Θέμα δημιουργήθηκε με τον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο «Στρούγκα» και την ενδεχόμενη κατεδάφισή του – Οι εξηγήσεις του δημάρχου
Ο αυτοδιαχειριζόμενος χώρος «Στρούγκα» που βρίσκεται απέναντι από το δημαρχείο στη Νέα Φιλαδέλφεια, απασχόλησε την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας.
Ο λόγος ήταν ότι στην κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος του δήμου για το 2015 υπήρχε κωδικός για την κατεδάφιση του ακινήτου.
Έτσι, οι καταληψίες της «Στρούγκας» εξέδωσαν ανακοίνωση (την παραθέτουμε στη συνέχεια) με την οποία εξαπέλυαν επίθεση στον δήμαρχο για αυτήν του την πρόθεση.
Ο δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, κ. Άρης Βασιλόπουλος, στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου βρήκε την ευκαιρία να απαντήσει στα όσα ειπώθηκαν.
Ο κ. Βασιλόπουλος εξήγησε ότι υπάρχει μεν κωδικός για την κατεδάφιση του χώρου όμως αυτός είναι «συμβολικός», καθώς όπως είπε ο κωδικός που υπάρχει στον προϋπολογισμό του 2015, ανέρχεται στο 1 ευρώ και ίσως η σχετική αναφορά του «αυτό που θα μπορούσε εξ’ αρχής να έχει διευκρινιστεί, από κάποιους ανάγεται σε μείζον ζήτημα, αδυνατώ να κατανοήσω γιατί» να εξηγεί το πως έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας.
Δήμαρχος: «Θα στεγαστούν όλοι»
Αναλυτικά, ο δήμαρχος είπε σχετικά: «Η απαλλοτρίωση του χώρου αυτού ολοκληρώθηκε επί Διοίκησης του κ. Αδαμόπουλου για τη δημιουργία ΚΑΠΗ, με το Δήμο μας μάλιστα να πληρώνει δάνειο για αυτή την εξαγορά. Ο χώρος αυτός χρησιμοποιείται από δύο συλλογικότητες της περιοχής, τη Στρούγκα από το 2009 και τη Λαϊκή συνέλευση το 2011.
Και το 2013 υπήρχε στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου κωδικός για την κατεδάφιση του ακινήτου. Αυτό δεν προχώρησε μιας και η αποκεντρωμένη διοίκηση έκανε παρατηρήσεις για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού και τελικά έγιναν περικοπές στη δαπάνη για το φωτισμό του Δήμου και αφαίρεση αυτού του κωδικού.
Σήμερα, αυτός ο κωδικός υπάρχει στον προϋπολογισμό του 2015, αλλά με μόνο 1 ευρώ, κάτι που δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση, αλλά και καμία δυνατότητα να γκρεμιστεί ο χώρος – άρα και να ξεκινήσουν οι εργασίες για μία νέα οικοδομή μέσα στο 2015. Επομένως, θέλω να επισημάνω ότι αυτό που θα μπορούσε εξ’ αρχής να έχει διευκρινιστεί, από κάποιους ανάγεται σε μείζον ζήτημα, αδυνατώ να κατανοήσω γιατί.
Από εκεί και πέρα, συνολικότερα για το θέμα και των αυτοδιαχειριζόμενων χώρων, αλλά και του ΚΑΠΗ.
Η σημερινή δημοτική αρχή υπερασπίζεται το δικαίωμα συλλογικοτήτων να μπορούν να έχουν αυτοδιαχειριζόμενους χώρους στεγασμένους σε δημοτικά κτίρια, στο βαθμό βεβαίως που ο Δήμος διαθέτει τους χώρους για τη στέγαση των δομών και των δραστηριοτήτων του. Θεωρούμε ότι αυτοί οι χώροι, ανεξαρτήτως του αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τις θέσεις και τις πράξεις μας, μπορούν να αποτελέσουν κύτταρα αγώνα, αλληλεγγύης, προβληματισμού και πολιτισμού.
Επομένως, για εμάς ούτε τέθηκε ποτέ, ούτε τίθεται, ούτε θα τεθεί στο μέλλον κάποια αντιπαράθεση με αυτούς τους χώρους, όσο και αν κάποιοι θέλουν να την υποδαυλίσουν, αδυνατούμε και πάλι να κατανοήσουμε τους λόγους.
Η θέση μας είναι απλή και διατυπώνεται δημόσια.
Ο χώρος αυτός μπορεί να στεγάσει όχι μόνο το ΚΑΠΗ, κάτι που πραγματικά έχει ανάγκη ο Δήμος, αλλά και άλλες δομές και δραστηριότητες.
Ελπίζουμε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση μέσα στα επόμενα χρόνια προκειμένου να φτιαχτεί ένα όμορφο και μεγάλο κτίριο, που θα αυξήσει τους δημοτικούς χώρους, αλλά και τη δυνατότητα του δήμου να στεγάσει μία σειρά δραστηριοτήτων.
Δεσμευόμαστε δημόσια ότι στο νέο χώρο θα μπορούν να μετεστεγαστούν και η Λαϊκή συνέλευση και η Στρούγκα. Δεσμευόμαστε επίσης ότι στο μεσοδιάστημα, από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή ενός νέου κτιρίου, να εξασφαλίσουμε χώρο προσωρινής μετεγκατάστασης σε σημείο που θα συμφωνούν και οι δύο συλλογικότητες. Αυτή είναι η δέσμευση της Δημοτικής αρχής, αυτά είπαμε στη συνάντηση στην οποία είχαμε καλέσει τις δύο συλλογικότητες, στην οποία η Στρούγκα δεν παρευρέθηκε, αυτή δεσμευτήκαμε ότι θα είναι και η δημόσιά μας τοποθέτηση.
Επομένως, με καλή βούληση από όλες τις πλευρές, ευχόμαστε να μπορέσουμε, το νωρίτερο σε δύο χρόνια, να έχουμε τις μελέτες και τη χρηματοδότηση, ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε αυτό το έργο που θα είναι προς όφελος όλων των δημοτών.»
«Στρούγκα»: «Στοχοποιηθήκαμε»
Στην ανακοίνωση της κατάληψης της «Στρούγκας» ενάντια στα σχέδια κατεδάφισης του χώρου σημειώνεται: «Στις 10/11 δημοσιεύθηκε το σχέδιο τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας για το οικονομικό έτος 2015, το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Είναι η πρώτη φορά που μπαίνει στον προϋπολογισμό του Δήμου κατ’ αυτό τον τρόπο, η κατεδάφιση της Στρούγκας.
Λίγες μέρες αργότερα κληθήκαμε να συμμετάσχουμε σε συζήτηση με τη δημοτική αρχή, «για να μας ενημερώσουν για τις προθέσεις τους σχετικά με το χώρο». Φυσικά στη συνάντηση δεν πήγαμε, γιατί η Στρούγκα, πάντοτε, απέναντι στις κλειστές συναντήσεις σε γραφεία δημάρχων, είχε να αντιτάξει τη δημόσια συζήτηση και την απεύθυνση στην τοπική κοινωνία της Φιλαδέλφειας.
Σίγουρα θα σπεύσουν να βρουν δικαιολογίες. Η ύπαρξη όμως, αυτή καθαυτή της κατεδάφισης, δείχνει την πολιτική βούληση του Δήμου. Η νέα δημοτική αρχή, που μετρά μόλις τρεις μήνες ζωής, δείχνει ότι θέλει να τελειώνει στα γρήγορα με τη Στρούγκα, γκρεμίζοντάς τη, για να μπορέσει μετά απερίσπαστη, να συνεχίσει το «έργο» της.
Η επίθεση αυτή δε μας εκπλήσσει. Έρχεται, μάλιστα, σε μία στιγμή που μόνο ως τυχαία δεν μπορεί να εκληφθεί. Από την άνοιξη του 2014, η Στρούγκα, αναλαμβάνοντας αρχικά πρωτοβουλίες με τη δράση της και στη συνέχεια συμμετέχοντας στο Συντονιστικό Κατοίκων Ν.Φ. – Ν.Χ. και γύρω περιοχών, δίνει έναν απ’ τους σημαντικότερους αγώνες που έχει δώσει στα σχεδόν έξι χρόνια λειτουργίας της, ενάντια στα επιχειρηματικά συμφέροντα και στον κατακερματισμό του Άλσους από τον μεγαλοεπιχειρηματία Μελισσανίδη. Στοχοποιήθηκε, χτυπήθηκε και τώρα ξαναχτυπιέται.
Με την επίθεση αυτή, επιβεβαιώνεται η πεποίθηση ότι η δημοτική αρχή του Βασιλόπουλου, έρχεται απλά να διαδεχτεί τις προηγούμενες, χωρίς να διαφοροποιείται στην πράξη σε τίποτα, όσο κι αν θέλει να πείσει για το αντίθετο. Αν τη δει κανείς και μέσα στο πλαίσιο των επιθέσεων που δέχονται η Βίλα Ζωγράφου και το «Πατινάζ» στο Αιγάλεω, από τις τοπικές δημοτικές παρατάξεις που στηρίχθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ, δε θα δυσκολευτεί να καταλάβει ότι πρόκειται για τη συνολικότερη πολιτική των παρατάξεων της «ριζοσπαστικής αριστεράς», απέναντι στις καταλήψεις και τους ελεύθερους χώρους. Με το που μύρισαν λίγο εξουσία, σπεύδουν να τσακίσουν οτιδήποτε μπορεί να τους δυσκολέψει ή να σταθεί απέναντί τους, ακριβώς όπως έκαναν οι προκάτοχοί τους.
Η Στρούγκα, όμως, είναι ένας χώρος ελευθερίας. Ένας χώρος έκφρασης, μέσα στην καρδιά της πόλης, ανοιχτός για όλους. Ένας χώρος πολιτικών και κοινωνικών δράσεων, που προτάσσει την αντίσταση, την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη.
Από το Μάρτη του 2009, νέοι άνθρωποι της περιοχής, ενεργοί στα κινήματα, με βλέψεις σε ένα καλύτερο αύριο, με εκατοντάδες ώρες εργασιών, μετέτρεψαν το χώρο της παλιάς ταβέρνας, από ερείπιο, σε έναν χώρο ζεστό, φιλόξενο και πάνω απ’ όλα ζωντανό. Από τότε και σε καθημερινή βάση, γίνονται ανοιχτές συνελεύσεις, πολιτικές εκδηλώσεις και συζητήσεις, συναυλίες και γλέντια οικονομικής ενίσχυσης, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, παιδικά εργαστήρια με δεκάδες γονείς και παιδιά.
Ένας χώρος σαν τη Στρούγκα, ριζοσπαστικός, ελεύθερος και δημόσιος, αφήνει το στίγμα του σε όλη τη γειτονιά. Δίνει διαφορετική πνοή σε ολόκληρη την πόλη, παραμένοντας ο μόνος ζωντανός κοινωνικός και πολιτικός χώρος. Σίγουρα, ένας τέτοιος χώρος, δε χωράει μέσα στην πόλη-εμπόρευμα που ήδη έχουν αρχίσει να φτιάχνουν.
Μία τέτοια κίνηση λοιπόν, μέσα στο πλαίσιο που περιγράψαμε παραπάνω, μόνο ως επιθετική μπορεί να γίνει αντιληπτή και μόνο ως τέτοια θα αντιμετωπιστεί. Δε θα τους αφήσουμε να γκρεμίσουν τη Στρούγκα. Θα σταθούμε απέναντί τους, σε οποιαδήποτε προσπάθεια κατεδάφισης του χώρου.
ΗΜΑΣΤΑΝ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΔΩ.
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΡΟΥΓΚΑ
ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
ΔΕΚΕΛΕΙΑΣ 116, ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
http://strouga.espivblogs.net
strouga@espiv.net.»