Μετά το αίσιο τέλος της Μαραθώνιας σύσκεψης Κορυφής, κι ενώ ο Πρωθυπουργός ερχόταν να ανακοινώσει στην Ελλάδα τα ευχάριστα, να δώσει μια ανάσα στoυς πολίτες που συνεχίζουν να πλήττονται από τις συνέπειες τις πανδημίας, όπως τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον τουρισμό και συναφή επαγγέλματα, αλλά και γενικότερα τον επιχειρηματικό κόσμο, η Τουρκία κορυφώνει την προκλητικότητά της, με αποτέλεσμα οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να βρίσκονται πλέον όχι σε επιφυλακή, αλλά σε πολεμική ετοιμότητα.
Η Ευρώπη έδειξε ότι αντιλαμβάνεται τις συνέπειες που προκάλεσε η πανδημία στις οικονομίες των χωρών μελών δημιουργώντας ταμείο ανάκαμψης 750 δις Ευρώ και έναν προϋπολογισμό επταετή, ύψους 1.074 τρις Ευρώ. Ο Πρωθυπουργός επέστρεψε στην Αθήνα με ένα σημαντικό πακέτο που φτάνει τα 72δις Ευρώ. Η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας μας είναι πλέον εμφανής, γεγονός που ακόμα και ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ανέφερε στην συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Αθήνα, λίγες ώρες αργότερα από τη Σύνοδο, επισημαίνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αποτελεί σημαντικό κομμάτι αυτής της μεγάλης ιστορικής επιτυχίας». Από το πρόσθετο πρόγραμμα δίνονται επιδοτήσεις που αντιστοιχούν σε ένα επιπλέον ΕΣΠΑ. Περίπου 32 δις αφορούν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, εκ των οποίων κάτι παραπάνω από 19 δις επιδοτήσεις και 12,5 δις δάνεια. Τα υπόλοιπα 40 δις η Ελλάδα θα λάβει μέσα στην περίοδο 2021-2027.
Τη στιγμή που συμβαίνουν τα ανωτέρω, με τον Χάικο Μάας στην Αθήνα και μετά την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί, η Τουρκία δεν διστάζει να εκδώσει Navtex, με ισχύ έως 2 Αυγούστου, για έρευνες σε περιοχή στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης. Η ναυτική οδηγία δεσμεύει παράνομα θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται δεκάδες ναυτικά μίλια μακριά από τα νοτιοανατολικά της Κρήτης, νότια του Καστελόριζου και δυτικά της Πάφου για έρευνες. Μάλιστα, προβληματισμό προκαλεί ότι ένα από τα δεσμευμένα σημεία νοτίως του Κατσελόριζου βρίσκεται πάνω στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως και το γεγονός ότι 17 τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν βγει από τον ναύσταθμο του Ακσάζ. Ο Ερντογάν έστειλε στο Αιγαίο φρεγάτες, κορβέτες, πυραυλάκατους και πετρελαιοφόρα.Την ίδια ώρα, άλλα 10 πολεμικά πλοία των Τούρκων πλέουν ανοιχτά της Μυτιλήνης και της Σάμου. Παράλληλα πραγματοποιούνται πλήθος υπερπτήσεων πάνω από το Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά. Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με τον Χ. Μάας στέλνει σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, τονίζοντας ότι η «Τουρκία επιλέγει τον λάθος δρόμο» και ο Μάας αναφέρει ότι η ΕΕ έχει ξεκάθαρη στάση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο.
Η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει άμεσα αν δεν θέλει να ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι φανερό ότι η Τουρκία προσπαθεί να μας οδηγήσει σε διαπραγμάτευση ή θερμό επεισόδιο. Ισχυροί παίχτες Ισραήλ και Αίγυπτος με τους οποίους η Κυβέρνηση είχε ήδη ανοίξει διαύλους επικοινωνίας. Οι ώρες κρίσιμες! Η εδαφική μας ακεραιότητα και πάλι απειλείται.
*Μαριάνθη Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου
Οικονομολόγος, ΜΒΑ
Σύμβουλος Επιχειρήσεων