Ο Δήμος Μεταμόρφωσης τίμησε Πόντιους και Κρήτες
Με μεγάλη συμμετοχή, λιτά και με σεβασμό, όπως άλλωστε προβλέπεται από το σχετικό πρωτόκολλο, πραγματοποιήθηκε και φέτος στο Ηρώον, στο Σκεπαστό της Αττικής Οδού, η επιμνημόσυνη δέηση και η τελετή μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τη Μάχη της Κρήτης, από το Δήμο Μεταμόρφωσης, τον Σύλλογο Ποντίων Μεταμόρφωσης “Ο Εύξεινος Πόντος” και την Ένωση Κρητών Μεταμόρφωσης “Η Μεγαλόνησος”.
Είχε προηγηθεί στον Ι.Ν. της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Μνημόσυνο από τους δύο αναφερθέντες Συλλόγους.
Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Δημάρχου Μεταμόρφωσης, Στράτου Σαραούδα: “Σας καλωσορίζω σήμερα όλες και όλους εδώ. Σε μια ακόμη σημαντική ημέρα για την Ελλάδα και τη Μεταμόρφωση.
Σε μια εκδήλωση τιμής και μνήμης των αγώνων και των θυσιών των προγόνων μας.
Σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στον ηρωισμό των Κρητικών αγωνιστών στην γνωστή σε όλους Μάχη της Κρήτης και στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στην Ελλάδα και τους Έλληνες. Στο ποιοι είμαστε. Στο παρελθόν, στο παρόν και το μέλλον μας.
Γιατί οι Έλληνες είμαστε συνυφασμένοι με την Ελευθερία. Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτήν.
Ποτέ όμως η Ελευθερία δεν ήταν ή είναι δεδομένη για εμάς.
Πάντοτε την κερδίζουμε με αγώνες, ενώ ακόμη και σήμερα την υπερασπιζόμαστε.
Για αυτό και εμείς, περισσότερο ίσως από κάθε Λαό, κάθε Έθνος, γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε τη σημασία και την αξία της.
Για αυτό και δεν διστάσαμε ποτέ να ποτίσουμε το Δέντρο της Ελευθερίας με το ίδιο μας το αίμα.
Πόσο μάλλον οι Κρήτες με τη διαχρονική λεβεντιά και αγωνιστικότητά τους.
Η΄ οι Έλληνες της Ανατολής και του Πόντου, με τους αγώνες, τη δημιουργικότητα και τις θυσίες τους.
Τα αδέρφια μας στα οποία οφείλουμε τόσο πολλά ως σύγχρονη Ελλάδα.
Φέτος αποφάσισα να μην μπω σε λεπτομέρειες για τη Μάχη της Κρήτης και την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Δεν θέλω να σας κουράσω, καθώς τα γεγονότα είναι γνωστά. Άλλωστε προηγήθηκαν σχετικές ομιλίες στον Ιερό Ναό, ενώ η συγκυρία απαιτεί να μοιραστώ μαζί σας μια- δυο σκέψεις μου.
Η πρώτη είναι ότι η αναγνώριση και καταδίκη μιας ειδεχθούς πράξης αποτελεί χρέος και ευθύνη για κάθε ευνομούμενο κράτος ή έθνος που θέλει ειλικρινώς να συνυπάρχει ειρηνικά στη Διεθνή Κοινότητα. Ακόμη και αν πρόκειται για τον λαό που διέπραξε το έγκλημα.
Και όταν δεν συμβαίνει, αυτό σημαίνει πολλά. Για αυτό η αναγνώριση και καταδίκη της Γενοκτονίας του Ελλήνων του Πόντου θα έπρεπε να είναι καθολική και δεδομένη. Και ας μην είναι, δυστυχώς.
Το δεύτερο που θα ήθελα να τονίσω, είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας δείχνουν ότι ο κίνδυνος καιροφυλακτεί. Ότι οφείλουμε να είμαστε σε επιφυλακή.
Και πάνω από όλα να είμαστε ενωμένοι.
Και οι Έλληνες ενωμένοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, ούτε καν υπερδυνάμεις ή αυτοκρατορίες, όπως έχουμε αποδείξει δεκάδες φορές στην ιστορία μας. Όπως δείξαμε και στη Μάχη της Κρήτης.
Οι Έλληνες όταν έχουμε ομοψυχία, όταν βάζουμε πάνω από όλα την πατρίδα μας και τις οικογένειές μας, διαπρέπουμε είτε οικονομικά είτε κοινωνικά είτε ακόμη και στρατιωτικά.
Για αυτό, αυτή την ιδιαίτερη παγκόσμια συγκυρία, πρέπει να είμαστε ενωμένοι.
Πέρα από χρώματα και χρωματισμούς, πέρα από ομάδες, πέρα από μικροδιαφορές.
Πρέπει να σκεφτόμαστε τι μας ενώνει, δηλαδή το εθνικό συμφέρον και την Ελλάδα, και όχι τι μας χωρίζει.
Και να βάζουμε το κοινό καλό πάνω από εγωισμούς και ατομικότητες.
Να έχουμε πάντοτε στο μυαλό και την καρδιά μας, Να έχουμε πάντοτε ως οδηγό, ως πυξίδα και γνώμονα τους αγώνες και τη θυσία των προγόνων μας.
Να κρατάμε ζωντανά τα ιδανικά τους, μακριά από τις Σειρήνες της εποχής και τους αποπροσανατολιστικούς σημερινούς ρυθμούς.
Να δηλώνουμε το «παρών» σε εκδηλώσεις όπως η σημερινή. Να μην ΞΕΧΝΑΜΕ.
Και ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ.
Ας είναι αιωνία η μνήμη των Ελλήνων αδελφών μας, των Κρητών και των Ποντίων. Σας ευγνωμονούμε για όσα κάνατε και για όσα κάνετε.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.”
Πλούσιο φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ