Ο αγώνας κατά του καπνίσματος
Στις 31 Μαΐου εορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Αυτή η Παγκόσμια Ημέρα καθιερώθηκε από το 1988 ακριβώς για να ευαισθητοποιεί τους πολίτες πάνω στις βλαβερές συνέπειες του καπνού για τη δημόσια υγεία.
Αυτή η μάχη δεν είναι εύκολη, αλλά πρέπει να δοθεί καθόσον, η πρόσφατη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ για την κατάσταση της Υγείας στην ΕΕ καταγράφει ότι περίπου το 1/5 των θανάτων το 2017 οφείλονταν στο κάπνισμα, συμπεριλαμβανομένου του ενεργητικού και του παθητικού καπνίσματος.
Στην Ελλάδα η καθολική επέκταση της απαγόρευσης του καπνίσματος, με την εφαρμογή του Νόμου 4633/19 που έφερε η Κυβέρνηση αγκαλιάστηκε από τους πολίτες ως πράξη εκσυγχρονισμού του δημόσιου βίου.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Πρωθυπουργός ήταν μια «εμβληματική κίνηση εξευγενισμού της καθημερινότητας μας» γι΄ αυτό και ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται, πλέον από τους πολίτες, , κατά κοινή ομολογία, επιτυχώς.
Στο Υπουργείο Υγείας, σε ευθυγράμμιση με τις προεκλογικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, έχουμε θέσει ως στόχο την μείωση του αριθμού των καπνιστών στην χώρα μας κατά 30% καθώς και την μείωση των περιστατικών καρκίνου που σχετίζονται με το κάπνισμα κατά 25%, μέσα στην επόμενη 10ετία.
Σε εκτέλεση αυτού του στόχου έχουμε αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες. Μια από αυτές είναι η διανομή ενημερωτικού τετραδίου, με τίτλο «Μαθαίνω να μην καπνίζω», στην ΣΤ τάξη των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων της χώρας, το οποίο περιλαμβάνει μηνύματα αγωγής υγείας κατά του καπνίσματος και προστασίας από το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα. Η δράση υλοποιείται από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Για τον αντικαπνιστικό αγώνα η Κυβέρνηση έχει εκπονήσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2019-2023. Έχει τον τίτλο «Η Υγεία μας Ενώνει», είναι αποτέλεσμα της προσεκτικής δουλειάς, με συγκεκριμένους στόχους και μετρήσιμους δείκτες αποτελεσματικότητας.
Επιπλέον, όπλο στην φαρέτρα μας είναι το Εθνικό Πρόγραμμα «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ», στο οποίο υποστηρίζουμε- παράλληλα με τον μαζικό προσυμπτωματικό έλεγχο για τους διάφορους τύπους καρκίνου-και την, τόσο σημαντική για τον γενικό πληθυσμό προαγωγή της ψυχικής υγείας των ατόμων που αντιμετωπίζουν μακροχρόνια και σύνθετα προβλήματα, σχετιζόμενα με το κάπνισμα.
Μαζί με τα παραπάνω, στο Υπουργείο Υγείας, δημιουργήσαμε την Ανοιχτή Γραμμή Υποστήριξης και Συμβουλευτικής 215 215 2121, για όσους επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, και στηρίζει εκείνους, που φοβούνται για τυχόν υποτροπή τους ,μετά τη διακοπή.
Η γραμμή αυτή δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, και λειτουργεί δωρεάν, παρέχοντας και ψυχολογική υποστήριξη σε ογκολογικούς ασθενείς και στις οικογένειές τους τηλεφωνικά και διαδικτυακά, από την πρώτη στιγμή της διάγνωσης της ασθένειας.
Το φετινό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος «commit to quit»/ «επιλέγω να μην καπνίζω» είναι ένα δυναμικό μήνυμα που προτάσσει τη συνειδητοποίηση αυτής της βλαβερής συνήθειας και της ανάγκης οι καπνιστές να πάρουν τη μεγάλη απόφαση να το διακόψουν και να ακολουθήσουν σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Η Πολιτεία έχει αφουγκραστεί το πρόβλημα, γνωρίζει τις ανάγκες της κοινωνίας για καλύτερη υγεία και είναι εδώ αποφασισμένη να βοηθήσει, χωρίς να αφήσει κανέναν πίσω.
*Η Ζωή Ράπτη είναι Υφυπουργός Υγείας, Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών