Ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας βραβεύτηκε για το Τεχνικό Συνεργείο Άμεσης Επέμβασης
Για τη λειτουργία του Τεχνικού Συνεργείου Άμεσης Επέμβασης τιμήθηκε ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, στο πλαίσιο των «Smart Cities Awards». Το συνέδριο και η τελετή απονομής των βραβείων που έχουν ως στόχο την αναγνώριση και επιβράβευση σημαντικών δράσεων και πρωτοβουλιών που προωθούν την ανάπτυξη των «Έξυπνων Πόλεων» στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε το διήμερο 16-17 Οκτωβρίου στο Ζάππειο. Το βραβείο απονεμήθηκε στην Αναπληρώτρια του Δημάρχου Γιάννη Τομπούλογλου, Αντιδήμαρχο Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Υπηρεσίας Δόμησης, Φιλοζωίας, Αυτοτελούς Γραφείου Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων, Ευτυχία Παπαλουκά.
Η έκθεση και το συνέδριο Smart_Cities_2024 της MetaTeam, που πραγματοποιήθηκαν στο Ζάππειο Μέγαρο αποτέλεσαν μια σημαντική συνάντηση για την προώθηση της καινοτομίας και της ψηφιακής εξέλιξης στις αστικές περιοχές. Με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την Αυτοδιοίκηση, τον ιδιωτικό τομέα και την ακαδημαϊκή κοινότητα, το συνέδριο εξερεύνησε τις τελευταίες τάσεις και τεχνολογίες που διαμορφώνουν το μέλλον των «έξυπνων» πόλεων.
Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις προοπτικές, τις προκλήσεις και τις λύσεις που απαιτούνται για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αναδεικνύοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ όλων των φορέων για την ανάπτυξη βιώσιμων και καινοτόμων αστικών υποδομών.
Κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου “Smart Cities 2024” η Αντιδήμαρχος και Αναπληρώτρια του Δημάρχου, Ευτυχία Παπαλουκά, συμμετείχε ως ομιλήτρια στη θεματική ενότητα για το πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό παράγοντα της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής.
Το συνέδριο διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Πρεσβείας της Ουγγαρίας στην Αθήνα, της ΕΕΤΤ, και πολλών άλλων φορέων, όπως: ΚτΠ Μ.Α.Ε., Ε.Ν.Π.Ε., Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», ΕΒΕΑ, ΕΒΕΠ, Ελληνοκινεζικό Εμπορικό Βιομηχανικό Τουριστικό και Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, Ελληνο-Ολλανδικός Σύνδεσμος (HEDA) και Εθνικός Οργανισμός Εμπορίου της Ουγγαρίας (HEPA).
Η ομιλία της κας Παπαλουκά
Ακολουθεί η ομιλία της Αντιδημάρχου Ευτυχία Παπαλουκά στη Θεματική Ενότητα «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως ουσιαστικός παράγοντας της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής»: «Αγαπητοί κύριοι και κυρίες, Σας ευχαριστώ θερμά για την ευκαιρία να συμμετάσχω, εκπροσωπώντας τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας στην πολύ σημαντική αυτή διοργάνωση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή.
Στις μέρες μας, είναι πλέον σαφές ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αποτελεί απλώς έναν διοικητικό βραχίονα του κράτους, αλλά έναν κομβικό φορέα που διαδραματίζει καίριο ρόλο στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόσο σε επίπεδο δήμων όσο και περιφερειών, είναι η πιο άμεση μορφή εξουσίας που επηρεάζει την καθημερινή ζωή των πολιτών. Έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει και να εφαρμόζει πολιτικές που προσαρμόζονται στις τοπικές ανάγκες, να αξιοποιεί τους τοπικούς πόρους, και να ενισχύει τη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ως εκ τούτου, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εθνική αναπτυξιακή στρατηγική είναι κεντρικός. Μέσα από τις δικές μας πρωτοβουλίες, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, μπορούμε να στηρίξουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του λαού σε τοπικό επίπεδο. Είναι γεγονός πως οι τοπικές αρχές είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε και να ενσωματώσουμε ιδιαιτερότητες των περιοχών ευθύνης μας, κάτι που συχνά διαφεύγει από την κεντρική κυβέρνηση.
Κατά τη γνώμη μου, η εθνική αναπτυξιακή στρατηγική πρέπει να εστιάζει στην αποκέντρωση της εξουσίας και στη στενή συνεργασία μεταξύ κεντρικής διοίκησης και τοπικών αρχών. Μόνο μέσω μιας συντονισμένης προσέγγισης μπορεί να διασφαλιστεί η βέλτιστη αξιοποίηση των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα από τα εργαλεία που διαθέτει, όπως τα αναπτυξιακά προγράμματα, οι δομές υποστήριξης της επιχειρηματικότητας και η συμμετοχή σε διεθνείς συνεργασίες, μπορεί να συμβάλει άμεσα στην εθνική οικονομία.
Οι Βασικοί Πυλώνες Συμβολής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας είναι οι εξής:
1. Ανάπτυξη Υποδομών και Ψηφιακής Τεχνολογίας: Οι τοπικές αρχές μπορούν να επενδύσουν σε σύγχρονες υποδομές και ψηφιακές λύσεις που διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών και προσελκύουν επενδύσεις. Έργα όπως η αναβάθμιση των δημοσίων χώρων, των συγκοινωνιών, και η επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών, μπορούν να δώσουν ώθηση στην τοπική οικονομία.
2. Προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι σε θέση να εφαρμόσει πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση ενέργειας, και την ανακύκλωση. Η στροφή προς την πράσινη οικονομία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης αναπτυξιακής στρατηγικής, και η συμβολή των τοπικών αρχών σε αυτήν είναι απαραίτητη.
3. Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής: Η κοινωνική πολιτική που ασκείται σε τοπικό επίπεδο, είτε αφορά την εκπαίδευση, την υγεία, την καταπολέμηση της φτώχειας ή την ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να διαμορφώσει δομές υποστήριξης και κοινωνικές υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων.
4. Προώθηση της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας: Μέσω ειδικών προγραμμάτων στήριξης νεοφυών επιχειρήσεων και καινοτόμων δράσεων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να ενθαρρύνει νέες επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Με τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων, είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις και να προωθηθεί η τοπική παραγωγικότητα. (Προκλήσεις και Ευκαιρίες) Παρά τις προφανείς δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπάρχουν και προκλήσεις. Η έλλειψη οικονομικών πόρων, η γραφειοκρατία, και οι δυσκολίες στη συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση μπορεί να περιορίσουν την αποτελεσματικότητά της. Είναι αναγκαίο, επομένως, να υπάρξει μια συστηματική αναδιοργάνωση της χρηματοδότησης και της διοικητικής της λειτουργίας, ώστε να μπορέσει να διαδραματίσει τον ρόλο της ως καταλύτης της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι και πρέπει να παραμείνει ένας βασικός παράγοντας για την επιτυχία της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Μέσα από την ενεργή συμμετοχή της στις διαδικασίες σχεδιασμού και εφαρμογής των εθνικών πολιτικών, και με την αξιοποίηση των τοπικών πόρων και δυνατοτήτων, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας. Πρέπει να τονίσουμε ότι η επιτυχία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξαρτάται από την ικανότητά της να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών, να λειτουργήσει με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, και να αποτελέσει μοχλό αλλαγής και προόδου σε εθνικό επίπεδο. Θα μου επιτρέψετε και μια σύντομη αναφορά στον δικό μου Δήμο.
Η Δημοτική Αρχή που αναδείχθηκε στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, έναν ακριβώς χρόνο πριν, στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας με Δήμαρχο τον Γιάννη Τομπούλογλου, από την πρώτη μέρα διοίκησης εργάζεται με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και των υποδομών.
Βασικά έργα και πρωτοβουλίες ανάπτυξης:
1. Αναβάθμιση υποδομών: Επενδύουμε στην αποκατάσταση και συντήρηση δρόμων, πεζοδρομίων, πλατειών, καθώς και τη βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Δίνουμε έμφαση στην υλοποίηση και στον σχεδιασμό αναπλάσεων που θα προσφέρουν χώρους αναψυχής και άθλησης στους δημότες. Δημιουργήσαμε το Τεχνικό Συνεργείο Άμεσης Επέμβασης του Δήμου για την αμεσότερη δυνατή αποκατάσταση προβλημάτων που προκύπτουν στην καθημερινότητα.
2. Περιβαλλοντική προστασία και βιώσιμη ανάπτυξη: Έχει δρομολογηθεί η υιοθέτηση πράσινων πολιτικών, με την προώθηση της ανακύκλωσης και την ενίσχυση των χώρων πρασίνου. Επίσης, γίνονται προσπάθειες να βελτιωθεί η ενεργειακή αποδοτικότητα των δημοτικών κτιρίων και να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της πόλης. Αναδεικνύουμε το Άλσος μας, έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου του λεκανοπεδίου της Αττικής, τα ποτάμια μας, τον Κηφισό, τον Ποδονίφτη, τον Γιαμπουρλά, και τα οραματιζόμαστε ως σημεία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης, αλλά και ως φυσικού κάλλους χώρους αναψυχής που με ήπιες παρεμβάσεις μπορούν να είναι εστίες προσέλκυσης επισκεπτών από όλη την Αθήνα.
3. Εκπαιδευτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες: Ο Δήμος στηρίζει την παιδεία, προσφέροντας, παρά τις δυσκολίες και την υποχρηματοδότηση, σύγχρονες υποδομές για σχολεία και χώρους πολιτισμού. Παράλληλα, ενισχύει την κοινωνική αλληλεγγύη με προγράμματα για ευπαθείς ομάδες, σε αγαστή συνεργασία με φορείς όπως είναι η Εκκλησία και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Hellenic Red Cross. \
4. Πολιτισμός και αθλητισμός: Η πόλη ενισχύει πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, δημιουργώντας έναν ζωντανό κοινωνικό ιστό, με διοργανώσεις όπως φεστιβάλ, πολιτιστικές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες για την προώθηση της τοπικής ιστορίας και παράδοσης.
Κλείνοντας, ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας ακολουθεί πλέον μια ολοκληρωμένη στρατηγική που συνδυάζει την ανάπτυξη υποδομών, την κοινωνική αλληλεγγύη και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, με απώτερο στόχο να δημιουργήσει μια πόλη φιλική προς τους κατοίκους και με ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον.”