Ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο
Την πρόθεσή του να προχωρήσει στην αλλαγή του ονόματος του δήμου Μεταμόρφωσης έκανε γνωστή για πρώτη φορά, επισήμως, ο δήμαρχος της πόλης, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας.
Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης, στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση αλλαγής της ονομασίας της οδού Ιωάννη Ράλλη (είναι ο δρόμος που περνάει μπροστά από το δημαρχείο) ενημέρωσε ότι στα σχέδιά του είναι να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να αλλάξει όνομα όχι μόνο η συγκεκριμένη οδός αλλά ακόμα και ο δήμος.
Κατά λέξη ο δήμαρχος είπε προς το Σώμα και το ολιγομελές ακροατήριο που βρίσκονταν στην αίθουσα: “Σχετικά με την οδό Ιωάννη Ράλλη για λόγους ιστορικής ακρίβειας θα πω ότι ο πρώτος που έθεσε το θέμα αλλαγής του ονόματος ήταν ο Σάββας Παρλιάρος, ο δεύτερος ήμουν εγώ σε δημοτικό συμβούλιο εδώ και είπαμε ότι “αυτό θα το αλλάξουμε”. Όπως θα αλλάξουμε και ένα σωρό άλλα πράγματα, όπως και θα ονοματοδοτήσουμε πλατείες που είναι “τυφλές” και ανώνυμες.
Επίσης ένα ζήτημα που πρέπει να εξετάσουμε είναι ακόμα – ακόμα και η ονομασία του δήμου. Επειδή συμβαίνει και αυτός ο τόπος να έχει ένα από το πιο υπέροχα αισθητικά, ηχητικά, γλωσσολογικά ταυτισμένο τοπωνύμιο, το “Συπαληττός” που παραπέμπει σε “Αρδηττός”, “Υμηττός”, “Λυκαβηττός”, έχω την εντύπωση ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε και προς αυτήν την κατεύθυνση. Να αρχίσουμε από πάνω προς τα κάτω τις ονοματοδοσίες.
Επικαλούμαι ως παράδειγμα το Ίλιον που ήταν “Λιόσια” και παρόλο που δεν ήταν τοπωνύμιο πέρασε και προσθέτει κάτι στον δήμο.”
Στον διάλογο που ακολούθησε ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι οι πρώτες αντιδράσεις που λαμβάνει όταν κάνει γνωστή την σκέψη του για αλλαγή του ονόματος του δήμου είναι απόλυτα θετικές.
Να σημειώσουμε ότι την πρόταση για μετονομασία της οδού Ι. Ράλλη κατέθεσε η παράταξη “Συμμαχία Πολιτών για τη Μεταμόρφωση” η οποία συγκεκριμένα έχει προτείνει ο παραπάνω δρόμος να πάρει το όνομα του σπουδαίου Γιάννη Ρίτσου.
Ο αρχαίος Δήμος Συπαληττού
Ο Συπαληττός ήταν αρχαίος οικισμός και δήμος της Κεκροπίδας (περιοχή της Αρχαίας Αττικής και φυλή της αρχαίας Αθήνας).
Η τοποθεσία του Δήμου Συπαληττού, σύμφωνα με τη γνώμη των περισσότερων ερευνητών, εκτιμάται, ότι βρισκόταν στα νοτιοανατολικά του δήμου των Αχαρνών, στην ανατολική όχθη του ποταμού Κηφισού, 4,5 χιλιόμετρα δυτικά του Αθμόνου, (δηλαδή του Μαρουσιού), στη σημερινή Μεταμόρφωση.