Ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΧΗΜΑ
«Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των παλιανθρώπων» Samuel Johnson, 1709 – 1784
- Γράφει ο πρώην δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας
* * *
Το παραπάνω απόφθεγμα είναι σωστό αλλά ελλιπές. Δεν είναι μόνο οι παλιάνθρωποι που καταφεύγουν στον πατριωτισμό, για να συγκαλύψουν παλιανθρωπιές και απατεωνιέςτους. (Υπόδειγμα του είδους ο αξεπέραστος Γιώργος Τράγκας).
Είναι και οι ακροδεξιοί λαϊκιστές, οι δημαγωγοί και –ενίοτε- οι απόμαχοι πολιτικοί.
Τα αγνά και από τη φύση τους ανιδιοτελή πατριωτικά αισθήματα του λαού, προσφέρονται για πολλών ειδών καπηλείες, εξαπατήσεις και ιδιοτελείς χρήσεις.
Η πατριδοκαπηλεία είναι πάγιο και ευρέος φάσματος όπλο του ακροδεξιού λαϊκισμού, στην επιδίωξη απόκτησης ισχύος.
Για τους δημαγωγούς, είναι ισχυρό μέσο πολιτικής εξαπάτησης, όταν οι περιστάσεις το επιτρέπουν.
Για τους πολιτικούς, που έχουν παραμεριστεί, είναι ένας τρόπος να θυμίζουν την ύπαρξή τους και να συντηρούν μια ψευδαίσθηση παρουσίας.
* * *
Αφορμή για τις παραπάνω σκέψεις, απετέλεσαν οι πρόσφατες, -υποτίθεται πατριωτικές – παρεμβάσεις δύο πρώην πρωθυπουργών, που δεν διακρίθηκαν ιδιαίτερα .
Πρώτος ο Αντώνης Σαμαράς, ξιφούλκησε, κατά της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, επικαλούμενος μάλιστα υποχρέωση να μιλήσει, ως πρώην Πρωθυπουργός.
Και τι είπε; Ότι «με τον πειρατή δεν συζητάς». Ότι ο «κατευνασμός υπήρξε πάντα πολύ επικίνδυνος». Και ότι επίσκεψη και συζητήσεις με τον Ερντογάν «δεν είναι καλή ιδέα».
Αλλά ο ίδιος ως Πρωθυπουργός, αρχές Μαρτίου 2013, σε πολυήμερη επίσκεψή του στην Τουρκία, επικεφαλής 20 υπουργών (!), συζητούσε με τον ίδιο «πειρατή» , υπέγραφε 25 συμφωνίες και δήλωνε ότι ήταν «μια καλή ημέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
5 Σεπτεμβρίου 2014, συζητούσε με τον ίδιο «πειρατή» , -που σχεδόν ερχόταν κατευθείαν από τα κατεχόμενα – για 50 λεπτά στο Νιούπορτ. Και ο Ερντογάν να δηλώνει ευχαριστημένος από τη συνάντηση.
Άλλα τότε, άλλα τώρα!
* * *
Ακολούθησε ο Κώστας Καραμανλής μετά την επίσκεψη Ερντογάν. Με προσεκτικές διατυπώσεις αλλά παραφορτωμένες με πατριωτικό οίστρο, κατέληξε να δηλώνει ανήσυχος για ενδεχόμενη «διχοτόμηση του Αιγαίου και εγκατάλειψη της Κύπρου». Πώς ανησύχησε ξαφνικά μετά από μία επιτυχή ελληνοτουρκική συνάντηση;
Είναι προφανές: Κάτι έπρεπε να ειπωθεί για να συγκαλυφθεί η αστοχία Σαμαρά.
Ο Σαμαράς είχε επικαλεστεί τον Καραμανλή για να ενισχύσει τα επιχειρήματά του και είχε αναρωτηθεί αν δύο πρώην Πρωθυπουργοί και αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας, κάνουν λάθος.
Η ξεκάθαρη απάντηση της πραγματικότητας είναι: Ναι, κάνουν λάθος.
Δυσκολεύονται να συγχωρήσουν την επιτυχία των άλλων και καταφεύγουν στον πατριωτισμό.
Ανθρώπινο, ίσως, αλλά δεν παύει να είναι μικρόψυχο και πολιτικά αδικαιολόγητο.