Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου τιμά το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Χαλανδρίου, υλοποιώντας μια σειρά δράσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαρτίου.
• Θα πραγματοποιηθούν επιμορφωτικές συναντήσεις σε αστυνομικά τμήματα της Β/Α Αττικής, με σκοπό την ενημέρωση των αξιωματικών πάνω στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας. Οι δράσεις ξεκίνησαν ήδη στα Α.Τ. Λυκόβρυσης-Πεύκης και Ν.Φιλαδέλφειας- Ν.Χαλκηδόνας και θα συνεχιστούν στα τμήματα Διονύσου, Μεταμόρφωσης, Βριλησσίων και Αμαρουσίου.
• Από 31 Μαρτίου έως 2 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό σεμινάριο για επαγγελματίες πρώτης γραμμής των Διευθύνσεων Κοινωνικής Μέριμνας, των Κέντρων Ψυχικής Υγείας και των Αστυνομικών Τμημάτων της Βορειοανατολικής Αττικής, σε συνεργασία με το ΕΚΚΑ. Θέμα της εκπαίδευσης είναι ο Εθνικός Μηχανισμός Αναφοράς για την προστασία Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων (ΕΜΑ) και σκοπός είναι η εξοικείωση με το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων και με τη λειτουργία και τα εργαλεία του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς.
Στη σχετική ανακοίνωση του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών σημειώνεται:
Η 8η Μαρτίου συνιστά παγκόσμια ημέρα μνήμης των αγώνων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών. Είναι ημέρα-σύμβολο για την καταπολέμηση των παραβιάσεων και διακρίσεων που ακόμα αντιμετωπίζουν οι γυναίκες διεθνώς σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους.
Ορόσημο για το φεμινιστικό κίνημα αποτέλεσε η μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, όταν στις 8 Μαρτίου του 1857 διαδήλωσαν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και υψηλότερο μισθό και εντάθηκε στην πορεία με τη διεκδίκηση του δικαιώματος ψήφου.
Σήμερα καταδεικνύεται ακόμα η ανάγκη για διεκδίκηση ισότητας και ισονομίας, καθώς οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ανισότητες και προκλήσεις σε διάφορους τομείς:
• Γυναίκες υπόκεινται σε έμφυλη βία, γυναικοκτονίες, παραβίαση αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων, καταναγκαστικούς γάμους, εμπορία ανθρώπων, σεξουαλική παρενόχληση και μη ισότιμη συμμετοχή στην εργασία και την εκπαίδευση.
• Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών παραμένει πολύ υψηλό, ιδίως στις χώρες του Νότου, σε σχέση με το ποσοστό ανεργίας των ανδρών.
• Οι γυναίκες εξακολουθούν να αμείβονται κατά μέσο όρο 40% λιγότερο από τους άνδρες σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
• Η λεγόμενη «γυάλινη οροφή» εξακολουθεί να υπάρχει, καθώς μόνον σε τέσσερις χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Φινλανδία και Σουηδία) το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια μεγάλων εταιρειών ανέρχεται σε τουλάχιστον 30%.