Ο Δήμος στο επίκεντρο των μεγάλων έργων της Περιφέρειας
Για ακόμα μια φορά ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής μπαίνει στο επίκεντρο του σχεδιασμού των μεγάλων έργων της Αττικής, αυτή την φορά με την ένταξη της πόλης στο ενιαίο δίκτυο διαδρομής με ποδήλατο, που θα ενώνει τη Βόρεια Αθήνα με το Παραλιακό Μέτωπο, μια πολύ μεγάλη παρέμβαση για τα δεδομένα της χώρας. Το σχέδιό, βασιζόμενο σε μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, είναι το υφιστάμενο δίκτυο (που τώρα εκτείνεται από το Φάληρο έως το Θησείο) να φτάσει έως Κηφισιά, επέκταση η οποία περνά και από τους δρόμους του Ηρακλείου.
Για την ακρίβεια, ο ενιαίος ποδηλατοδρόμος θα μπαίνει στο Ηράκλειο από τη Νέα Ιωνία και το Μαρούσι, διασχίζοντας τις οδούς της πόλης: Κηφισιάς, Μικροπούλου, Ελευθερίου Βενιζέλου, Νεότητος, Ρούμελης, Ερμού, Περικλέους, όπου και, το επόμενο διάστημα, θα γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις.
Η Περιφέρεια Αττικής, που έχει την ευθύνη της υλοποίησης του έργου, ενέκρινε στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου τον προϋπολογισμό της για το 2017, στις προβλέψεις του οποίου περιλαμβάνεται η παρέμβαση για την επέκταση του ποδηλατοδρόμου.
«Ανοίγουμε δρόμο για το ποδήλατο από και προς τη Βόρεια Αθήνα. Για εμάς είναι οικολογικά αυτονόητο», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Καραμέρος, επισημαίνοντας πώς «ο σχεδιασμός ακολουθεί διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές που ενισχύουν την ασφάλεια στην κίνηση του ποδηλάτη και της ποδηλάτισσας, ενώ η χάραξη της διαδρομής έγινε με βάση την εμπειρία από τις καθημερινές μετακινήσεις των ίδιων των ενδιαφερομένων».
Νίκος Μπάμπαλος: «Η πόλη αποκτά υποδομές ευρωπαϊκών προτύπων»
Για μια παρέμβαση η οποία θα προσδώσει στην πόλη του Ηρακλείου επιπλέον υποδομές ευρωπαϊκών προτύπων κάνει λόγο στο σχόλιό του ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος: «Θέλω να ευχαριστήσω θερμά, την Περιφέρεια Αττικής, καθώς με την καίρια συμβολή της ο Δήμος μας συμπεριλαμβάνεται σε ένα σχέδιο, που αλλάζει την εικόνα όλης της Αττικής, με αυτονόητα οφέλη. Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή της πόλης θα κάνει τα πάντα ώστε να βοηθήσει στο να γίνει πραγματικότητα η επέκταση του ενιαίου ποδηλατοδρόμου, το συντομότερο δυνατό».
Λίγα στοιχεία για τον ποδηλατόδρομο
Ο σχεδιασμός του βόρειου ποδηλατοδρόμου έγινε από τη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ελήφθησαν υπόψη κυκλοφοριακές και πολεοδομικές μελέτες, σχολικές και αθλητικές μονάδες, χώροι αναψυχής, καθώς και περιοχές κατοικίας, χωρίς διαμπερείς ροές, που μπορούν να μετατραπούν σε ήπιας κυκλοφορίας. Το δίκτυο αποτελείται από αμφίδρομες λωρίδες είτε όταν η κίνηση του αυτοκινήτου είναι αμφίδρομη, είτε όταν είναι μονόδρομη, ώστε να μην διπλασιάζονται οι διασταυρώσεις ποδηλάτου και αυτοκινήτου στους δρόμους διαμπερούς ροής. Οι αμφίδρομες λωρίδες τοποθετούνται σε εκείνη την πλευρά του οδοστρώματος, ώστε ο ποδηλάτης που βρίσκεται προς την πλευρά των αυτοκινήτων να κινείται σε φορά αντίθετη προς αυτά. Ο γενικός αυτός κανόνας ενισχύει την ασφάλεια στην κίνηση, καθώς οδηγός αυτοκινήτου και ποδηλάτης όταν συναντώνται με αντίθετη φορά, ελέγχει ο καθένας καλύτερα τις κινήσεις του άλλου. Επιπλέον, προβλέφθηκε η λωρίδα ποδηλάτου να βρίσκεται σε διαφορική πλευρά από τη ζώνη στάθμευσης, ώστε να μην εκτίθενται οι ποδηλάτες/τισσες σε αιφνίδια ανοίγματα των θυρών.