Οδηγίες για τον τρόπο διενέργειας των ευρωεκλογών δίνει μέσω εγκυκλίου που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Ειδικότερα, το περιεχόμενο της εγκυκλίου χωρίζεται σε τρία μέρη:
Στο πρώτο μέρος παρέχονται πληροφορίες για την ημερομηνία των εκλογών, για τον αριθμό των εκλεγομένων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναλογούν στην Ελλάδα, για το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι καθώς και για την υποβολή υποψηφιοτήτων και την ανακήρυξη των υποψηφίων ανά συνδυασμό.
Στο δεύτερο μέρος προσδιορίζονται οι αρμοδιότητες και οι ενέργειες των κρατικών υπηρεσιών και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, αμέσως μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου μέχρι την προηγούμενη ημέρα της ψηφοφορίας.
Στο τρίτο μέρος επισημαίνονται τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν κατά την ημέρα της ψηφοφορίας, περιγράφεται ο τρόπος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, η εξαγωγή και ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών καθώς και το σύστημα κατανομής εδρών και ανακήρυξης των εκλεγομένων μελών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μεταξύ άλλων η εγκύκλιος προβλέπει ότι οι δηλώσεις για την κατάρτιση των συνδυασμών θα πρέπει να έχουν υποβληθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της 1ης Μαΐου, ενώ τα ονόματα των υποψηφίων ευρωβουλευτών απαιτείται να έχουν δηλωθεί στον Άρειο Πάγο έως τις 4 Μαΐου. Στη συνέχεια η ανακήρυξη τους θα οριστικοποιηθεί στις 11 Μαΐου.
Για πρώτη φορά ορίζεται πως οι ψηφοφόροι θα έχουν δικαίωμα να βάλουν μέχρι και τέσσερις σταυρούς στους υποψηφίους ευρωβουλευτές. Συνολικά κάθε συνδυασμός, που θα κατέλθει στις ευρωεκλογές έχει δικαίωμα να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο μέχρι και 42 υποψηφίους, αριθμό δηλαδή διπλάσιο από εκείνο των 21 ευρωβουλευτών που εκλέγει η Ελλάδα Παράλληλα, καθιερώθηκε πως στα ψηφοδέλτια θα εφαρμοστεί η ποσόστωση υπέρ των γυναικών, όπου το 1/3 των υποψηφίων πρέπει να απαρτίζεται από το λεγόμενο «ασθενές φύλο».
Όπως πάντως και στις προηγούμενες αναμετρήσεις για την Ευρωβουλή εξακολουθεί να ισχύει το όριο του 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων ώστε κάποιος συνδυασμός να μπορέσει να εκπροσωπηθεί.