Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας «Οι Αλησμόνητες Πατρίδες»
Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο επίσημο ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής από τον Σύνδεσμο Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας «Οι Αλησμόνητες Πατρίδες».
Το μνημόσυνο τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Φιλαδέλφειας (Παναγίτσα) παρουσία του Δ.Σ. του Συνδέσμου, Συλλόγων, Σχολείων και Φορέων της πόλης, καθώς και πλήθους πολιτών, χοροστατούντος του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Πατέρα Επιφανίου, συλλειτουργούντων του Προϊστάμενου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Αρχιμανδρίτη Παντελεήμονα Παπασυνεφάκη και των συνεφημερίων του.
Μετά το πέρας του μνημοσύνου μοιράστηκαν από τον Σύνδεσμο σε όλο το εκκλησίασμα τα κόλλυβα.
Στη συνέχεια τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου Μικρασιατών χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας & Φιλαδέλφείας κ.κ Γαβριήλ.
Η ομιλία του προέδρου
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιάτων Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας Χρήστος Τριανταφύλλου είπε: “Τιμούμε και φέτος, 94 χρόνια μετά, τους προγόνους μας που μαρτύρησαν και πέθαναν, ή έγιναν πρόσφυγες.
Τα θύματα της μικρασιατικής καταστροφής, την οποία η διεθνής πολιτική, που ποτέ δεν είχε ως επίκεντρό της τον άνθρωπο, αλλά και τα λάθη των ελληνικών κυβερνήσεων, προκάλεσαν.
«Τότε άλλαξε ο ρυθμός του Ελληνισμού» έχει πει η μεγάλη φίλη του Συνδέσμου Μικρασιατών, μικρασιάτισσα και η ίδια, Ελένη Αρβελέρ, εκτιμώντας πως “η μεγαλύτερη καταστροφή για την Ελλάδα μετά το 1453, ήταν το 1922”.
Οι πληγές της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας δεν έκλεισαν. Αιμορραγούν. Και πρέπει να αιμορραγούν, γιατί οι μνήμες δεν σβήνουν. Και δεν πρέπει να σβήνουν, όχι για λόγους μνησικακίας, αλλά για λόγους διατήρησης της Εθνικής Συνείδησης, που σήμερα είναι αναγκαία περισσότερο παρά ποτέ.
Γιατί επιχειρείται η λήθη, όπως επίσης και η υποβάθμιση της τραγικότητας της Μικρασιατικής Καταστροφής. Μιλάμε για αριθμούς σφαγιασθέντων πατέρων μας, και όχι για αριθμούς ψηφοφόρων μας. “Άλλο να ξέρεις Ιστορία, άλλο να κάνεις ιδεολογία” απάντησε η Αρβελέρ στη Ρεπούση.
Η σφαγή της Σμύρνης συγκλόνισε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο, ακριβώς επειδή υπήρξε τεράστιο πλήγμα, όχι μόνο του Ελληνισμού, αλλά ολόκληρου του Δυτικού Πολιτισμού. Οι απόγονοι των κατοίκων της γης της Ιωνίας, που έφερε τον πολιτισμό στο Δυτικό κόσμο, αφανίστηκαν και σφαγιάστηκαν από εκείνους που ευεργέτησαν, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τους Τούρκους ως τους πρόθυμους εκτελεστές τους.
Σαν να μην έφταναν αυτά, υπό την πίεση των Μεγάλων Δυνάμεων, το 1930, η ελληνική κυβέρνηση σχεδόν χάρισε στο τουρκικό δημόσιο τις περιουσίες τουλάχιστον ενάμιση εκατομμυρίου Μικρασιατών Ελλήνων. Μια απροκάλυπτη ληστεία, με τη συγκατάθεση της Κοινωνίας των Εθνών.
Η Μικρασιατική Καταστροφή έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι απλώς μια προσφυγιά, που μπορεί να γίνει αντικείμενο προσομοίωσης με την κάθε άλλη περίπτωση προσφυγιάς στην ιστορία.
Χωρίς την Μικρασιατική Καταστροφή δεν θα ήταν στα επόμενα χρόνια και μέχρι σήμερα ρυθμιστές της περιοχής οι μωαμεθανοί Τούρκοι, αλλά οι χριστιανοί Έλληνες και θα εξακολουθούσε η περιοχή να γεννά πολιτισμό, όπως τόσους αιώνες πριν.
Και το γεγονός ότι σφαγιάστηκαν και εκδιώχθηκαν χριστιανοί έχει τεράστια σημασία, ίσως την μεγαλύτερη από όλα τα άλλα.
Η Μικρασιατική Καταστροφή είναι μια ηρωική ιερή σελίδα, βαθύτατα πολιτική μεν, αλλά όχι κομματική. Και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να διαφυλαχθεί από τον μικροκομματισμό και την πολιτικάντικη εκμετάλλευση.
Πρέπει να διαφυλαχθεί ως η πιο μαύρη σελίδα του αρχαίου ελληνισμού, του βυζαντίου και της σύγχρονης ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Ως μια υπόθεση του χριστιανισμού και του ανθρωπισμού.
Οι Τούρκοι αρνούνται σήμερα την σφαγή του 1922. Την σφαγή Ελλήνων και Αρμενίων. Και στα ντοκουμέντα απαντούν με αόριστες αναφορές στις αναπόφευκτες στιγμές του πολέμου. Η αλήθεια, όμως, είναι άλλη. Η συμφορά της Μικράς Ασίας ήταν μοναδικό και συγκλονιστικά ιστορικό αποτρόπαιο γεγονός. Ένα έγκλημα.
Και το περιεχόμενό της αυτό, πρέπει να διαφυλάξουμε αναλλοίωτο. Πρέπει να φροντίζουμε εκείνοι που το προκάλεσαν να ντρέπονται για αυτό, όσο υπάρχει Ιστορία. Μόνο έτσι θα τιμήσουμε εκείνους τους νεκρούς μας, μόνο έτσι θα αποτρέψουμε νέες προσφυγιές και σε εμάς και σε άλλους λαούς.
Και ας θυμόμαστε τα λόγια με τα ο οποία ο Παναγιώτατος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίος χαιρέτισε τον πρώτο, μετά τον Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Χρυσόστομο Σμύρνης τον νέο Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίο κατά την πρόσφατη χειροτονία του.
Είπε ο Πατριάρχης του γένους μας προς τον νέο Μητροπολίτη της Σμύρνης:
“Καθώς θα περπατάς στην Πόυντα, στην ξακουστή παραλία της Σμύρνης στο ΚΑΙ, με τις τραγικές αναμνήσεις των αιματοβαμμένων νερών της προκυμαίας, της παραλίας της σφαγής και του πόνου και όχι ασφαλώς του συνωστισμού
– άπαγε της βλασφημίας –
και θα ακούς τους θρήνους της απελπισίας και την απόγνωση εκείνων των πατέρων και αδελφών μας με τον μπόγο στο χέρι, μεταξύ ζωής και θανάτου, οι οποίοι τώρα, περιβεβλημένοι με λευκές στολές, βρίσκονται όλοι στο Παράδεισο – από τον επίγειο παράδεισο της Σμύρνης στον επουράνιο, θα θυμάσαι και θα αναπολείς το παρελθόν, αλλά θα κοιτάζεις μπροστά τώρα τα “αναμμένα κεριά” κατά τον Αλεξανδρινό (Κωνσταντίνο Καβάφη).”
Αγαπητοί φίλοι και φίλες, η φετινή επέτειος 94 χρόνια μετά την μικρασιατική καταστροφή και την σφαγή της Σμύρνης, είναι ένα νέο ξεκίνημα, γιατί η Σμύρνη μας, η πατρίδα της καρδιάς μας απέκτησε και πάλι τον θρησκευτικό της ηγέτη.
94 χρόνια μετά, η Σμύρνη ξανά έχει Έλληνα χριστιανό ορθόδοξο Δεσπότη.
Για εμάς εδώ στην Νέα Φιλαδέλφεια και την Νέα Χαλκηδόνα αυτό είναι πολύ σημαντικό γεγονός, όπως εξαιρετικής σημασίας σπουδαίο γεγονός είναι ότι ο τοπικός μας Δεσπότης, ο Μητροπολίτης μας κ. Γαβριήλ, μετά από πολλά χρόνια, από την εποχή του αείμνηστου μικρασιάτη Δημάρχου μας Νίκου Τρυπιά και του από Φιλαδελφείας Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου, λαμπρύνει με την παρουσία του και την ευλογία του τις τελετές μνήμης του Μικρασιατικού Ελληνισμού και με τις φετινές εκδηλώσεις που διοργάνωσε τιμά με τον καλύτερο τρόπο τις ρίζες μας”.
Ποιοι παρέστησαν
Την επιμέλεια των εκφωνήσεων είχε αναλάβει η εκπαιδευτικός – αφηγήτρια Κωνσταντίνα Σόγια, μέλος του Συνδέσμου.
Ακολούθησαν οι καταθέσεις στεφάνων ή χρηματικών ποσών υπέρ κοινωνικών φορέων από:
Σύνδεσμο Μικρασιατών – Σύλλογο Ποντίων «Δημήτριος Υψηλάντης» – Σύλλογο Αντιοχειτών – Σύλλογο Ρουμελιωτών – Σύλλογο Γονέων και ατόμων με Ειδικές Ανάγκες – Σύλλογο Κρητών – Τοπικό Παράρτημα Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού – ΠΑΕ ΑΕΚ – Παλαιούς Προσκόπους – Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας – Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ.).
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν: o Χρήστος Κοπελούσος Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Γιάννης Τομπούλογλου Δημοτικός Σύμβουλος, ο Κώστας Καραΐσκος τοπικός Σύμβουλος Νέας Χαλκηδόνας, ο Ντίνος Κυριαζής Πρόεδρος του Συνδέσμου Ρουμελιωτών, ο πρ. Πρόεδρος Γιώργος Ουσταμπασίδης και η Κασσιανή Ελευθεριάδη συνοδευόμενοι από αντιπροσωπία μελών ντυμένοι με παραδοσιακές στολές του Συλλόγου Ποντίων, η Κατερίνα Γιαζιτζή Πρόεδρος του Συλλόγου Αντιοχειτών, η συγγραφέας Ευφροσύνη Κακογιαννάκη εκπρόσωπος του Συλλόγου Κρητών, η Τασούλα Βασιλειάδου Πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η Ρούλα Πατίλη Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, ο Πρόεδρος των Παλαιών Προσκόπων Ελλάδος Δημήτρης Μαναράκης, ο Κώστας και Γιάννης Ιτζεγιάν από τους Παλαιούς Προσκόπους μαζί με εκπρόσωπο των Παλαιών Προσκόπων Ζωγράφου, ο Πρόεδρος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ Αλέξης Αλεξίου, η Πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας Ν.Φ.-Ν.Χ. και Διευθύνουσα του Γεν. Ογκολ. Νοσοκομείου Κηφισιάς Βάσω Φιλιππάτου και ο Γραμματέας της ίδιας οργάνωσης γιατρός-πνευμονολόγος Κώστας Κωνσταντόπουλος, ο εκπρόσωπος της κεντρικής διοίκησης του ΛΑ.ΟΣ. Πάνος Παλάσκας μαζί με στελέχη του κόμματος Γιώργο Κρεμανταλίδη και Φάνη Παπαδάκη, οι πρώην Αντιδημάρχοι Νέας Φιλαδέλφειας Κώστας Γιαννόπουλος, Νίκος Σταθόπουλος και Τάκης Αθανασόπουλος, η π. Αντιδήμαρχος Νέας Χαλκηδόνας Μαρία Βουγιούκα, ο π. υποψήφιος Δήμαρχος Ν.Φ.-Ν.Χ. Χάρης Τομπούλογλου μαζί με τον πατέρα του π. Δημοτικό Σύμβουλο Ν.Φ. και Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Μικρασιατών επί Φιλιώς Χαϊδεμένου Λάζαρο Τομπούλογλου, ο π. υποψ. Δήμαρχος Ν.Φ. Ηλίας Ασημακόπουλος, ο π. Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Χαλκηδόνας Ηλίας Σταματελόπουλος, η Φιλίτσα Τρυπιά-Μιχοπούλου κόρη του αείμνηστου Δημάρχου Νίκου Τρυπιά, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Στέλιος Σαραφείδης, ο μουσικοσυνθέτης Χάρης Κανάκης, η οικογένεια του αείμνηστου συνιδρυτή του Συνδέσμου Μικρασιατών Γιάννη Βορέα, ο Δημοσιογράφος Γιώργος Κοντονής, η ηθοποιός Εύα Καμπίτση, η οδοντίατρος Μαρία Νένε, ο δημοσιογράφος φιλόλογος – στέλεχος της Ν.Δ. Χάρης Τσουλάς, η Μαρία Καγκελάρη, ο Φίλιππος Καλαφάτης, ο Θεόδωρος Στασινόπουλος, η Μαρία Μωϋσιάδη, η Ρένα Σταματοπούλου, ο Φώτης Φανίτσας, ο Γιώργος Τσιούνης, ο Γεράσιμος Ρίζος, η Μίνα Μαριολή, ο Αντώνης Λεφάκης, ο Θανάσης Καρακώστας, ο Γιώργος Παππάς, ο Γιώργος Τσιότρας κ.α.
Ευχαριστίες
Τέλος ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας ευχαρίστησε θερμά:
-Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ Γαβριήλ για την παρουσία του, καθώς και τους Ιερείς που παρευρέθησαν.
-Τους μαθητές, δασκάλους και καθηγητές των σχολείων της πόλης που παρευρέθησαν με την σημαία των σχολείων τους.
-Τους Παλαιούς Προσκόπους Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας για τη σημαντική βοήθεια τους.
-Όλους τους Συλλόγους, Φορείς και τα πολιτικά κόμματα που παρευρέθησαν στο ετήσιο μνημόσυνο θυμάτων Μικρασιατικής Καταστροφής.
– Τους εκπροσώπους του τοπικού τύπου (έντυπου και ηλεκτρονικού).
-Το αστυνομικό τμήμα Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και προσωπικά τον Διοικητή του κ. Γιώργο Κουτσοθόδωρο.
-Τα μέλη του Συνδέσμου και τους δημότες που παρευρέθησαν και τίμησαν τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής.
-Τον κ. Γιώργο Τσιότρα για το φωτογραφικό υλικό.