Ένα από τα θέματα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου μέσω τηλεδιάσκεψης αφορά την «έγκριση λογοτύπου του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας». Κατ’ αρχάς, η στιγμή που καλούμαστε να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για το ζήτημα αυτό είναι λάθος, καθώς υπάρχουν ιδιαιτέρως σοβαρά και συγχρόνως επείγοντα θέματα, στην έναρξη του σχολικού έτους εν μέσω πανδημίας, που πρέπει να μας απασχολήσουν με την δέουσα προσοχή.
Σχετικά, τώρα, με το λογότυπο, η εισήγηση που υπογράφει ο Δήμαρχος και συζητιέται έντονα μετά την δημοσιοποίησή της στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι να υιοθετηθεί το από το 2003 δηλωτικό σήμα του Δήμου Ν.Χαλκηδόνας ως νέο λογότυπο του ενιαίου καλλικρατικού δήμου. Προσωπικά δεν θεωρώ κάτι το αρνητικό, σε σχέση με αυτή την πρόταση, την προέλευση του εν λόγω εμβλήματος και ίσως την αίσθηση «συνέχειας» του μικρότερου από τους δύο συνενωμένους δήμους που ίσως υποστηριχθεί πως επιδιώκεται.
Παρ’ όλα αυτά, δεδομένου ότι το λογότυπο που θα εγκριθεί θα ακολουθεί τον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας για πολλά χρόνια, αν όχι εσαεί, νομίζω πως δεν είναι σωστό να εξαντληθεί η διαδικασία επιλογής του στην γνωμοδότηση του ενός από τα δύο συμβούλια των τοπικών μας κοινοτήτων και σε 15-20 λεπτά συζήτησης στην τηλεδιάσκεψη του δημοτικού συμβουλίου, εν μέσω πανδημίας. Αυτός ο τρόπος επιλογής είναι αρκετά πρόχειρος και βεβιασμένος.
Κατά την άποψή μου, το θέμα πρέπει να αποσυρθεί από την ημερήσια διάταξη της επικείμενης συνεδρίασης και να επανεισαχθεί με την εισήγηση προκήρυξης ανοιχτού διαγωνισμού για την επιλογή λογοτύπου, διαδικασία που θεωρώ ως την πλέον κατάλληλη και ακολουθείται κατά κανόνα από όλους τους δήμους ανά την Ελλάδα σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Με άλλα λόγια, πρέπει να δούμε το θέμα με εξωστρεφή και δημιουργικό τρόπο, απευθυνόμενοι σε κάθε εικαστικό, γραφίστα, σπουδαστή εικαστικών τεχνών, σε κάθε πρόσωπο ή ομάδα που θα ήθελε να καταθέσει την δημιουργία του/της ως πρόταση εμβλήματος. Είμαι σίγουρη ότι ακόμα κι ανάμεσα στους κατοίκους και δημότες της πόλης μας θα είναι πολλοί εκείνοι που θα ήθελαν να λάβουν μέρος σε μια τέτοια διαγωνιστική διαδικασία, ειδικά εάν θα προκηρύσσαμε και κάποιο συμβολικό χρηματικό έπαθλο για την καλύτερη πρόταση ή για τις τρεις πρώτες στην κατάταξη.
Το δημοτικό συμβούλιο είναι αυτό που θα πρέπει να περιγράψει το συμβολισμό και την σημειολογία που οφείλουν να υπηρετούν οι συμμετέχουσες προτάσεις, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία και τις ρίζες μας, την κουλτούρα, την αισθητική μας παράδοση, την συλλογική μας μνήμη, αλλά και το όραμά μας για την πορεία αυτής της πόλης στο μέλλον.
Επίσης, το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να καθορίσει τους αναλυτικούς όρους της προκήρυξης του ανοιχτού διαγωνισμού αλλά και να αποφασίσει ποια άτομα είναι κατάλληλα για να συγκροτήσουν την επιτροπή που θα έχει την αρμοδιότητα να ανοίξει τους κλειστούς φακέλους με τις προτάσεις που θα κατατεθούν και να τις κατατάξει αξιοκρατικά. Η επιτροπή αυτή είναι σημαντικό να περιλαμβάνει, εκτός από αιρετούς, καλλιτέχνες που γεννήθηκαν, ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας κι οι οποίοι συνδυάζουν τις ειδικές τους γνώσεις και παιδεία, με την γνώση της ιστορίας αλλά και την αγάπη για την πόλη μας. Τέλος, το πρακτικό με την κατάταξη που θα προσκομιστεί από την αρμόδια επιτροπή θα πρέπει να επικυρωθεί και πάλι από το δημοτικό μας συμβούλιο.
Ευτυχία Παπαλουκά, δημοτική σύμβουλος Ν. Φιλαδέλφεια -Ν. Χαλκηδόνας, πρ. Αντιδήμαρχος, αρχαιολόγος-ιστορικός της τέχνης