Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, τιμώντας τη σημερινή επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας παρακολούθησε τη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μαρούσι, η οποία τελέστηκε σε κλίμα κατάνυξης παρουσία των Πατέρων της Μητροπόλεως και πλήθους κόσμου.
Ακολούθησαν η επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Ηρώων και η κατάθεση στεφάνων. Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τον πανηγυρικό λόγο που εκφώνησε ο κ. Πατούλης και την παρέλαση αντιπροσωπείας της Εθνικής Αντίστασης, μαθητών των σχολείων και εκπροσώπων των συλλόγων της πόλης.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σε μήνυμα του με αφορμή τη σημερινή εθνική επέτειο επισημαίνει τα εξής:
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλη τη χώρα τιμά τους εθνικούς μας ήρωες, που αποτελούν διαχρονικό πρότυπο για όλους μας. Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 είναι μια μέρα μνήμης, αλλά και εθνικής αφύπνισης.
Οι αγωνιστές του 1821 κατάφεραν, ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, το ακατόρθωτο. Να σηκώσουν ανάστημα, μια χούφτα άτακτοι, απέναντι στην πανίσχυρη για τα δεδομένα της εποχής Οθωμανική αυτοκρατορία.
Αλλά και να αμφισβητήσουν την τότε παγκόσμια τάξη πραγμάτων της εποχής, που είχε επιβάλλει η Ιερά Συμμαχία.
Με τη δύναμη που τους έδωσε η λαχτάρα τους για την απόκτηση της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της αξιοπρέπειάς τους, ξεσηκώθηκαν.
Το πάθος τους για ελευθερία και η γενναιότητα που επέδειξαν στη σύγκρουσή τους με έναν πιο δυνατό αντίπαλο, συγκίνησε πολλές δυνάμεις και προσωπικότητες εκτός Ελλάδος.
Αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά ότι το τεράστιο ψυχικό σθένος που επιδεικνύουμε ως λαός σε πολλές κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας μας δεν αρκεί, αν δε συνοδεύεται από την ομοψυχία, τη συνένωση των δυνάμεών μας για την επίτευξη του κοινού μας στόχου, αλλά και το ρεαλισμό, μέσα από την αναζήτηση εθνικά ωφέλιμων συμμαχιών.
Η λήξη της επανάστασης του 1821 σηματοδότησε τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.
Όμως η Πατρίδα μας και ο λαός μας ποτέ δεν κατάφεραν να αποκτήσουν πραγματική ανεξαρτησία.
Από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του ελληνικού κράτους, βρεθήκαμε υπό τον έλεγχο των μεγάλων δυνάμεων.
Τα μεγάλα ελαττώματα της φυλής μας κυριάρχησαν, οι εσωτερικές έριδες και οι προσωπικοί ανταγωνισμοί δημιούργησαν το κατάλληλο έδαφος για να αποκτήσουν τον απόλυτο έλεγχο του νέου κράτους οι ξένοι επιδιαιτητές.
Και τότε, όπως και στα σύγχρονα χρόνια που ζούμε, η χώρα επέλεξε ή και της επιβλήθηκε σε πολλές περιπτώσεις να ζει με δανεικά.
Και τότε, όπως και στις μέρες μας, επικράτησε σε κρίσιμες στιγμές ο λαϊκισμός και η ανευθυνότητα, γεγονός που οδήγησε σε νέες εθνικές ήττες, σε διχασμό και σε μια άλλη μορφή υποδούλωσης του ελληνικού λαού.
Σε δύο χρόνια από σήμερα, θα συμπληρωθούν 200 χρόνια από το μεγάλο ξεσηκωμό, όμως η επέτειος αυτή θα έχει πραγματικό νόημα, αν θα έχουμε ως τότε καταφέρει να απεγκλωβιστούμε από το ζυγό των διαχρονικών μας ελαττωμάτων και παθών, που αποτελεί προϋπόθεση για να απελευθερωθούμε από το ζυγό των σημερινών δανειστών μας.
Σήμερα, περισσότερο ίσως ποτέ άλλοτε, καθίσταται επίκαιρος ο στίχος του Ανδρέα Κάλβου, θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία.
Σήμερα, περισσότερο ίσως ποτέ άλλοτε, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους ότι ελευθερία χωρίς ευθύνη, δεν μπορεί να υπάρχει.
Είναι δύο έννοιες που ταυτίζονται και συνυπάρχουν.
Δεν μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι, αν δεν είμαστε υπεύθυνοι.
Η Ελευθερία είναι Αρετή κι όχι μια ανεξέλεγκτη δύναμη και ένα χωρίς συνέπειες δικαίωμα.
Η Ελευθερία είναι εχθρός του λαϊκισμού.
Η Ελευθερία συνεπάγεται υποχρεώσεις κι απαιτεί τόλμη για να μετατραπεί σε ευθύνη, που θα μας οδηγήσει στην επιλογή ρεαλιστικών αποφάσεων και στην εκπλήρωση των στόχων εκείνων, που αρμόζουν στην Πατρίδα μας και την Ιστορία του έθνους μας.
Και στην Πατρίδα και την Ιστορία μας δεν αρμόζουν αυτά που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια.
Εκπτώσεις στα εθνικά συμφέροντα δεν δικαιολογούνται.».