοχεύεται να αποτελέσουν το δίχτυ ασφαλείας προκειμένου να γίνει ομαλή επανεκκίνηση κοινωνίας και οικονομίας.
Πιο αναλυτικά, πρόκειται για τις εξής εταιρίες: Swiss Med που μπορεί να διαθέσει 3.000.000 τεμάχια, Ξενοφών Γερμανός με 2.500.000 τεμάχια, η εταιρεία Roche που δύναται να παραδώσει 1.900.000 τεμάχια, η Anats με 1.000.000 τεμάχια και η Marvifarm με, επίσης, 1.000.000 τεμάχια.
Τα τεστ θα έχουν τη δυνατότητα εξέτασης τόσο δείγματος σιέλου όσο και ρινικού επιχρίσματος, κάτι που αποτελούσε κριτήριο συμμετοχής στο διαγωνισμό. Το ίδιο προϊόν, δηλαδή, θα μπορεί να δεχθεί είτε δείγμα σιέλου είτε δείγμα από τη μύτη.
Πλέον ο φάκελος του διαγωνισμού βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τη διενέργεια προσυμβατικού ελέγχου. Θα ακολουθήσει η κατακύρωση των συμβάσεων ώστε οι εταιρίες να παραδώσουν τα τεστ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την πρόσκληση ενδιαφέροντος, δηλαδή μέσα σε διάστημα 7 ημερών.
Για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, όπως είναι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, οι εργαζόμενοι σε λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμό, τα self tests θα είναι υποχρεωτικά. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθούν λεπτομέρειες. Ειδικά για τα σχολεία επίκειται νομοθετική ρύθμιση, ενώ δεν είναι γνωστό ακόμη πώς θα αποδεικνύεται ότι ένας μαθητής πραγματοποιεί εβδομαδιαίως το τεστ, πιθανότατα με επίδειξη υπεύθυνης δήλωσης των γονέων/κηδεμόνων του.