Λ. Κεφαλογιάννη: «Μένουμε ψυχικά ασφαλείς»
Στον ενάμιση χρόνο της πανδημικής κρίσης, οι επιπτώσεις για τους πολίτες τόσο σε επίπεδο ψυχισμού όσο και σε βιοτικό επίπεδο είναι τεράστιες.
Η ιδιαίτερη συνθήκη του Covid19 επηρέασε και θα συνεχίσει να επηρεάζει τη ζωή και την ψυχική υγεία των ανθρώπων όλων των ηλικιών. Παράλληλα, η μεγάλη χρονική διάρκεια της πανδημίας κάνει επιτακτική την ανάγκη οι συνέπειες του φαινομένου να αντιμετωπιστούν σε βάθος χρόνου.
Η στέρηση και η κοινωνική απομόνωση έβγαλαν στην επιφάνεια σοβαρά συγχυτικά, παραισθησιολογικά χαρακτηριστικά ή ακόμα και παρορμητική αυτοκατευθυνόμενη βία. Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, παρατηρήθηκε αύξηση των φαινομένων κατάθλιψης και άγχους εξαιτίας των αναγκαστικών περιορισμών που επέφερε η καραντίνα στις κοινωνικές επαφές.
Όπως ήταν φυσικό, κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης προηγήθηκαν τα σωματικά προβλήματα υγείας αλλά και της απώλειας ανθρώπινων ζωών. Σήμερα, στη μετάCovid19 περίοδο με την κατάσταση να έχει σταθεροποιηθεί έχοντας ως «όπλο» τον εμβολιασμό και τη διαρκή πρόληψη μέσω των τεστ αυτοδιάγνωσης (self και radpi test) έρχονται στο προσκήνιο τα σοβαρά θέματα της ψυχικής υγείας και κυρίως η αντιμέτωπισή τους.
Η Περιφέρεια Αττικής όλο αυτό το διάστημα στέκεται δίπλα στον άνθρωπο και στην πρώτη γραμμή της Εθνικής προσπάθειας, αναλαμβάνοντας καθοριστικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης.
Εξίσου σημαντική προτεραιότητα αποτελεί για την Περιφέρεια Αττικής η μέριμνα για τη ψυχική υγεία όλων των πολιτών που δοκιμάστηκαν αυτή τη δυσμενή περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με τον ΙΣΑ, λειτούργησε από το Μάρτιο του ’20, τον πρώτο μήνα της κρίσης η τηλεφωνική γραμμή 1110 επανδρωμένη με ομάδα ειδικών κοινωνικών ψυχολόγων και ψυχιάτρων. Τα εκατοντάδες τηλεφωνήματα στα οποία απαντούσαν καθημερινά οι ειδικοί αποδεικνύουν την ανάγκη που είχαν οι πολίτες και κάθε οικογένεια στην Αττική για υποστήριξη σε διάφορα επίπεδα, αποτυπώνοντας από πολύ νωρίς το μέγεθος του προβλήματος.
Χαρακτηριστικά είναι τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι γονείς οι οποίοι αναζητούσαν συμβουλευτική καθοδήγηση για τον τρόπο που θα υποστηρίξουν τα παιδιά τους εξαιτίας της αποσταθεροποίησης του σχολικού πλαισίου.
Η ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας, δηλαδή της ικανότητας να αξιοποιούνται τα δυνατά στοιχεία σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο και να αντιμετωπίζονται οι δυσκολίες, είναι ιδιαίτερα σημαντική σε αυτήν τη φάση.
Στο Βόρειο Τομέα, έχουν ενταθεί οι δράσεις και οι ενέργειες για την προστασία της ψυχικής υγείας. Αξιοποιώντας στο έπακρο τις ψηφιακές δυνατότητες με διοργάνωση διαδικτυακών ημερίδων, συμμετοχή σε webinar και συναντήσεις εργασίας με αρμόδιους φορείς και στόχο την ενημέρωση, την πρόληψη και την αντιμετώπιση συναφών ζητημάτων.
Ενισχυτικά στο κομμάτι αυτό συνέβαλλε η συνεργασία με τους Δήμους μέσω του προγράμματος πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής. Η δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων, βασικών και υποστηρικτικών δράσεων των ΚΕΠ Υγείας προς τους πολίτες των Δήμων του βορείου τομέα λειτούργησε καταλυτικά υπό την καθοδήγηση του επιστημονικού προσωπικού της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας αλλά και του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων.
Η ενδυνάμωση και βελτίωση των επαγγελματικών σχέσεων στη μετάCovid19 εποχή αποτελεί εξίσου σημαντική προτεραιότητα για τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη. Για το λόγο αυτό, η καινοτόμα πιλοτική λειτουργία Γραφείου Ψυχολογικής Υποστήριξης για τους εργαζομένους της Περιφέρειας Αττικής επιβεβαιώνει πώς για να πετύχουμε και να εξασφαλίσουμε την ψυχική υγεία για την κοινωνία οφείλουμε να ξεκινήσουμε πρώτα από το «σπίτι» μας.
Η αποκατάσταση της συναισθηματικής ισορροπίας και της προσαρμογής των πολιτών αποτελεί διαδικασία που χρειάζεται υπομονή αλλά και επιμονή. Η σταδιακή ανάκτηση της ζωής και η διασφάλιση της κοινωνικής ευημερίας απαιτεί εγρήγορση και δράση με γνώμονα την αλληλεγγύη προς το συνάνθρωπο και ακρογωνιαίο λίθο τις ανθρώπινες σχέσεις.