Κτηματολόγιο: Ηλεκτρονικά από τον Απρίλιο όλα τα πιστοποιητικά
Από τον επόμενο μήνα, τα Κτηματολογικά Γραφεία του φορέα, θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν ηλεκτρονικά όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά που απαιτούνται για τις δικαιοπραξίες.
Αυτό αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του Κτηματολογίου Στέφανος Κοτσώλης. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, από το Κτηματολόγιο εξετάζεται από τον ερχόμενο Απρίλιο, να παρέχονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά όλα τα πιστοποιητικά.
Ο προαναφερόμενος σχεδιασμός του Κτηματολογίου, στοχεύει στο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις ουρές που παρατηρείται. Και το μεγαλύτερο πρόβλημα, αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή, το Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης.
Όπως εξηγούν από το Κτηματολόγιο, πρόκειται για έμμισθο Υποθηκοφυλακείο, που λειτουργεί μεταβατικά ως Γραφείο Κτηματογράφησης, είναι υποστελεχωμένο, και σήμερα – μέχρι να μετεξελιχθεί σε Κτηματολογικό Γραφείο- δεν έχει τη δυνατότητα να εκδίδει ηλεκτρονικά τα απαραίτητα πιστοποιητικά.
Από την 1η Απριλίου, αυτό το Γραφείο περιέχεται στο Κτηματολόγιο, και θα έχει πλέον τη δυνατότητα, να εκδίδει ψηφιακά όλα τα έγγραφα, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες πιάνουν δουλειά και 40 δικηγόροι.
Σημειώνεται πως μέσα στο επόμενο διάστημα, τα 390 υποθηκοφυλακεία της χώρας θα έχουν μετεξελιχθεί σε 17 σύγχρονα Κτηματολογικά Γραφεία και 75 υποκαταστήματα αυτών. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να διευκρινιστεί, πως μέχρι στιγμής, λειτουργούν εννέα Κτηματολογικά Γραφεία και 40 υποκαταστήματα.
Ποιες υπηρεσίες προσφέρονται ψηφιακά
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν υπόψη τους πως οι ψηφιακές υπηρεσίες των Κτηματολογικών Γραφείων βρίσκονται στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου (gov.gr) και στο Κτηματολόγιο (ktimatologio.gov.gr).
Περιλαμβάνουν: ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδικασία για αιτήσεις, πληρωμές και παραλαβή πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και αντιγράφων από πολίτες ( και αγωγών, δικογράφων κι άλλων πράξεων από δικηγόρους) ψηφιακή υποβολή συμβολαίων από τους συμβολαιογράφους, αυτόματος προδικαστικός έλεγχος, αυτόματος υπολογισμός τελών και ηλεκτρονικές συναλλαγές
Οι διαμεσολαβητές…
Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τους διαμεσολαβητές, φαίνεται πως αργούν ακόμη να πιάσουν δουλειά. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε, οι εξειδικευμένοι διαμεσολαβητές του Κτηματολογίου (δικηγόροι) να πιάνουν δουλειά από την 1η Απριλίου προκειμένου να επιλύουν κτηματολογικές διαφορές, με το κόστος των υπηρεσιών τους να ανέρχεται σε 25 ευρώ την ώρα.
Σημειώνεται πως το 2022 είναι χρονιά ορόσημο για το Κτηματολόγιο. Κι αυτό διότι, όπως λένε, πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, είναι η τελευταία χρονιά που οι ιδιοκτήτες ακίνητων μπορούν να δηλώσουν την περιουσία τους – έστω και με καθυστέρηση-χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο.
Επιπλέον, είναι η τελευταία χρονιά που μπορούν να κάνουν διόρθωση των ανακριβών πρώτων εγγραφών ώστε να μην χαρακτηριστούν τα ακίνητά τους ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και να περιέλθουν στο Δημόσιο.
Η εικόνα σήμερα: Η συλλογή δηλώσεων, η προανάρτηση και η ανάρτηση
Συλλογή δηλώσεων: στο Ηράκλειο η συλλογή δηλώσεων λήγει στις 22 Φεβρουαρίου 2022. Στις Κυκλάδες και στο Ρέθυμνο δόθηκε παράταση μέχρι τις 15 Μαρτίου 2022. Στα Χανιά η συλλογή δηλώσεων παρατάθηκε έως τις 7 Μαρτίου 2022 ( και αναμένεται να δοθεί παράταση μέχρι και την 18η Απριλίου 2022).
Η προανάρτηση: Στις 3 Φεβρουαρίου, έληξε η προανάρτηση σε περιοχές της Ροδόπης, Καβάλας Θάσος) αλλά όποιος έκλεισε ήδη ραντεβού, μπορεί να προσκομίσει έγγραφα μέχρι και δυο εβδομάδες αργότερα, όπως και στην Ηλεία, μέχρι και το τέλος του μήνα.
Μέσα στο επόμενο διάστημα, αναμένεται να ξεκινήσει η προανάρτηση σε περιοχές της Χαλκιδικής, Φωκίδας, Βοιωτίας, Μαγνησίας και Αχαΐας, ενώ εκκρεμεί επίσης η επανέναρξης της προανάρτησης στο Δήμο Τριφυλίας στη Μεσσηνία – που διεκόπη επειδή παρατηρήθηκαν λάθη στην καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων.
Η Ανάρτηση: Στον Έβρο η ανάρτηση λήγει στις 21 Φεβρουαρίου, ενώ στους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης και Σουφλίου, η ανάρτηση λήγει στις 9 Φεβρουαρίου 2022. Υπενθυμίζεται πως στις 12 Ιανουαρίου 2022 ξεκίνησε η ανάρτηση σε Μέγαρα και Οινόη στη Δυτική Αττική. Στην Αχαΐα, στο Δήμο Αιγιαλείας, η ανάρτηση λήγει στις 8 Μαρτίου 2022.
Σημειώνεται πως τον περασμένο Δεκέμβριο, υπεγράφη και η μοναδική σύμβαση που εκκρεμούσε σε όλη τη χώρα, για την Κέρκυρα και τη Θεσπρωτία. Για τις περιοχές αυτές, η συλλογή δηλώσεων αναμένεται στις αρχές του 2023.
Η συμμετοχή έως τώρα
«Πρωταθλήτρια» περιοχή είναι μέχρι στιγμής, τα Τρίκαλα (145%) και ακολουθούν η Κοζάνη (134%), το Κιλκίς (124%), η Φθιώτιδα (121%), οι Σέρρες (113%), Κάλυμνος, Κάρπαθος, Ρόδος (110%), Μαγνησία (107%) και Πέλλα (102%).
Πολύ μεγάλη συμμετοχή στη συλλογή δηλώσεων ( άνω του 90%) έχουν η Λάρισα, η Καρδίτσα, η Πιερία, η Δράμα, η Ξάνθη, η Άρτα, η Πρέβεζα, η Λευκάδα. Ακολουθούν με ποσοστό άνω του 80%, η Εύβοια, ο Έβρος, η Θεσσαλονίκη, η Ημαθία, το Λασίθι, το Ηράκλειο, τα Ιωάννινα, η Καστοριά, η Φλώρινα και η Χαλκιδική.
-Μέτρια συμμετοχή –και κυρίως πάνω από το όριο του 55% (που απαιτείται για να περάσει η κτηματογράφηση στην επόμενη φάση της προανάρτησης) καταγράφεται σε Θεσπρωτία, Ροδόπη, Θάσο, Ευρυτανία, Μεσσηνία, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Αργολίδα, Λακωνία, Σάμο, Χίο και Ικαρία.
Δυο στους τρεις ιδιοκτήτες δεν έχουν εμφανιστεί…
Στη Λήμνο και τη Λέσβο οι μισοί ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει την ακίνητη περιουσία τους, ενώ σε Κύθηρα, Αγκίστρι, Πόρο, Σπέτσες και Ύδρα δυο στους τρεις ιδιοκτήτες δεν έχουν εμφανιστεί…
Την ίδια ώρα, ακόμη χαμηλότερα είναι τα ποσοστά στις Κυκλάδες όπου μόνο ένας στους πέντε ιδιοκτήτες συμμετείχε στη διαδικασία, η οποία παρατάθηκε και λήγει στις 15 Μαρτίου 2022, και στο Ρέθυμνο όπου υπάρχει πρωτοφανής, όπως λένε από το Κτηματολόγιο, αποχή.
Τελευταία ευκαιρία
Σημειώνεται πως σε όλη τη χώρα ( με εξαίρεση όπως προαναφέρθηκε, την Κέρκυρα και τη Θεσπρωτία) όπου δεν λειτουργεί Κτηματολογικό Γραφείο, οι ιδιοκτήτες μπορούν μέχρι την 32η Δεκεμβρίου 2022 να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους χωρίς να καταβάλλουν κάποιο πρόστιμο.
Μέχρι τότε, όμως δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν καμία συναλλαγή με το ακίνητό τους (αγοραπωλησία, μεταβίβαση, γονική παροχή) αλλά ούτε και να εκδώσουν οικοδομική άδεια, καθώς τόσο σε κάθε συμβόλαιο όσο και στην άδεια οικοδομής θα πρέπει να μνημονεύεται και να επισυνάπτεται στο συμβόλαιο, το αποδεικτικό υποβολής δήλωσης στο Κτηματολόγιο.
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
-σε 60.000 ανέρχονται οι ενστάσεις για το τρέχον πρόγραμμα κτηματογράφησης
-σε 500.000 εκτιμάται πως θα φθάσουν οι ενστάσεις του προγράμματος
-σε 200.000 ανέρχονται συνολικά οι ενστάσεις όλων των προγραμμάτων.
-στο 65% κυμαίνεται ο μέσος όρος συλλογής δηλώσεων των εμπράγματων δικαιωμάτων.
-14.484 ακίνητα περιήλθαν στο Δημόσιο
-389.836 ακίνητα χαρακτηρίστηκαν «αγνώστου ιδιοκτήτη» σε περιοχές όπου είναι σε εξέλιξη η κτηματογράφηση (από τα συνολικά 7.090.110 δικαιώματα).