Την Κυριακή 21 Απριλίου 2019, ώρα 7.30 μμ εγκαινιάζεται στην αίθουσα Νίκος Εγγονόπουλος, Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης (Υμηττού 57, Βριλήσσια), η έκθεση Κοινωνικής Τέχνης «Το Σύμβολο της Αμοιβαιότητας ή Κρεμάστρες του Δημόσιο Χώρου».
Σκοπός του εγχειρήματος είναι η δημιουργία ενός νέου τρόπου και χώρου συγκέντρωσης αγαθών (ενδύματα, παιδικά παιχνίδια, υποδήματα, τρόφιμα, βιβλία κλπ), τα οποία, παρότι δεν είναι χρήσιμα πια στους αρχικούς χρήστες τους, εξακολουθούν να διατηρούν τη λειτουργικότητα τους και μπορούν να μεταβιβαστούν χωρίς κόστος και με αίσθημα αμοιβαιότητας από άνθρωπο σε άνθρωπο. Συνεχίζοντας με αυτό τον τρόπο, παράλληλα, τον κύκλο ζωής και λειτουργία τους σε νέα χέρια, αντί για τη μετατροπή τους σε απορρίμματα που συνεπάγεται άσκοπο καταναλωτισμό, ρύπανση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση για την πόλη και για τους κατοίκους της.
Συμμετέχουν με έργα τους οι αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες: Ηλίας Κωσταντόπουλος, Βιβή Ντέμη, Θοδωρής Ραυτόπουλος, Αντωνία Θωμοπούλου, Δημήτρης Βάνας, Ελισάβετ Κεχαγιά, Κώστας Ιωακειμίδης, Μαρία Κουλοβασιλοπούλου, Αντώνης Κατσούλης, Αλκυόνη Δίβαρη, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Ελένη Πολυχρονάτου.
Το έργο υλοποιείται με ένα λειτουργικό τρόπο, με γνώμονα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, εμπνέοντας σε αυτόν και την κοινωνία το πνεύμα της αλληλεγγύης, της βοήθειας και της ανταλλαγής, κάτι αναγκαίο στη σημερινή πραγματικότητα. Βασίζεται σε τρεις άξονες: Τέχνη – Επαναχρησιμοποίηση της Ύλης –Προσφορά στον Συνάνθρωπο.
• Ως Τέχνη, η δράση συμβάλλει στην αναβάθμιση της πόλης ενθαρρύνοντας την πολιτιστική ταυτότητα.
• Ως Επαναχρησιμοποίηση της Ύλης, παρουσιάζει ένα νέο τρόπο και χώρο συγκέντρωσης και ανταλλαγής αγαθών διαμέσου της Τέχνης.
• Ως Προσφορά στον Συνάνθρωπο, ενισχύει και εμπνέει το πνεύμα της αλληλεγγύης, της συλλογικής δράσης και της κοινωνικής προσφοράς.
Μετά το τέλος της έκθεσης, τα έργα θα τοποθετηθούν σε 12 κεντρικά σημεία του Δημόσιου χώρου (δημοτικά κτίρια, πλατείες, πάρκα, κ.α.) στον Δήμο των Βριλησσίων.
Την ιδέα, επιμέλεια και ευθύνη υλοποίησης του project έχει η εικαστικός, δρ. Περιβαλλοντικής Τέχνης, Ελένη Πολυχρονάτου.
Διάρκεια έκθεσης: Από 21 Απριλίου έως 6 Μαΐου 2019
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10.00 πμ. έως 8.00 μμ. (Από τη Μ. Παρασκευή έως και την Τρίτη του Πάσχα, η έκθεση θα παραμείνει κλειστή).
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ