Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Ποιοι έχουν λαμβάνειν από το «καλάθι» του πρωθυπουργού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το υπουργικό συμβούλιο και πλείστα όσα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της ΝΔ «μετακομίζουν» τις επόμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπου αναμένεται να περιγράψει έναν οδικό χάρτη εισοδηματικών ενισχύσεων, μεταρρυθμίσεων καθημερινότητας και θεσμικών παρεμβάσεων με ορίζοντα το 2027, όταν και ολοκληρώνεται η κυβερνητική τετραετία.
Με κωδικό «κάθε μέρα μετράει», όπως έγραψε το protothema.gr χθες, ο κ. Μητσοτάκης θα εκφωνήσει μια ομιλία που θα ισορροπεί μεταξύ της αναγκαιότητας για την τήρηση δημοσιονομικής ισορροπίας και ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών, είτε μέσω μόνιμων αυξήσεων είτε μέσω ad hoc παρεμβάσεων στήριξης.
Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται από σήμερα το βράδυ στην συμπρωτεύουσα, όπου ήδη έχουν μεταβεί αρκετοί υπουργοί. Αφού φτάσει, θα κάνει μια στάση σε εκδήλωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο ξενοδοχείο Met, ενώ αμέσως μετά θα κατευθυνθεί, όπως κάθε χρόνο, στο ξενοδοχείο Electra Palace, όπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραθέτει το καθιερωμένο ποτό στους δημοσιογράφους. Στα πηγαδάκια εκεί ο κ. Μητσοτάκης είθισται να είναι φειδωλός, αποφεύγοντας τις πολλές κουβέντες, με δεδομένο ότι επίκειται και η ομιλία του. Αμέσως μετά αναμένεται να περάσει από το μπαρ ARC, όπου δίνει ραντεβού η ΟΝΝΕΔ, ενώ το Σάββατο θα κάνει την καθιερωμένη του βόλτα στα περίπτερα της ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα φέτος τη Γερμανία.
Το πακέτο ενισχύσεων
Με δεδομένες τις δυσκολίες για την κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές, αλλά ταυτόχρονα και την απουσία ουσιαστικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δώσει έμφαση στα μέτρα της καθημερινότητας και τόνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος. Ήδη χθες έκανε την αρχή αναφερόμενος στα επιπλέον κίνητρα που κυμαίνονται από 200 ως 600 ευρώ μηνιαίως για την προσέλκυση ή την παραμονή ιατρών σε ακριτικές περιοχές, ενώ όπως έχει γράψει το protothema.gr θα υπάρξει και νέα εισοδηματική ενίσχυση των εργαζομένων στο ΕΣΥ, με πιθανότερο σενάριο μια νέα αύξηση στις εφημερίες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, λαμβάνειν θα έχουν και οι ένστολοι, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει να ενισχύσει τα «παγωμένα» εδώ και χρόνια «νυχτερινά». Ακόμα, θα δοθεί έκτακτο επίδομα φέτος τα Χριστούγεννα, όχι μόνο σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, αλλά και σε λοιπούς ευάλωτους. Βεβαίως, ο κ. Μητσοτάκης θα προαναγγείλει και νέα αύξηση στις συντάξεις, τουλάχιστον 2,5%. Οι αγρότες έχουν λαμβάνειν τη μόνιμη απαλλαγή του αγροτικού πετρελαίου από τον ΕΦΚ και ίσως όχι μόνο, ενώ θα υπάρξουν και ειδικές πρόνοιες για περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν να περιμένουν την κατάργηση του εναπομείναντος τέλους επιτηδεύματος και σημειακές παρεμβάσεις στο τεκμήριο που προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις. Παράλληλα, έχει βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος, σε συνεννόηση με την Κομισιόν, για εμπροσθοβαρή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 μονάδα από του χρόνου, ίσως σε δύο δόσεις.
Η κυβέρνηση, παρά τις όποιες σκέψεις υπήρξαν παρασκηνιακά, έκλεισε χθες δια του κυβερνητικού εκπροσώπου τα σενάρια για μείωση στον ΦΠΑ του λαδιού, μη ενδίδοντας στον «πειρασμό» της μείωσης έμμεσων φόρων, καθώς στο Μαξίμου και στο ΥΠΟΙΚ δεν πιστεύουν ότι θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στις τιμές, ενώ παράλληλα θα υπάρξει και τρύπα στα κρατικά ταμεία. Παράλληλα, θα υπάρξει ένας πλήρης ανασχεδιασμός των προνοιακών επιδομάτων, με αύξηση του επιδόματος τέκνων, του στεγαστικού επιδόματος και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Παράλληλα, ευνοϊκές πρόνοιες, αν και όχι πλήρης εξίσωση με τους πολύτεκνους, θα υπάρξει και για τους τριτέκνους.
Χρήματα θα υπάρξουν και για την ανακαίνιση σχολικών κτιρίων, ενώ για τη στέγη, όπως έχει γράψει το protothema.gr, προκρίνεται το μοντέλο του «φρένου» σε νέες άδειες AirBnB σε κορεσμένες περιοχές, με την παράλληλη παροχή φορολογικών κινήτρων σε ορίζοντα τριετίας για το άνοιγμα κλειστών διαμερισμάτων. Επίσης, θα ενισχυθεί και το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» με περισσότερα χρήματα, ενώ «κλειδώνει» και το πρόγραμμα Σπίτι Μου 2 που θα αφορά χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για πάνω από 20.000 δικαιούχους, αρχής γενομένης από το πρώτο τρίμηνο του 2025.